OGY - Krónika 2. rész (kastélyfelújítás, munkaorvos, biztonságpolitika, konzultáció)

Belföld, 2023.11.20

A kastélyok fenntartásáról, a kötelező munkaorvosi vizsgálat tervezett módosításáról, a biztonságpolitikáról és a nemzeti konzultációról is szó volt napirend előtt hétfőn az Országgyűlésben.Momentum: el a kezekkel a kastélyoktól!Bedő Dávid (Momentum) arról beszélt: fél évvel ezelőtt "hiba csúszott az állampárt működésébe", kiderült, hogy a frissen felújított magyar kastélyokat a kormány ingyen akarja "átjátszani haveri kezekbe". Hozzátette: a Momentum "kastélymentő hálózatot" szervezett és aláírásgyűjtést indított több vidéki településen is, ahol helyi polgárok tiltakoztak a "szabadrablás" ellen. Hozzátette: úgy tűnt, hogy a kormány meghátrált az ügyben, azonban most mégis újra a parlament elé került javaslat. Az ellenzéki képviselő "leépítésügyi" miniszternek nevezte Lázár Jánost, az építési tárca vezetőjét, emlékeztetve, hogy ő korábban azt ígérte: nem hoz olyan döntést az ügyben, amely szembemegy a helyiek akaratával. El a kezekkel a magyar kastélyoktól! - szólított fel Bedő Dávid, aki azt ígérte, hogy a Momentum továbbra is kiáll az érintettek védelme mellett.

Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára úgy reagált: ellentétben azzal "a valótlan riogatással", amit a Momentum tesz, a törvényjavaslat célja, hogy nemzetközi jó gyakorlatokat meghonosítva a magyarországi kastélyok állagmegóvása, felújítása a jövőben is megtörténhessen a köz javára, és az épületek továbbra is látogathatók maradhassanak. Azt is jelezte: nincs szó meghátrálásról, a javaslat június óta a Ház előtt van.


MSZP: a kormány úgy táncol, ahogy az ázsiai nagytőke fütyül


Komjáthi Imre (MSZP) a kötelező munkaorvosi vizsgálattal kapcsolatban tervezett módosítás miatt bírálta a kormányt. Szerinte ugyanis a vállalkozások sikeressége érdekében a jövőben megszűnne a kötelező munkaorvosi vizsgálat. Ezt gazemberségnek nevezte, hangsúlyozva, hogy innentől minden megelőzhető munkahelyi egészségkárosodás Semjén Zsolt és a kormánypárti képviselők "lelkén fog száradni".

Szerinte lépésről lépésre építi le a kormány az állam felelősségét és ellátásait, ami a csak a nagyvállalatoknak és a multiknak jó. Önök "kilóra adják el a magyarokat az akkugyáraknak", "úgy táncolnak, ahogy az ázsiai nagytőke fütyül" - fogalmazott.

A benyújtás körülményeit is szóvá tette, mert szerinte "minden olyan hír, ami úgy kezdődik, hogy péntek éjszaka újabb törvénymódosítót nyújtott be Semjén Zsolt, az gyalázattal végződik".

Fónagy János, a gazdaságfejlesztési tárca államtitkára válaszában leszögezte: nem igaz, hogy a kormány mindenfajta egészségügyi alkalmassági vizsgálatot el kíván törölni. Hozzátette: a tervezett intézkedés lényege, hogy az egészségügyért felelős miniszterrel és a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszterrel egyetértésben rendeletben határozzák meg azokat az álláshelyeket és feladatköröket, amelyek esetében a munkára való alkalmasságról jogszabályban meghatározott orvosi vizsgálat alapján kell dönteni.

Jelezte: jelenleg a munkavállalás előtti orvosi vizsgálat sok esetben formális, ezen a kormány változtatni akart, ugyanakkor továbbra is megmaradnak az egészségügyi vizsgálatok például a magasban dolgozók, az autóbusz- és mozdonyvezetők esetében vagy a vegyipari hatásoknak kitett dolgozóknál.


DK: Orbán miatt nincs biztonság


Vadai Ágnes (DK) azt mondta: ma nincsen fontosabb nemzeti valuta a biztonságnál, de Magyarországon "Orbán miatt nincs biztonság".

Az ellenzéki politikus szerint a kormány megtizedelte a honvédséget, az alacsonyan tartott fizetésekkel létszámhiányt okoztak a rendőrségnél - tette hozzá.

Emellett "kicsinálták a titkosszolgálatokat", kiengedtek a magyar börtönökből csaknem 1700 embercsempészt, továbbá a letelepedési kötvényekkel sokakat engedtek be az országba - sorolta Vadai Ágnes. Azt is sérelmezte, hogy sem Ausztriába, sem Szlovákiába sem Szlovéniába nem lehet határellenőrzés nélkül bejutni.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában kiemelte: a baloldal kormányzása alatt lenullázták a honvédséget. Ezzel szemben az elmúlt években megindult a honvédség legnagyobb fejlesztési programja, és a regisztrált bűncselekmények száma is a felére csökkent.

Hangsúlyozta: nincs a migrációs politikának egyetlen vonatkozás sem, ahol a baloldal ne gyengítené az ország védelmi képességét.


KDNP: a nemzeti konzultáció erőt ad és egységet teremt


Nacsa Lőrinc (KDNP) arról beszélt: Brüsszelből folyamatosan támadják a kormányt, mert a kabinet védi a magyar embereket a sorozatos rossz brüsszeli döntésektől. Zavarja őket, hogy nem adjuk fel a szuverenitásunkat - tette hozzá.

A kormány a most induló nemzeti konzultációval egyetértési pontokat szeretne kialakítani, hogy erős, határozott üzeneteket fogalmazzanak meg az abban részt vevők.

A nemzeti konzultáció olyan fontos kérdésekről szól, amelyekben ha nem döntünk, veszélybe kerül az önrendelkezésünk - jelentette ki a kérdéseket ismertetve.

A nemzeti konzultáció erőt ad és egységet teremt - buzdított a részvételre a kereszténydemokrata képviselő.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában azt mondta: a tizenegy kérdést tartalmazó nemzeti konzultáció olyan témaköröket érint, amelyek alapvetően meghatározzák az ország mozgásterét és biztonságát.

Jelezte: a kérdőíveket a posta minden háztartásba eljuttatja karácsonyig, a visszaküldési határidő január 10-e lesz. Emellett rövidesen az online kitöltésre is lesz lehetőség - tájékoztatott, köszönetet mondva mindenkinek, aki elmondja véleményét, és kiáll Magyarország szuverenitása mellett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!