OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt)

Belföld, 2019.10.21

Az együttműködés folytatását ígérték az ellenzéki pártok hétfőn az Országgyűlésben Orbán Viktor miniszterelnök felszólalására válaszolva.



Párbeszéd: az önkormányzati választás az ellenzéki együttműködés kezdete



Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője arról beszélt, hogy az önkormányzati választás az ellenzéki együttműködés kezdete, nem pedig annak a vége, "ahogy most felszabadítottuk Budapestet, úgy fogjuk 2022-ben felszabadítani az egész országot".

Szerinte a budapesti főpolgármester-választás eredménye azt mutatja, hogy a főváros és számos nagyváros lakóinak elege van abból, amit a kormánypártok művelnek, ahelyett szabadságra vágynak, "azután a lopás, fenyegetés és zsarolás után", amit sok millió emberrel szemben tette

Hangsúlyozta: Karácsony Gergely nem milliárdos támogatással, propagandagépezettel, hanem a választók segítségével lett a főváros új vezetője, aki számos új, a kormányzatnak fájó lépést jelentett már be, legyen szó a Lokál című lap terjesztési engedélyének visszavonásáról, az elhelyezés nélküli kilakoltatások leállításáról vagy a Római-part "ledózerolásának" megakadályozásáról vagy a klímavészhelyzet kihirdetéséről.

Kifogásolta, hogy a GDP 37 százalékáét előállító Budapest csak a források egy százalékát kapják vissza, ami a kórházak pusztulását, a főváros kisemmizését jelenti, feltéve a kérdést: "miniszterelnök úr, drága, ön szórakozik velünk?".

Az ellenzéki képviselő szerint arra jöttek rá a fővárosiak és a nagyvárosok lakói, hogy "a luxushempergő" Borkai Zsoltok "százával rohangálnak ebben az országban" a "kereszténynek hazudott" Fideszben.



MSZP: együtt készül az ellenzék 2022-re


Az ellenzéki együttműködés folytatását ígérte Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője, azt mondta, "együtt fogunk készülni 2022-re".

Közölte, az ellenzéki pártok megértették a választók üzenetét, most a szabad városokban kell bizonyítaniuk.

Azt mondta, az ellenzéki vezetésű településeken a kormány által elmulasztott feladatokat kell elvégezni, például a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentését.

Hiányolta a kormányfői beszédből a fiatalok lakhatási válságának, illetve a nyugdíjasok szegénységének csökkentését célzó intézkedéseket. Szerinte a versenyképesség területén nem teljesít annyira jól az ország, a korrupció fogja vissza ugyanis a versenyképességet. Az egészségügy napról napra romlik - sorolta a problémákat.

A klímavédelemről szólva szóvá tette, Orbán Viktor megakadályozta, hogy az EU elinduljon a klímavédelem útján.

Beszélt arról is, hogy az ország háromnegyed részén az ellenzék nem kapott engedélyt plakátolásra, az Állami Számvevőszék megpróbálta ellehetetleníteni a pártok működését, a közmédia pedig csak és kizárólag a kormány propagandájával volt elfoglalva.



LMP: óriási vereség volt a kormánypártoknak az önkormányzati választás


Óriási vereség volt a kormánypártoknak az október 13-i önkormányzati választás - jelentette ki Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője, aki szerint a mostani választás jelentősebb volt, mint az országgyűlési.

Az ellenzéki politikus elmondta, hárommillió ember él olyan településen, ahol ellenzéki városvezetés van. Most egy olyan időszak következik, amikor bizonytani kell, a megválasztott polgármestereknek és képviselőknek az a feladatuk, hogy bebizonyítsák, tudják becsülettel, hatékonyan, tisztességgel vezetni a településeket - hangoztatta.

Hozzátette: a kormánynak biztosítania kell a települések vezetéséhez szükséges feltételeket, ezt ma nem teszi, ezért kerültek az összeomlás szélére a legfontosabb közszolgáltatások.

Az LMP-s politikus szerint nem meglepő, hogy az őszi parlamenti ülésszak ilyen indulatokkal kezdődik. Kifogásolta, hogy kormánypárti képviselők erővel vettek el egy táblát egy ellenzéki képviselőtől és ehhez nem volt joguk, függetlenül attól, hogy a tábla használata házszabályszerű volt.


KDNP: kampányt lehet gyűlölettel folytatni, de települést vezetni csak szakértelemmel lehet


Kampányt lehet gyűlölettel folytatni, de települést vezetni csak szakértelemmel lehet - mondta Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője hétfőn a parlamentben.

A KDNP-s politikus a kormányfő napirend előtti felszólalására reagálva azt mondta: abban reménykedtek, véget ért a kampány, de néhány hozzászólás azt mutatja, hogy erről szó sincsen. Értékelése szerint olyan hangnemet kellene megütni, ami méltó a parlamenthez és a magyar közélethez egyaránt. Arra az ellenzéki megjegyzésre, hogy a Fidesz közössége Borkaikból áll, úgy fogalmazott: "hát azért ez némi túlzásnak tűnik".

Megjegyezte: meglátják, hogy az ellenzék jókívánsága, miszerint "Boldog Karácsonyt!", hogyan teljesül majd. Arra is kíváncsiak, ki fogja Karácsony Gergely helyett a várost vezetni. Úgy látta: nem lesz ez egy könnyű városvezetés, egy koalíció ugyanis azonos társadalomkép nélkül nehezen tud működni. A Budapestet mostantól vezető koalíciónak pedig nem úgy tűnik, hogy a társadalomképe azonos lenne - szögezte le.

Azt mondta, úgy hiszik, mindenki egyetért abban, hogy Tarlós István főpolgármesterhez hasonló városvezetőt nem találnak Budapesten.

Kitért arra is: a kormányfő által vázolt családvédelmi és családtámogatásoknak két olyan célja van, ami számukra is fontos. Az egyik a demográfiai helyzet. Magyarország számára első számú nemzeti sorskérdés, hogy szülessenek magyar gyermekek - rögzítette. A családtámogatások fontosságát pedig abban jelölte meg, hogy a család mint érték hogyan jelenik meg a társadalom előtt.

A frakcióvezető felszólalását az ellenzék folyamatos bekiabálással zavarta, Kövér László elnézést kért a nevükben is Harrach Pétertől, hogy sem a megválasztott képviselőt, sem a kort nem tisztelték. Ez legyen az ő problémájuk - fogalmazott a házelnök.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!