OGY - Krónika 16. rész (csed, kútamnesztia, halgazdálkodás, napirend után

Belföld, 2020.11.18

Három további általános vitával, majd egy napirend utáni felszólalással ért véget az Országgyűlés szerdára forduló ülésnapja.

Vita a csecsemőgondozási díj emeléséről

A kormány nevében Zsigó Róbert, a családügyekért felelős, családokkal foglalkoztató tárca nélküli miniszter munkáját segítő államtitkár ismertette azt a javaslatot, amely a csecsemőgondozási díjat (csed) az édesanyák korábbi bruttó bérének 70 százalékáról annak 100 százalékára emeli a jövő év júliusától.

Kiemelte, a változtatással jobb anyagi helyzetbe kerülnek a gyermekes családok.

A kabinet célja ugyanis, hogy a családalapítás, valamint a gyermekvállalás és gyermeknevelés ne anyagi kérdése legyen, hanem minden vágyott gyermek szülessen meg - fejtette ki az államtitkár.

Dunai Mónika, a Fidesz vezérszónoka emlékeztetett, pártja 2010-es kormányra kerülése óta kiemelt ügyként kezeli a családok támogatását.

Hangsúlyozta, számukra a család és a gyermek az első, és ezt az elvet nemcsak hangoztatják, hanem számos - a mostanihoz hasonló - intézkedéssel, tettel be is bizonyították.

Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) amellett, hogy támogatta a javaslatot, azt vetette fel, hogy a kormányzat miért nem emelte még meg a családi pótlékot, mert annak összege "szégyenteljes" és 2008 óta nem emelkedett.

Földi László (KDNP) azt hangsúlyozta, nem lehetnek olyan nehéz idők, amikor nem segítenek a családoknak, mert az a nemzeti jövő feladását is jelentené.

Gurmai Zita (MSZP) a javaslatot egy olyan autóhoz hasonlította, amely dudál, de nem halad előre. Azzal magyarázta ezt a hasonlatot, hogy Orbán Viktor miniszterelnök másfél éve jelentette be a juttatás emelését, de azóta vártak a törvényjavaslatra.

Vadai Ágnes (DK) amellett, hogy üdvözölte a javaslatot, azt szorgalmazta, hogy javítsák ki benne a dátumokat, és 2021 január elseje legyen a hatályba lépés időpontja.

Kútamnesztiát hirdetne a kormány

Kútamnesztiát hirdetne a kormány a vízgazdálkodási törvény módosításával, és ezzel a korábban illegálisan létesített öntöző kutak szabályossá tételét oldanák meg. Nagy István agrárminiszter expozéjában elmondta, hogy a felszíni vízkészlet nem elegendő az öntözési igények kielégítésére, sok helyen nem, vagy drágán lenne elérhető a vízfelszín alatti vízkészlet használata. Mivel ezen kutak engedélyeztetése bonyolult és drága volt, ezért több tízezer illegális öntöző kút létesült, szabályossá tételük megoldatlan probléma.

A javaslat most ezen változtatna, valamint az 50 méternél nem mélyebb, az első vízzáró réteget el nem érő mezőgazdasági öntözési célú kutak esetében nem írja elő az öntözési igazgatási szerv hatáskörébe tartozó engedélyezést. Felszín alatti vízkivételt biztosító kút csak olyan területeken létesíthető, ahol a vízkivétel az ivóvíz-bázisokat, karszt- vagy rétegvíz-készletet nem érinti.

Czerván György, a Fidesz vezérszónoka a frakció támogatásáról biztosította az előterjesztőt.

Magyar Zoltán, a Jobbik vezérszónoka örömét fejezte ki a törvényjavaslattal kapcsolatban, ugyanakkor megjegyezte, nem érti, a kabinet miért várt eddig a helyzet rendezésével.

Földi László, a KDNP vezérszónoka úgy fogalmazott, nagy örömmel vette a kútamnesztiát, ezért a törvényjavaslat elfogadását javasolják.

Varga László, az MSZP vezérszónoka úgy fogalmazott, szeretnék támogatni az előterjesztést, azonban ökológiai szempontból hiányolják abból a kutak vízkivételi mennyiségének szabályozását.

Vadai Ágnes (DK) hangsúlyozta, a kormánynak egyértelműsítenie kell, kútamnesztiára egyszer kerülhet sor, azt követően mindenki érdeke, hogy csak világos szabályok alapján létesüljenek új kutak.

Nagy István agrárminiszter zárszavában közölte, az érintett kutakra úgynevezett okosórákat telepítenek, amelyek segítségével naprakész adatokkal rendelkeznek majd a vízhasználatról.



Vita a halgazdálkodási törvény pontosításáról

Nagy István agrárminiszter ismertette a halgazdálkodásról és a halvédelemről szóló törvény pontosítására vonatkozó javaslatot, amely egyebek mellett tartalmazza az állami horgászvizsga mentességének feltételeit.

A tárcavezető aláhúzta, a jelenlegi szabályok korrekciójának eredményeként a halvédelmi bírság kiszabása alatt az érintetteknek semmilyen módon nem lesz lehetősége további horgászatra.

Czerván György (Fidesz) pártja támogatásáról biztosította a kabinetet és a törvénymódosítás elfogadását kérte a többi frakciótól is.

Steinmetz Ádám (Jobbik) alapvetően üdvözlendőnek nevezte a változtatásokat és örömét fejezte ki, hogy az agrártárca az előterjesztés benyújtása előtt kikérte a szakma álláspontját.

Földi László (KDNP) vezérszónoka elengedhetetlennek nevezte a változtatásokat és azok elfogadását kérte mindenkitől.

Varga László (MSZP) elmondta, a kormánynak a jelenlegi helyzetben újra kellene gondolnia a javaslat azon pontjait, amelyek növelik a horgászok adminisztrációs terheit.

Vadai Ágnes (DK) szerint a kabinetnek sokkal inkább a mezőgazdaság megsegítésére kellene most koncentrálnia, nem pedig a javaslatban szereplő pontosításokra.

Napirend után

A napirendi pontok tárgyalását követően Magyar Zoltán (Jobbik) azt kérdezte, hogy a koronavírus-járvány miatt az összeomlás szélén áll-e a betegellátás Győr-Moson-Sopron megyében.

Az ülésvezető Hiller István bezárta az ülésnapot. A parlament szerda reggel folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!