OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt: frakciók, miniszteri viszonválasz)

Belföld, 2020.11.30

Az ellenzéki frakciók a kormány válságkezelési intézkedéseit bírálták Varga Mihály pénzügyminiszter napirend előtti felszólalására reagálva, az MSZP és az LMP - a DK-hoz, a Párbeszédhez és az LMP-hez hasonlóan - továbbá Demeter Szilárdnak, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának, miniszteri biztosnak a leváltását szorgalmazták.    



MSZP: politikai cirkusz helyett, a kormány emberek megélhetésével foglalkozzon!


Harangozó Tamás (MSZP) szerint mellébeszélés, "csipetnyi blöff" és az érdemi bejelentések teljes hiánya jellemezte a miniszter felszólalását. Azzal vádolta a kormányt, hogy a "vétócirkusszal" van elfoglalva, miközben több ezer milliárd forint Magyarországra való megérkezését veszélyezteti. Ez az önök hatalmi, politikai játszmájának a része, de a nap végén a magyar vállalkozók, a magyar emberek fizetik meg ennek az árát - fogalmazott.

Szerinte a kormány tavasz óta közel 3000 milliárd forintot, csak az elmúlt 10 nap alatt pedig 900 milliárd forintot költött el például az egyházi épített örökségvédelemre, Paks 2 beruházás kapcsán tőkeemelésre, valamint a nemzeti ménesbirtok tőkeemelésére, de stadionokra, űrkutatásra és vadászati kiállításra is "repkedtek a milliárdok". Nem jutott pénz ugyanakkor a 100 százalékos táppénzre, a munkanélküli ellátás idejének meghosszabbítására és összegének megemelésére, valamint érdemi bérkiegészítésre - mondta.

Azt javasolta, hogy karácsony közeledtével azok a családok kapjanak 50 ezer forint egyszeri segítséget gyermekekként, ahol az egyik szülő elvesztette az állását.

Az MSZP képviselője szintén azt firtatta: Demeter Szilárd meddig maradhat a helyén.


LMP: a kormánynak nem csak a nagytőkét kellene kiszolgálnia, hanem a dolgozó embereket is meg kellene segítenie



Csárdi Antal (LMP) úgy vélte: "áldozati szerepben tetszeleg a kormány", és hamis állításokról beszél, pedig pont a pénzügyminiszter kezében van minden eszköz van arra vonatkozóan, hogy megelőzze a téves állításokat.

Azzal vádolta a kormányt, hogy az eddigi válságkezelési intézkedései a dolgozó emberek mindennapi életét nem érintették. A bérpótlék rendszere kevés, elhibázott és kései volt - értékelt, hozzátéve, hogy a kormány még a táppénz ideiglenes megemelésére és a munkanélküliségi juttatás meghosszabbításra sem hajlandó.

Hangsúlyozta: a kormánynak nemcsak a nagytőkét kellene kiszolgálnia, hanem a dolgozó embereket kellene segítenie. Azt is számon kérte a kormányon, hogy miért nem terjeszti be a 2021-es költségvetés módosítását, amikor mostanra már kiderült, hogy az eredetileg elfogadotthoz képest 8-10-szeres hiánnyal kell számolni.

Az LMP képviselője is megkérdezte: mikor hozza meg a kormány Demeter Szilárddal kapcsolatban az "elvárható és szükséges döntést".



Jobbik: termelési jelentést mondott a miniszter


Z. Kárpát Dániel (Jobbik) komoly csalódásként értékelte a miniszter felszólalását, mert szerinte Varga Mihály a "politikai propaganda csúcstermékeit sorolta fel", ami méltatlan egy szakmailag felkészült tárcavezetőhöz.

Szerinte a miniszter méltatlan "termelési jelentést" mondott el arról, hogy minden rendben van a gazdaságban, ugyanakkor nem beszélt a magyar munkavállalók többségéről. Azt firtatta: ha valóban minden rendben van, mégis mire kellett 900 milliárd forint hitelt felvenni, és a kormány miért vett el pénzt az önkormányzatoktól. Úgy vélte: az uniós vétóval olyan helyzetet állít elő a kormány, amely miatt vissza nem térítendő támogatások milliárdjai esnek ki a közös kasszából.

Kijelentette: akár a genderkérdésben, akár a betelepítéssel kapcsolatban akarnak Magyarországra rákényszeríteni döntéseket, a Jobbik ellenáll, de ha a korrupcióról van szó, akkor kérlelhetetlen ellenfelei lesznek a kormánynak.


Varga Mihály: minden magyar munkavállaló számíthat a kormány támogatására



Varga Mihály pénzügyminiszter viszonválaszában a baloldali képviselőknek úgy reagált: akkor is itt ültek a parlamentben, amikor a korábbi kormány IMF-hitelt vett fel, mert a piacok már nem finanszírozták Magyarországot. A 2010 utáni kormány volt az, amely gazdasági növekedést és a munkahelyeket teremtett és közben visszafizette az IMF-hitelt is - tette hozzá.

Szerinte az önkormányzatok állapotára vonatkozó ellenzéki kifogások nem állják meg a helyüket, hiszen a kormány 2010 után 1369 milliárd forint adósságot vett át az önkormányzati rendszertől, jelenleg több mint 1512 milliárd forint az önkormányzatok pénzeszközállománya, amiből 592 milliárd forint van kincstári számlán.

A fővárosi önkormányzat esetében - folytatta - 217 milliárd forint adósságot vett át a kormány, és 134 milliárd forint volt az állampapírállomány idén szeptemberben.

Kitért arra is: a novemberi KSH-adatok szerint több mint 4,4 millióan dolgoznak Magyarországon, ami még mindig 700 ezerrel több mint 2010-ben.

Elmondta: a járvány előtt 3,3 százalékos volt a munkanélküliség, most 4,3 százalék, ami még mindig sokkal kedvezőbb, mint az európai országok döntő többségében. Kijelentette: minden magyar munkavállaló és mindenki, aki dolgozni akar, számíthat a kormány támogatására.

Demeter Szilárddal kapcsolatban azt mondta: nem tiszte, hogy összekösse az ország finanszírozását Demeter Szilárd írásával.

Azt ugyanakkor jelezte: Demeter Szilárd visszavonta írását, Facebook-oldalát is törölte, és elismerte hibáját, amikor azt írta, hogy írása sértheti az áldozatok emlékét.

Megjegyezte: a baloldal itt is kettős mércével mér, mert amikor az egyik baloldali képviselő, polgármester azt mondta, hogy Adolf Hitler megérdemelten volt az év embere, akkor a baloldali pártok semmilyen konkrét lépést nem tettek. Hozzátette: legutóbb Bíró László esetében is mintha a kettős mérce működött volna.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!