OGY - Krónika 15. rész (oktatás, kultúra)

Belföld, 2024.04.11

Nem sokkal éjfél előtt fejeződött be az oktatási, családügyi, kulturális tárgyú és kapcsolódó törvények módosításának szerdán délután kezdődött általános vitája az Országgyűlésben.



Képviselői hozzászólások


Tordai Bence (Párbeszéd) rámutatott: a tárgyalt salátatörvény a felsőoktatás számos elemét érinti. Szóvá tette, hogy egyetemi szakokat szüntetett meg a kormány "a nagy szabadság és autonómia" jegyében, Magyarország legeredményesebb egyetemét pedig sikerült külföldre száműzni.

Kitért arra: az Európai Egyetemek Szövetsége által végzett legutóbbi értékelés 35 országot érintett. Magyarország azonban negatív irányban annyira kilógott a sorból, hogy be sem tették a közös értékelésbe, hanem külön értékelést adtak ki róla - mondta.

Szerinte Pikó András józsefvárosi polgármester folyamatosan célkeresztben van és a kormánypártok a kerületet politikai csatatérré változtatták. Ez a mostani merénylet a több mint 200 család ellen is jól mutatja azt a megközelítést, amit a kormány e területen képvisel. A lakhatási politika pont oda nem juttat pénzt, ahol legnagyobb szükség lenne rá - hangoztatta.


Zárszó


A hozzászólásokat követően Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára zárszavában úgy értékelt, versenyképesebb felsőoktatás, javuló eredmények, megújult magyar szakképzés és felnőttképzés jellemzi az elmúlt éveket.

A kormány, a "családok kormánya" - fogalmazott, amely a GDP 4,2 százalékát fordítja családtámogatásra, és olyan otthonfelújítási programokat indít, amely nemcsak a jelenre, hanem a jövőre is biztonságot ad.

A hatékonyságot növelő közgyűjteményi központ kialakítása kulturális örökségünk megőrzését szolgálja - mondta.

Az egyetemi autonómiáról szólva úgy értékelt, az Európai Egyetemi Szövetség utolsó értékelése 2016-ra vonatkozik, 2023-ban nem úgy valósult meg a magyar egyetemek értékelése, mint a többi ország és egyetem esetén.

Amennyiben az Európai Egyetemek Szövetsége végre hajlandó lesz a valóság alapján értékelni a magyar egyetemi világot, mindenki számára egyértelművé válik, hogy egy autonómabb, versenyképesebb, a magyar gazdaság, a magyar fiatalok jövőjét szolgáló egyetemi modell indult el - mondta.



A zárszót követően az elnöklő Jakab István a parlament ülését berekesztette, az Országgyűlés várhatóan csütörtök reggel 9-kor folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!