OGY - Krónika 2. rész (frakcióválaszok)

Belföld, 2020.03.23

A kormány együttműködési szándékát hiányolta a Jobbik, az MSZP és az LMP, amikor politikusaik Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalására reagáltak hétfőn a parlamentben.



Jobbik: a kormány csak saját magával akar együttműködni

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője azt mondta, hogy a legfontosabb az együttműködés képességének megőrzése lenne, de a "felhatalmazási törvény" alapján úgy tűnik, hogy a kormány a jövőben csak saját magával akár együttműködni.

A politikus arra kérte a kabinetet, hogy emelkedjen felül az ellenérzésein, "ne gyűlölkedjenek, hanem koncentráljanak a feladatra", mert kevés az idő.

Emlékeztetett arra, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állásfoglalása szerint minden gyanús esetet tesztelni kell, mert csak így lehet megfékezni a járványt. A Magyar Orvosi Kamarára hivatkozva azt is kérte, hogy vezessék be a kijárási tilalmat, mert a "holnap áldozatait ma lehet megmenteni".

Jakab Péter arra is kitért, hogy létre kell hozni egy munkahelyvédelmi alapot, ami garantálni tudják a bajba jutott dolgozók megélhetését és a munkahelyek további működését. Egyúttal be kell vezetni a számlafizetési moratóriumot és a hatósági árszabást - tette hozzá.

Végül arról beszélt, hogy a legrosszabbul kereső magyarok, az egészségügyi és a rendvédelmi dolgozók azok a hősök, akik most a hátukon cipelik az országot. Arra kérte a parlamentet, hogy felállva és tapssal mondjanak köszönetet nekik ezért.


MSZP: kilencven napig tartson a kormányrendeletek hatálya!


Tóth Bertalan (MSZP) azt javasolta, hogy a kormány ne csak a munkaadókkal, de a munkavállalói képviseletekkel is konzultáljon. Azt is kérte, hogy növeljék meg az álláskeresési támogatás időszakát és összegét, valamint hozzák előre a novemberben esedékes nyugdíjkiegészítések kifizetését.

Az ország helyzete miatt együttműködésre van szükség, de az nem együttműködés, hogy "leteszek valamit az asztalra és azt mondom, hogy ez van" - bírálta a kormányt a pártelnök. Hozzátette, az ellenzék már felajánlotta, hogy konszenzussal fogadjanak el egy olyan törvényt, ami felhatalmazza a kormányt a cselekvésre, de "nem a korlátlan cselekvésre". Az ellenzék ezért azt kéri, hogy a veszélyhelyzetben meghozott kormányrendeletek hatályát kilencven napban maximalizálják. Arra kérte a kormányfőt, személyesen járjon el a Fidesz és a KDNP frakcióknál, hogy ez a határidő június 30-a legyen és annak lejárta után az Országgyűlés döntsön a meghozott rendeletek további sorsáról. Hozzátette: amennyiben ezt a kérdést rendbe teszik, akkor még hétfőn egyhangú döntés születhet a törvényjavaslatról. A szocialista politikus végül Orbán Viktorhoz fordulva azt mondta: el kellene döntenie, hogy a vírust akarja legyőzni vagy az ellenzéki képviselőket.


LMP: még nem látszik, mennyire nehéz a helyzet



Keresztes László Lóránt, a LMP frakcióvezetője köszönetet mondott a járvány megfékezéséért dolgozó embereknek. A politikus egyetértett azzal, hogy nagyon nehéz helyzetben van az ország, és egyelőre még nem is lehet pontosan tudni, milyen egészségügyi és gazdasági hatásai lesznek a világjárványnak. Hozzátette: őszintén kell beszélni, el kell mondani az embereknek, hogy a fegyelmezettség a legfontosabb, és a kormánynak cselekednie kell, világosan, nagyon kemény, határozott intézkedéseket kell megtennie. Ebben teljes egyetértés van, ahogy abban is, hogy félre kell tenni most a pártpolitikai gondolkodást - rögzítette.

Kitért arra, hogy az elmúlt tíz évben a magyar politika egyfajta mocsárba süllyedt, és szereplői ebből nagyon nehezen tudnak kijönni, pedig nagy szükség lenne rá. Szerinte abban mindenki egyetért, hogy a békeidőben szokásos eljárások most nem megfelelőek, kell egy világos jogrend, egy olyan felhatalmazás a kormánynak, hogy az intézkedéseket kellő gyorsasággal tudja meghozni. A felhatalmazási törvény azonban arról szól, hogy lehetőséget ad a kormánynak gyakorlatilag a rendeleti úton történő kormányzásra a védekezéssel összefüggésben időkorlát nélkül a parlament ellentétes döntésig - közölte. Ezzel nagyon sokan nem tudnak azonosulni, és ezért alakult ki a helyzet súlyosságához mérten egy méltatatlan vita.

Hozzátette: a hétfői és keddi parlamenti nap egyik legfontosabb kérdése lesz, hogy sikerül-e példát mutatni, olyan lépéseket tenni, hogy valóban konszenzussal fogadjanak el egy nagyon kemény intézkedést. Ehhez kellenek garanciák, kell időkorlát, és a szükséges gesztust a kormányoldalnak kell megtennie.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!