OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt: dunai vasmű, oltások)

Belföld, 2021.04.27

A Jobbik képviselője a dunaújvárosi vasmű ügyében bírálta a kormányt, míg a KDNP és a Fidesz képviselői oltásellenes kampány folytatásával vádolták a baloldalt kedden napirend előtt az Országgyűlés ülésén.



Jobbik: a kormány semmit sem tesz a dunai vasmű "melósaiért"



Kálló Gergely (Jobbik) a dunaújvárosi vasmű ügyében kérte számon a kormányon, hogy mit tett az ott dolgozókért. Felidézte: a vasmű túlélte a rendszerváltozást, majd 2001-ben, az akkori Orbán-kormány készítette elő a privatizációját, és végül 2004-ben a baloldali vezetésű kormány adta el.

Kiemelte: tavaly jelentkeztek komolyabb problémák a cégnél, amikor felmondták a kollektív szerződést. Szerinte a kormány viszont nem tett semmit a "melósokért". Kitért arra is: a napokban egy 500 fős, biztonsági őrökből verbuvált csapat jelent meg a cégnél, azonban továbbra sem lehet tudni, milyen szándék húzódott meg az akció mögött.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára kijelentette: a kormány minden módon arra törekszik, hogy segítse a munkavállalókat. Hogy ki, mit tett a melósokért azt jól érzékelteti, hogy 12 százalékról 4 százalék alá csökkent munkanélküliség a jelenlegi kormány időszaka alatt - jegyezte meg.

Úgy értékelt: a vasmű 2004-es privatizálása volt az "ősbűn", amelyet baloldali vezetők követtek el, és ennek következménye, hogy most több ezer munkavállaló sorsa külföldi tulajdonosok belharcaitól függ.

Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi kormánypártok nem támogatták a privatizációt, ezért arra szólította fel a képviselőt, hogy ne a Fidesz és a KDNP-t akarja "belerángatni" ebbe az ügybe, hanem "kopogtasson új főnökénél", Gyurcsány Ferencnél.



KDNP: a baloldal saját szavazói életét veszélyezteti oltásellenes kampányával



Hollik István (KDNP) arról beszélt: az oltás a megoldás a vírus ellen, ugyanakkor már tavaly év végén nyilvánvalóvá vált, hogy a brüsszeli vakcinabeszerzés megbukott. A kormány ezért tárgyalni kezdett a keleti vakcinák beszerzéséről, így Magyarország mára lényegesen jobban áll átoltottságban, mint az EU országai - tette hozzá.

Szerinte ugyanakkor a baloldal végig "gáncsolta" a járvány elleni védekezést, diktatúrát kiáltva nem adta meg a szükség felhatalmazást a kormánynak, álhíreket, kamuvideókat gyártott, később pedig oltásellenes kampányba kezdett, először direkt, majd "sunyi módon".

Felhívta figyelmet egy közvéleménykutatásra, amely szerint az ellenzéki pártokat támogatók sokkal elutasítóbbak a keleti oltásokkal szemben, mint a jobboldali érzelmű szavazók. Vagyis a baloldal saját szavazói életét veszélyezteti oltásellenes kampányával - mondta. Arra kért mindenkit, hogy ne higgyenek az oltásellenes baloldalnak.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára elmondta: jelenleg a beoltottak száma meghaladja a 3 millió 600 ezer főt, a magyar lakosság 37 százaléka oltást kapott, ami közel kétszerese az EU-s átlagnak.

Arra buzdított mindenkit, hogy vegye fel az oltást, regisztráljon.

Úgy értékelt: a baloldal semmit sem segít a magyar embereknek, és még egy ilyen súlyos világjárványt is képesek voltak "olcsó politikai haszonszerzésért" kihasználni. Szerinte ha a baloldali pártokon múlik, akkor Magyarország "hátul kullogna" az oltások tekintetében és sokkal többen haltak volna meg a járványban.



Fidesz: a baloldal hagyjon fel oltásellenes kampányával!



Halász János (Fidesz) arra szólította fel a baloldalt, hogy hagyjon fel oltásellenes kampányával. Hangsúlyozta: baloldalra továbbra sem lehet számítani, hiszen az első és a második hullám idején minden védekezést segítő intézkedést próbált "elgáncsolni", míg a harmadik hullám ideje alatt "szívtelen, aljas halálkampányt", "összehangolt, nyílt, gátlástalan oltásellenes kampányt" folytat.

Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára arra szólította fel a baloldali képviselőket, hogy vonják vissza azokat a javaslatokat, amelyekben a keleti vakcinák betiltását indítványozták.

Hangsúlyozta: ha a baloldalra hallgattak volna a keleti oltásokkal kapcsolatban, akkor jelenleg csak 1,6 millió ember lenne beoltva. Hozzátette: a baloldal korábban nyitott volna, kevesebb oltást adott volna be, ami több beteget, több elhunytat és elhúzódó járványt jelentett volna.

Kijelentette azt is: Magyarországon mindenki, aki kórházba került, megkapta a szükséges ellátást, volt elegendő lélegeztetőgép, kórházi ágy, orvos és ápoló.

Hangsúlyozta: minden Magyarországon használt vakcina hatásos és biztonságos, amit a szakemberek is elismernek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!