OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt: Fidesz, EPP)

Belföld, 2019.03.25

A Fidesz európai néppárti (EPP) tagságának felfüggesztéséről beszélt a Jobbik és a DK képviselője hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben, az MSZP politikusa pedig azzal vádolta a kormányoldalt, hogy csak a kiváltságosoknak akar jólétet.



MSZP: a kormányoldal csak a kiváltságosoknak akar jólétet



Korózs Lajos, az MSZP képviselője Szilágyi György "Hanyas vagy" című versét átköltve sorolta, milyen ellentét feszül a kormánypártok és az MSZP politikája között egészségügyi, oktatási, szociális kérdésekben. Hangsúlyozta: míg a kormányoldal csak a kiváltságosoknak, az MSZP a szűkölködőknek is jólétet, akar. Önöknek csak a gazdagok gyerekei számítanak, nekünk minden gyerek számít, önök távolodnak Európától, mi pedig itt fogunk maradni - fogalmazott.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára szerint nincs ahhoz képest nagyobb ellentmondás, mint amit a szocialisták ellenzékben ígértek, majd kormányon tettek. Az MSZP ígérgetésben verhetetlenen, de utána megszorításban is - jegyezte meg az államtitkár, felsorolva, hogy a szocialisták vizitdíjat, kórházi napidíjat és tandíjat vezettek be, elvették a gyes harmadik évét és a családi adókedvezményt és megszüntették a támogatott lakáshitelek rendszerét.

Önök mindig a multik és nem a magyar emberek hangját hallották meg - fogalmazott, hozzátéve, hogy a Fidesz-kormány ezzel szemben 1998 és 2002 között, és 2010 óta is emelte a minimálbért.



Jobbik: az EP-választás tétje, hogy megmaradunk-e az Európai Unióban



Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője a Fidesz európai néppárti (EPP) tagságának felfüggesztését és a Fidesz ezt követő kommunikációját Örkény István egyik egyperces novellájához, illetve egy Monty Python-filmhez hasonlította. Szerinte a Fidesz és az EPP vitája "háttéralkutól bűzlik", olyan "dodonai döntés" születetett, amivel mindenki jól járt. Ugyanakkor - folytatta - a lényeg az, hogy a Fideszt kizárták, saját szövetségeseik is "páriaként kezelik" a magyar kormánypártot, amely így nem tudja majd a magyar nemzeti érdekeket érvényesíteni, például a következő hétéves uniós költségvetés vitájában sem. Ez az igazi katasztrófája a Fidesz politikájának és annak a diplomáciának, amelyet Szijjártó Péter neve fémjelez - fogalmazott.

Kijelentette: az EP-választások tétje, hogy megmaradhatunk-e az Európai Unióban tagként.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára szerint a Jobbik a néppárti eseményekkel kapcsolatos véleményével Judith Sargentini mellé zárkózott fel, akit szintén zavar, hogy az európai politikában komoly konfliktusok vannak és ezekben a magyar kormány kiáll az álláspontja mellett.

Az államtitkár kétféle politikát különböztetett meg: az egyikben az álláspont határozza meg az üléspontot, a másikban pedig az üléspont az álláspontot. Szerinte a Jobbik ez utóbbi kategóriába tartozik, hiszen korábban uniós zászlót égetett, amikor hatalmi érdekből az volt kifizetődő, most pedig olyan politikát folytat, amely összemossa az európai szuperállam kialakításában hívő pártokkal.

A kormánypártok másként gondolkodnak, mi ott szeretünk politizálni, ahol érvényesíteni tudjuk az érdekeinket, ahol képviselhetjük az európai zsidó-keresztény kultúrára és az egyenlő nemzetekre épülő politikát - mondta.



DK: az európai magyarok az EU-ban akarnak maradni



Arató Gergely (DK) a Fidesz európai néppárti tagságának felfüggesztését úgy kommentálta: a Fideszből már a néppárt, az európai jobboldal sem kér, és ez nem győzelem, nem is döntetlen, hanem "csúfos vereség". Ez akkor is igaz, ha igyekeznek elhitetni, hogy önök "így szoktak leszállni a bicikliről" - jegyezte meg.

Arra figyelmeztetett: a kormánypártok ugyanolyan módon fogják kivezetni Magyarországot Európából, ahogyan a Fideszt kivezették a néppártból. Önök sok éve folytatnak Európa-ellenes politikát, miközben a Magyarországon megáll a gazdasági növekedés, ha az Audi gyárban kávészünetet tartanak - fogalmazott a képviselő. Azzal vádolta a Fideszt, hogy olyan kuruc szabadságharcot folytat, amit a labancok finanszíroznak. Arató Gergely az európai egyesült államok megteremtése mellett érvelt, és kijelentette: az európai magyarok az EU-ban akarnak maradni.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára "szamárságnak" nevezte a magyar uniós tagság megkérdőjelezését, és jelezte: az EU-s tagság nemzeti érdek. Ugyanakkor - folytatta - a magyar kormánynak vannak vitái, mert "nem a szőnyeg alatt kúszó diplomáciát" folytatja. Az európai viták hátterében szerinte az áll, hogy egyesek az európai egyesült államok megteremtésében, míg mások a nemzetállamok megerősítésében látják a megoldást. Úgy vélte: a migrációs válság ezt a vitát tette láthatóvá. A Fidesznek a pártfegyelemnél fontosabb a bevándorlás elleni fellépés - jelentette ki az államtitkár, hozzátéve, hogy akik válni akarnak a Fidesztől az EPP-n belül, azok mind megszavazták a betelepítési kvótát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!