OGY - Krónika 16. rész (vitanap)

Belföld, 2024.04.15

Lezárult az ellenzéki frakciók kezdeményezésére meghirdetett, a 2007-2032. évekre vonatkozó Legyen jobb a gyermekeknek! nemzeti stratégia végrehajtásáról szóló vitanap az Országgyűlésben hétfőn este.



Képviselői felszólalások


Kovács Sándor (Fidesz) dicsérőleg azt mondta, hogy a Biztos Kezdet Gyerekházak jó alapot biztosítanak. A felszólaló külön kitért a már 178 helyszínen zajló Felzárkózó Települések programra.

Dunai Mónika (Fidesz) kiemelt fontosságú témának tartotta a gyermekek védelmét. A képviselő emlékeztetett, hogy a napirendi pontként tárgyalt nemzeti stratégiát 2010-ben konszenzussal fogadta el a parlament.

A politikus úgy fogalmazott, hogy a baloldal 2010 óta egyetlen családpolitikai intézkedést sem szavazott meg.

Mészáros Lajos (Fidesz) többek között a kábítószerek használatának súlyos következményeit ismertette felszólalásában. Emlékeztetett, hogy az Országgyűlés a kábítószerekkel szembeni fellépés szándékával fogadta el Európa egyik legszigorúbb büntetőtörvénykönyvét.

Az elnöklő Dúró Dóra ezt követően lezárta a vitanapot.


Előterjesztők: elégtelen, amit a kormányzat tesz, új gyermekvédelmi stratégia kell


A vita lezárása után előterjesztőként Kanász-Nagy Máté (LMP) arról beszélt: a kormányzati felszólalók nem szóltak a stratégia céljairól, hiszen azok ellentétesek a kormányzat politikájával.

Hangsúlyozta: a foglalkoztatás terén nem csupán mennyiségi, hanem minőségi javulásra is szükség volna, azaz arra, hogy minél magasabb jövedelmet jelentsen a munkavégzés a dolgozóknak; ehhez képes szerinte átlagos vagy az alatti jövedelmet biztosítanak a jelenlegi magyarországi állások.

Szólt arról is: nem lehet magas béreket biztosítani az akkumulátorgyárakkal sem, amelyek ráadásul kiviszik a profitot.

A felszólaló szerint rendkívül árulkodók azok a felszólalások, amelyek az egyén felelősségének tekinti, hogy igénybe tudja venni az adókedvezményeket, és elsiklanak az állami szerepvállalás szükségessége felett, akárcsak az, hogy a lakhatásról nem beszélnek a kormányoldali hozzászólók.

Az egész gyermekvédelmi rendszer újragondolását sürgette Szabó Tímea (Párbeszéd), aki szerint a most zárult vitában rengeteg kérdést tett fel az ellenzék, és ezekre nem kaptak érdemi választ, és a kormányzati vagy kormányoldali felszólalók szándékosan megkerülték a gyermekbántalmazással és pedofíliával kapcsolatos felvetéseket.

Kifogásolta azt is, hogy miközben számtalan más célra találtak forrást, nem emelték a szociális dolgozók bérét, majd arról beszélt, rekordalacsony a születésszám Magyarországon, Európában nálunk az egyik legnagyobb arányú a népességfogyás.

Arató Gergely (DK) annak a véleményének adott hangot: helyes döntés volt a vitanap kezdeményezése az öt ellenzéki párttól, mert noha keveset tudtak meg a stratégia teljesüléséről, a kormányzat terveiről, de bebizonyosodott, hogy a kormányoldal számára "a gyermekek ügye is csak sima kampánytéma".

A képviselő szerint a kormányoldal ha még akarná, se tudná megmondani, hogy áll a program, mert megszüntették a hatékony monitor-mechanizmusokat. Hangsúlyozta: a problémák megoldáshoz szembenézésre és az igazság kimondására volna szükség.



Kormány: a baloldali felszólalások nem tartalmaztak előremutató javaslatokat



Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára egy Ferge Zsuzsa-idézettel összegzett, aki a baloldal szociálpolitikájáról és a gyermekek segítéséről egy évvel a nemzeti stratégia elfogadása után azt írta, "2008-ban Magyarország volt az egyetlen válság érintette állam, amely semmit, egyáltalán semmit, egy gyufaszálat sem tett keresztbe azért, hogy a válság nyilvánvaló veszteseivel valami történjen".

Ebből látszik - értékelt -, hogy hiába ír le valaki szép szavakat, ha abból cselekvés nem fakad.

A vitát értékelve meglepőnek nevezte, hogy a családi adókedvezmények lettek az új célpont, az új fő ellenség.

Megjegyezte, a vita során "megtudtuk a Momentumtól, hogy akkor lenne jobb a gyerekeknek, ha azonos nemű párok is örökbe fogadhatnak gyerekeket". Bár hosszú sorokban állnak az örökbefogadó házaspárok jelenleg is az újszülött gyermekekért, szerintük minden problémát LMBTQ-ötletekkel lehet csak megoldani. Fájdalmasnak nevezte, hogy még a gyermekvédelmi népszavazás ügyében sem tudott egyetérteni a jobb- és baloldal, még ebben a vitában sem ismerték be a baloldaliak, hogy az ő szavazóik egy része is támogatta a gyermekvédelmi népszavazást.

A baloldali felszólalások a kormányzat folyamatos támadásán túl előremutató javaslatokat nem tartalmaztak - mondta Rétvári Bence, hozzátéve, aki végighallgatta a vitát, nem csodálkozik, hogy Magyar Péter egy hónap alatt el tudta szippantani a baloldal szavazóinak felét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!