OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt: főpolgármester-választás, plakátok, kegyelmi ügy)

Belföld, 2024.04.08

A főpolgármester-választásról, a politikai plakátokról és a kegyelmi ügyről is szó volt hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben.



Jobbik: tegyük rendbe Budapestet!


Brenner Koloman jobbikos országgyűlési képviselő, pártja főpolgármester-jelöltje azt mondta, akinek fontos a hagyományok tisztelete, valamint a szabadság és a rend jó egyensúlya, az a főpolgármester-választáson nem szavazhat sem "a fideszes egypárti túlhatalom" jelöltjére, sem a "balliberális tömb" "alkalmatlan" jelöltjére. Szerinte mindkét oldal zsákmánynak tekinti Budapestet.

Közölte: ellenzi a Rákosrendezőre tervezett "maxi Dubajt", ehelyett bérlakásprogramot indítana, és felülvizsgálná a szerinte rosszul kialakított kerékpársávokat. A Lánchíd ügyében a kormányt arra szólította fel, hogy azonnal fizessen ki 6 milliárd forintot a felújításra, Karácsony Gergely főpolgármestert pedig arra, hogy írjon ki helyi népszavazást, lehessen-e autóval áthajtani a hídon.

Vitára hívta az összes főpolgármester-jelöltet.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára arra emlékeztetett: a Jobbik támogatta Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltségét 2019-ben, majd négy évig nem szólalt meg az eltűnt fővárosi források, a közlekedési problémák, a parkok rendbetétele vagy a "guruló dollárok" ügyében.

Úgy vélte, ez egy alku volt, amiért cserébe Karácsony Gergely nem ítélte el a Jobbik korábbi antiszemita megnyilvánulásait.


MSZP: vessünk véget az óriásplakát-háborúnak!


Komjáthi Imre (MSZP) arra szólította fel a pártokat, hogy másfél évtized "plakátháborúja" után próbáljanak meg valami mást, "valami emberit" mutatni, és foglalkozzanak a valódi társadalmi problémákkal. Bírálta a CÖF "megvették őket kilóra" feliratú plakátjait, és a kormány "álközszolgálati hirdetéseit", de azt is megjegyezte, hogy a DK pedofíliát hazafisággal összemosó plakátjai előtt sem jó közlekedni.

Azt kérte a pártoktól: amikor épp nincs hivatalos választási kampány, "akkor ne óriásplakátokat pakoljunk ki egymás ellen", "hanem vegyük észre azt a vigasztalan világot, amin nem változtatunk, hanem inkább gyűlöletet szítunk".

Rétvári Bence, a belügyi tárca parlamenti államtitkára úgy reagált: bár az MSZP korábban a DK-t támadta, most mégis "bekéredzkedtek a védőernyője alá", és hosszú távú együttműködést írtak alá, felszámolva mindazt, ami még az MSZP-ből maradt. Így tett a Párbeszéd is - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a baloldal valódi vezetője Gyurcsány Ferenc, ezért mindenki, aki a következő parlamentben ott szeretne ülni, nála kuncsorog.

Az MSZP, ahogy az ország szuverenitását sem tudja megvédeni, úgy a saját pártja szuverenitását sem - mondta.


Momentum: a kormányoldal csak saját hatalmát védi


Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője hangsúlyozta, hogy hónapok óta nem kapnak választ arra, miért kapott kegyelmet a pedofilügyben bűnsegédként elítélt K. Endre, és ki tudott még a döntésről a kormányban. A Fidesz által felépített politikai kép a családok és a gyermekek védelméről összeomlott, mint egy kártyavár - értékelt az ellenzéki politikus, aki szerint az ügy megmutatta, hogy a kormányoldalnak a gyermekvédelem csak addig érdekes, amíg szavazatokat lehet vele szerezni.

Kitért Varga Judit interjújára, amelyben családon belüli bántalmazásáról számolt be, és azt kérdezte: ha a volt igazságügyi miniszter állításai igazak, hogyan történhetett meg, hogy a családokat védelmező kormány a saját emberét nem védte meg. Kifogásolta, hogy Varga Judit nem beszélt az interjúban sem a kegyelmi ügyről, sem arról, hogyan történhet meg egy jogállamban, hogy "egy propagandaminiszter belenyúl nyomozati anyagokba, hogy tisztára mossa magát". A kormányoldal valójában nem védi meg a családokat és a gyerekeket, kizárólag a saját hatalmát védi - jelentette ki.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára hangsúlyozta: a gyermek- és családvédelem a magyar kormány politikájának sarokpontja volt, és ezután is az lesz. Közölte: a kegyelmi kérvénnyel kapcsolatban az egyetlen helyes döntés az elutasítás lett volna, a kegyelmi jogkör ugyanakkor a köztársasági elnökhöz tartozik, ő nem adott részletes magyarázatot a döntésére, és lemondott. Arra is kitért: a kormány az elmúlt időszakban megerősítette a gyermekvédelmet, a baloldal viszont nem támogatta ezeket a lépéseket.

Felvetette: ha Bedő Dávid ennyire elkötelezett a gyermekvédelem ügyében, akkor Újbudán, ahol ő is önkormányzati képviselő volt, és ahol súlyos pedofil bűncselekmények történtek, miért nem tett semmit.

Az államtitkár bírálta a Momentumot, mert szerinte a párt elismerte, komoly munkája van abban, hogy felfüggesztették a Magyarországnak járó uniós forrásokat. "Ilyenkor bújik ki a dolláros szög a zsákból", itt mutatkozik meg, hogy milyen politika következik abból, ha egy politikai közöséget külföldről pénzelnek - fogalmazott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!