OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt: frakcióválaszok)

Belföld, 2021.09.20

Kormányváltást sürgettek az ellenzéki frakciók vezetői hétfőn az Országgyűlésben a miniszterelnök napirend előtti felszólalására válaszolva.



MSZP: kormányváltásra van szükség



Tóth Bertalan (MSZP) termelési értekezletként értékelte a miniszterelnök felszólalását és azt hiányolta: nem került szóba a koronavírus miatt elhunyt több mint 30 ezer ember, az, hogy Magyarországon az oltottak száma jóval az uniós átlag alatt van, miközben a halottak számát nézve ott az ország a dobogón. Növekvő várólistákról beszélt, arról, hogy a koronavírus-járvány közepén több ezer orvos és szakápoló hagyta el a pályát.

Szerinte a leggazdagabbak vagyona a válság alatt egyharmadával nőtt, ők biztos jól jártak a válságkezeléssel. Mészáros Lőrinc, "aki valószínűleg előre megkapta a nászajándékát", 185 milliárd forinttal növelte a vagyonát egy év alatt, Szíjj László pedig lecserélte a jachtját - hozott példát.

Hozzátette: egy kutatás szerint a válság alatt a megkérdezettek 41 százaléka számolt be jövedelemcsökkenésről. Az elmúlt több mint tíz évben tovább növekedtek a jövedelmi egyenlőtlenségek, a 65 év felettiek szegénységi rátája háromszorosára nőtt. A minimálbért nézve sereghajtó Magyarország, az infláció az egekben, a forint tragikus állapotban van; a kormány Diákváros helyett inkább Fudan Egyetemet épít, és nem emelkedik a családi pótlék, a nyugdíjminimum, miközben a hatalomféltés miatt megfigyelnek újságírókat - mondta bírálatként Tóth Bertalan.

Ezért van szükség kormányváltásra, hogy ne egyszeri juttatásokat kapjanak az emberek, mert éppen választási év lesz - összegzett, kijelentve: fel kell számolni a társadalmi igazságtalanságokat, fel kell zárkóztatni az alacsony nyugdíjakat, béreket, például a minimálbér adómentessé tételével.



LMP: olyan kormány kell, amely valóban a nemzeti érdekek szerint cselekszik



Keresztes László Lóránt (LMP) szerint a kormány a valóságot el akarja tagadni és nincs benne felelősségérzet. Az LMP-s politikus hiányolta, hogy nem volt szó a kormányfői beszédben "az elképesztő mennyiségű közvagyon kilapátolásáról a Fidesz közalapítványok felé", a rengeteg fontos kormányzati funkció kiszervezéséről, az önkormányzati megszorításokról. Kifogásolta, hogy ma vidéken nincs állami fenntartású egyetem.

Úgy értékelte, hogy a kormány nem a nemzeti érdekeknek megfelelően politizál. "Bármikor képesek idegen érdekek kiszolgálásának oltárán feláldozni a magyar nemzeti érdekeket" - mondta, utalva a Fudan Egyetemre. Ugyancsak szóvá tette a szerinte kizárólag kínai érdekeket szolgáló Budapest-Belgrád-vasútvonal megépítését.

Szerinte nem tekinthető nemzeti kormánynak az, amely nem néz szembe a nemzetet érintő legsúlyosabb tragédiával: százezrek vándoroltak ki az országból a kormány rossz politikája miatt.

Az ellenzéki képviselő azt mondta, ahelyett, hogy a kormány szembe nézne a problémákkal, az ellenzék ellen gyűjt aláírásokat. A migrációról szólva a letelepedési kötvények ügyét hozta fel.

Kijelentette: azért dolgoznak, hogy Magyarországon a kormányváltás után mindenki a szülőföldjén boldoguljon, megkapja a munkája után a tisztességes bért, a nyugdíjasok megkapják a megfelelő ellátást. Azért dolgoznak, hogy végre olyan kormánya legyen az országnak, amely valóban a nemzeti érdekek szerint cselekszik - mondta.


Jobbik: hol a jólét?



Jakab Péter (Jobbik) azzal kapcsolatban, hogy a kormányfő szerint ilyen sokan még nem dolgoztak Magyarországon, azt mondta, ezt az ókori rabszolgatartó társadalmak is elmondhatták magukról. Hozzátette: jelenleg több mint kétmillió magyar él a létminimum alatt, 13 éve nem emelkedett a minimálnyugdíj, a családi pótlék, miközben az árak az egekben.

A kormány 2010 óta kétharmados felhatalmazással, korlátlan hatalommal, temérdek uniós forrással annyit tudott elérni, hogy a román minimálbér leelőzte a magyart - hangoztatta, hozzáfűzve: ha megdupláznák a minimálbért, akkor is kevés lenne.

Hiányolta, hogy a koronavírus-járvány miatt bajba kerülteknek nem adtak 80 százalékos bértámogatást, illetve nem emelték meg az álláskeresési támogatás időtartamát sem.

Elmondta, igaza van a miniszterelnöknek, tényleg nincs ingyen pénz, azért a pénzért, ami - mint mondta - ott van a kormányfőnél meg a haverjainál, rokonainál, a magyaroknak keményen meg kellett dolgoznia. Hozzátette: az elmúlt hét évben Orbán Viktor családja 15 milliárd forinttal lett gazdagabb, ami 180 millió forintot jelent havonta.

Beszélt arról is, hogy szerinte lehallgatják az ember telefonját. "Ki a csuda engedte be önöket a magánéletünkbe" - kérdezte.

Azt mondta, hogy a népszavazástól és a nemzeti konzultációtól senkinek nem lesz jobb az élete, hiszen a magyar állam Európa egyik legdrágábban működő állama. De hol a jólét? - firtatta. A magyar emberek onnan tudják, hogy jól élnek, hogy kiírják nekik a plakátra - fogalmazott.

Jakab Péter azt mondta, nem fogják elfelejteni, kik tették tönkre ezt az országot. Fizessenek meg a tolvajok! Jólétet minden magyarnak! - hangoztatta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!