OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt: EU, családok, mandátumigazolás, napirend)

Belföld, 2019.07.08

Az Európai Unióról és a családvédelmi akciótervről is beszéltek képviselők napirend előtt az Országgyűlés hétfői ülésén, majd döntöttek a napirendről.



DK: aggályos a csúcsjelöltek bukása


Gyurcsány Ferenc (DK) arról beszélt, hogy bár sokan örülnek a csúcsjelöltek bukásának az Európai Unió következő intézményvezetőinek megválasztását illetően, ez inkább aggályos. Azt mondták az embereknek, hogy azok lesznek Európa vezetői, akiknek a pártcsaládja a legtöbb támogatást kapja, ezért akik most ünnepelnek, azok becsapták az embereket - vélte.

Azt mondta, lezárult egy hosszú vita arról, hogy Európa népei milyen világot szeretnének. Arról kellett dönteni, hogy közelebb lépjenek-e Európa nemzetei egymáshoz, egyre több ügyet közösen oldjanak meg, vagy ebben az együttműködésben inkább veszélyt és fenyegetést látnak - magyarázta.

A politikus szerint a vita eldőlt: Európa népei megtartották a kontinenst a szabadság földrészének, nem félni akarnak, hanem keresik az együttműködést, és azt mondták, nem igaz, hogy Európát elsősorban a menekültnyomás fenyegeti, hanem például a mélyszegénységben élők helyzete vagy a klímaváltozás. Azt is mondták, hogy szekuláris Európát akarnak - tette hozzá.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában kijelentette: a kormány az európai parlamenti (EP-) választás kampányában elmondta, hogy a nemzetállamok Európájában hisz, így kapta meg a szavazatok többségét, ami világos üzenet a magyar választók részéről.

Közölte: azzal, hogy Gyurcsány Ferenc visszatért, a magyarellenes politika is visszatért, az elmúlt napokban Brüsszelben "fúrták a magyarokat". Hozzáfűzte: amit az ellenzék tesz, az nemcsak a szokásos belpolitikai helyezkedés része, hanem a brüsszeli magyar érdekképviselet tudatos gyengítése.


KDNP: a családok érdekeit szolgálják a kormány intézkedései


Nacsa Lőrinc (KDNP) közölte: a 2010-es családbarát fordulat óta nem sújtják megszorítások a családokat, a kormány a családok érdekeit szolgáló lépéseket tett.

Kiemelte: a Fidesz-KDNP számára a család az első, azért dolgoznak, hogy a magyar családok erősek legyenek, a vágyott gyermekek megszülethessenek, és a többedik gyermek vállalása ne jelentse a szegénységet. Ezzel szemben a Gyurcsány-kormány intézkedései a családokat sújtották elsősorban - mondta.

Nacsa Lőrinc megjegyezte: a jövő évi büdzsé a családok költségvetése lesz, és megvan a szükséges forrás a családok támogatásához.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára elmondta: a kormány számára valóban a gyermek az első, de ez nincs így minden ellenzéki pártnál, ha rajtuk múlt volna, nem léptek volna életbe a családokat támogató intézkedések. Mi nem a migrációra, hanem a magyar családokra fordítunk forrásokat - jelentette ki.

Kitért rá: óriási érdeklődés övezi a családtámogatásokat.


Fidesz: a V4 a legsikeresebb szövetség az EU-ban


Kocsis Máté (Fidesz) kifejtette: az EU új intézményvezetőiről folytatott vita megmutatta, hogy a visegrádi csoport (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) a legerősebb szövetség az unióban.

Emlékeztetett: a V4 óriási sikert aratott, világossá vált, hogy megkerülhetetlenné lett az EU-ban, és vége annak a korszaknak, amikor a régi nagy tagállamok utasításokat adnak a később csatlakozóknak. A V4 elérte a legfőbb célját: sem Frans Timmermans, sem Manfred Weber nem lett az Európai Bizottság elnöke - közölte. Hozzáfűzte: az új vezetők új esélyt jelentenek Európának, és ezzel az eséllyel élni kell.

Kocsis Máté azt mondta, nem számíthatott a magyarok támogatására az a jelölt, aki nem tiszteli a nemzeteket, a keresztény értékeket és nem akarja megállítani a migrációt.

Dömötör Csaba államtitkár kiemelte: a V4 egységesen lépett fel, nem lehetett megosztani, pedig a V4 vezetői különböző pártcsaládokhoz tartoznak. Véget ért az a korszak, amikor az új tagállamokat másodrangúnak tartották - vélekedett.

Közölte: sikerült megakadályozni, hogy olyan vezetők kerüljenek a bizottság élére, akik a minimális tiszteletet sem mutatják a tagállamok felé. Nem kioktatni, hanem kompromisszumokat kovácsolni kell a bizottság vezetőjének, és erre sem Timmermans, sem Weber nem volt alkalmas - mondta.

Az államtitkár hangsúlyozta: most lehetőség van az újrakezdésre, nagyobb esélyünk van a számunkra kedvezőbb brüsszeli politikára, mint eddig. Már csak az kell, hogy az ellenzék fejezze be az aknamunkát, mert "nem pálya a magyarok ellen politizálni Brüsszelben" - fogalmazott.


A házelnök a napirend előtti felszólalások után ismertette a legfőbb ügyész indítványát Demeter Márta (LMP) mentelmi jogának felfüggesztéséről, amelyet Kövér László megvizsgálásra kiadott a mentelmi bizottságnak.


Balczó Zoltán és Nunkovics Tibor eskütétele


Az Országgyűlés egyhangúlag igazolta Balczó Zoltán és Nunkovics Tibor jobbikos képviselők mandátumát - előbbiét 152, míg utóbbiét 154 szavazattal -, akik az európai parlamenti képviselővé váló Gyöngyösi Márton és Kepli Lajos megüresedett helyét foglalták el, miután letették az esküt.


Ezt követően Szűcs Lajos jegyző ismertette Áder János államfő átiratát államtitkári megbízatás módosításáról: Pacsay-Tomassich Orsolya, aki eddig az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi ügyekért felelős államtitkára volt, a jövőben a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára lesz.

A Ház döntött arról, hogy felkéri a kulturális bizottságot a Magyar Művészeti Akadémia elnökének beszámolójáról szóló határozathozatalra, és elfogadta az elnöki jogkörben előterjesztett hétfői napirendjét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!