OGY - Krónika 2. rész (film)

Belföld, 2018.11.15

A parlament a filmalkotások készítésével és terjesztésével kapcsolatos törvények módosításának vitájával folytatta munkáját csütörtök délelőtt.



Kormány: a filmipar számos sikert ért el az elmúlt években


Dömötör Csaba a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára expozéjában emlékeztetett, hogy a magyar filmipar az elmúlt években számos sikert ért el. A Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült alkotások 310 nemzetközi díjat kaptak, a fesztiválokon pedig 51 fődíjjal tüntették ki azokat - hívta fel a figyelmet. A hazai filmek nézettsége a mozikban meghaladta az 1,2 milliót, a filmipar rekordbevételeket termelt és több nagy költségvetésű film is készült Magyarországon - emelte ki.

A módosítások pontosítják, hogy mi minősül filmalkotásnak és egyértelműsítik a nemzeti filmvagyon fogalmát. Az indítvány módosítja a Magyar Nemzeti Filmalap feladatait, a támogatási szabályokat és a fiatalkorúak foglalkoztatási szabályait - hangsúlyozta.

A digitális átállás szabályairól szóló törvény megváltoztatásával egyszerűbbé válnak a rádiós és televíziós üzemeltetési pályázatok szabályai - közölte, hozzátéve: egységesítik a pályázati eljárásrendeket is.

Az indítvány meg akarja erősíteni a televíziós filmek és filmsorozatok támogatását - szögezte le az államtitkár. Ennek érdekében egy Magyar Média Mecenatúra nevű új pénzalapot, az alap kezelésére pedig egy filmkollégiumot hoznak létre - közölte.


Fidesz: kiemelt figyelem kíséri a magyar mozgóképszakmát


Dunai Mónika (Fidesz) azt mondta, hogy a hazai filmalkotások nemzetközi sikerei miatt kiemelt figyelem kíséri a magyar mozgóképszakmát. A filmiparban megszerzett pozíciók megőrzésének érdekében időnként szükséges felülvizsgálni a jogszabályokat - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a jövőben csak a ténylegesen Magyarországon nyújtott szolgáltatások képezhetik a magyarországi filmgyártási költségek elszámolási alapját.

A javaslatban szerepelnek azok a változtatások is, amelyekre a közigazgatási perrendtartásról és az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvények hatályba lépése miatt van szükség - emelte ki.


Jobbik: támogatást kapnak a történelmi filmek


Farkas Gergely (Jobbik) az expozéban ismertetett jogalkotói szándékokat pozitívnak nevezte, de hozzátette, hogy "az ördög azonban a részletekben rejlik".

A vezérszónok hangsúlyozta, a Jobbik örül annak, hogy komoly támogatásra számíthatnak a magyar történelmet feldolgozó filmek. Eközben viszont változatlan marad az a mechanizmus, ami eddig is egy jól körülhatárolható kör állami pénzekhez jutását segítette - jelentette ki. A képviselő bírálta, hogy a Filmművészeti Kollégium elnökét a Médiatanács vezetője nevezi ki, valamint azt is kritizálta, hogy a testület tagjai ötéves mandátumot kapnak.

A törvényben azt is rögzíteni kellene, hogy az a filmelőállító, aki az adott tárgyévben támogatást kapott valamelyik állami finanszírozótól, az már ne pályázhasson másik állami támogatónál - javasolta.


MSZP: a javaslat egy durva visszalépés


Gurmai Zita (MSZP) azt mondta, hogy az elmúlt években a magyar filmgyártás komoly eredményeket ért el, méghozzá olyan művekkel, amelyek nem politikai megrendelésre készültek. Ezeknek a megalkotásához szükség volt arra a szabadságra, amit a Magyar Nemzeti Filmalap biztosított - szögezte le.

A mostani javaslat egy durva visszalépés, mert egy olyan televíziós filmmecenatúrát akar létrehozni, aminek a vezetését a Médiatanács és a kormány jelölné ki - szögezte le. Egy olyan kurzusfilmgyárat fognak felállítani, amelynek nem a szabad alkotás, hanem a politikai kérések kiszolgálása lesz a fő célja - közölte, hozzátéve, ez nem filmművészet, hanem politikai propaganda.

Az MSZP nem támogatja egy újabb közpénzherdáló hazugsággyár felállítását - összegezte véleményét.


DK: számos kérdést felvet a finanszírozás


Gréczy Zsolt (DK) azt mondta, nagyon büszke a magyar filmsikerekre és ez független attól, hogy éppen melyik kormány van hatalmon. A vezérszónok hozzátette, annak is híve, hogy minél több magyar film készüljön, a művészfilmeknek pedig kiemelt marketingtámogatását kellene biztosítani.

A felszólaló a tévéfilmek készítésével, a magyar művek televíziós feldolgozásával is egyetértett. A finanszírozás azonban számos kérdést felvet, mert egyelőre nem lehet látni, hogy milyen összegekről van szó és ezeket kik fogják felügyelni - emelte ki.

A kiskorúak alkalmazásakor nem a gyámhatóságtól, hanem a szülőktől kell engedélyt kérni - hangsúlyozta.


Párbeszéd: a szellemi teljesítmény, a friss gondolat hiányzik


Tordai Bence (Párbeszéd) azt mondta, hogy akármennyi pénzt fordítanak a filmalkotások finanszírozására, azokra a "kutya nem lesz kíváncsi" ha nincs mögöttük olyan üzenet, ami nem csak a Fidesz politikai érdekeinek felel meg. Nem egy újabb vízfej, egy újabb pénzosztó alap, hanem a szellemi teljesítmény, a friss gondolat hiányzik - fogalmazott.

Ezt követően Lezsák Sándor levezető elnök lezárta az általános vitát.


Kormány: eltérő a megítélése, hogy mi a jó történelmi film


Az elhangzottakra válaszul Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára azt mondta, teljesen eltérő annak a megítélése, hogy mi minősül jó történelmi filmnek, ezért érdemes az alkotókra bízni, hogy megfogalmazzák a gondolataikat.

A támogatáshalmozást csak filmalkotásonként célszerű kizárni, mert ellenkező esetben lehetetlenné válik, hogy egy csapat több filmen is dolgozzon - mutatott rá.

Az államtitkár egyetértett azzal a törekvéssel, hogy ezeket az alkotásokat minél több helyen, például az interneten is láthassák a nézők.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!