OGY - Krónika 17. rész (törvényjavaslatok az Európai Bizottsággal való megegyezéshez, napirend után)

Belföld, 2022.09.27

Az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében szükséges, az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzéséről szóló törvényjavaslatok általános vitájának zárszavával, majd napirend utáni felszólalásokkal fejezte be munkáját az Országgyűlés hétfő éjszaka.



Zárszó


Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium (IM) parlamenti államtitkára az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében szükséges, az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzéséről szóló törvényjavaslatok általános vitája után zárszavában kiemelte: a javaslatok mögött komoly szakmai teljesítmény áll.

Mint mondta, lehet, hogy nem minden törvényjavaslat tökéletes, de az biztos, hogy az Európai Bizottság szerint ezek a javaslatok az elfogadásuk és végrehajtásuk esetén orvosolják az ő aggályaikat.

Az államititkár kitért arra, a vita során egyetlen, a javaslatcsomag céljait érintő kritika sem hangzott el. Egyetlen felszólaló sem vitatta a javaslatok céljait, azt, hogy erősítsék a korrupció elleni intézményeket, azokat a jogi és intézményes megoldásokat, amelyekkel a korrupció feltárása, az európai uniós források magyarországi felhasználásának ellenőrzése történik. Ezek a törvényjavaslatok mindenképpen pozitív változást idéznek elő ebbe az irányba - tette hozzá.

Jelezte, a büntetőeljárási törvény módosításával kapcsolatban a kormány előzetes normakontrollt kezdeményez, vagyis a javaslat elfogadása esetén azt még az Alkotmánybíróság is megvizsgálja majd.

Répássy Róbert biztosította képviselőket arról, hogy a javaslatok nem látszatjogszabályok, hanem valóban javíthatják a korrupció elleni küzdelmet.

Az államtitkár a javaslatcsomag támogatására kérte képviselőket, hogy mielőbb lezárulhasson az Európai Bizottság eljárása, és nehogy Magyarország forrásokat veszítsen.


Napirend után


Napirend utáni felszólalásában Jakab Péter (független) azt követelte, hogy a kormány fagyassza be a rezsit az április 3-i szinten.

Varju László (DK) azt vette számba, hogy az újpesti önkormányzat milyen segítséget nyújt a rászorulóknak.


Ezután Lezsák Sándor levezető elnök az ülést bezárta, a parlament várhatóan jövő hétfőn folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!