OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt: kormánypártok, infláció, gazdaság)

Belföld, 2022.05.23

A parlamenti munkáról, az inflációról, a gazdaságról és az olajembargóról is szóltak a napirend előtti felszólalások az Országgyűlés hétfői ülésén.



Momentum: legyen érdemi vita a parlamentben!



Gelencsér Ferenc (Momentum) az érdemi, szakmai vitákat kérte a számon a kormánypárti képviselőkön. Hangsúlyozta: családja "nemzedékeken át küzdött" az országért - dédapái harcoltak az első világháborúban, nagyapja is hivatásos katona volt, apja pedig az MDF alapító tagja - és ezt a hagyományt parlamenti képviselőként folytatná, ha a kormánypártiak adnának terepet az érdemi párbeszédnek.

Úgy vélte: a nemzet 16 éve azt kénytelen nézni és hallgatni, hogy "két egykori KISZ-titkár folyamatosan veszekszik", de ez már "rém unalmas". Arra szólította fel a kormányoldalt, hogy ezt az energiát fordítsa az ország építésére. Azt ígérte: ebben a munkában a Momentumra is számíthatnak.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára megjegyezte: pár héttel ezelőtt a Momentum még azt sem döntötte el, hogy a részt vesz-e a parlamenti munkában, így örül, hogy végül úgy döntöttek, bejönnek dolgozni, de ehhez "tapsot ne várjanak".

Kitért arra is: a Momentumnak most a stílus ügyében vannak elvárásai, holott aktívan részt vett "O1G üzenet" terjesztésében, a párt politikusai berontottak egy szerkesztőségbe, füstgránátot dobtak rendőrökre, "szétzúzták" a magyarok olimpiai álmát és román pártok mellett kampányoltak Erdélyben. Hangsúlyozta: a választásokon az emberek sokadjára adtak piroslapot a baloldalnak.



Jobbik: a kormány ne nyerészkedjen tovább a magyar embereken!



Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője az infláció miatt arra szólította fel a kormányt, hogy "ne nyerészkedjen" tovább a magyar embereken, hanem csökkentse az üzemanyag jövedéki adóját és engedje el az alapvető élelmiszerek áfáját. Hagyjunk több pénzt magyar emberek zsebében, hogy túl tudják élni a válságot - hangsúlyozta.

A kormánypárti képviselőknek azt üzente: ők luxusban élnek, de az átlag magyarnak az élet is luxus. Kiemelte: jelenleg a magyarok csakne fele kevesebb mint 160 ezer forintot visz haza.

Dömötör Csaba államtitkár kiemelte: az európai állampolgárok megélhetését a háborús helyzet befolyásolja, de már ezt megelőzően is nőttek az energiaárak. Úgy vélte: erre az elhibázott szankciós politika csak "rátehet egy lapáttal", így közös érdek, hogy ne lépjenek életbe olyan intézkedések, amely jobban fájnak Európának, mint a katonai agresszor Oroszországnak. Úgy kell küzdeni a békéért, hogy "közben nem lőjük lábon magukat" - fogalmazott.

Emlékeztett: a kormány családokat védő intézkedéseit - a kamatstopot, a benzinárstopot, az élelmiszerárstopot és a rezsicsökkentést - nem támogatta a baloldal, ahogyan a 13. havi nyugdíj visszaépítését és a szja-visszatérítést sem. Arra is emlékeztetett: az eddigi áfacsökkentéseket sem szavazták meg.

Az államtitkár választ várt Jakab Pétertől a Jobbikban történt szexuális zaklatási ügyben, arra szólítva fel, hogy "ebben legyen bátor, ne az üléstermi fenyegetésekben".


KDNP: a kormány jól vizsgázott, a magyar gazdaság válságálló


Simicskó István (KDNP) arról beszélt, hogy az állami feladatok elvégzése, különösen a stabilizáció biztosítása válság idején fontos. Ez ugyanis rendet teremt és a külső biztonságot is garantálja. Ekkor növekedést ösztönző szabályokra van szükség - hangsúlyozta.

Az elmúlt időszakban a kormány jól vizsgázott - szögezte le -, a magyar gazdaság válságálló. Az első negyedéves gazdasági növekedés 8,2 százalékos volt, lényegesen magasabb, mint az uniós átlag - mondta.

Fontosnak nevezte a jelenlegi gazdaságpolitika további érvényesülését. Mindez ugyanis emberközpontú gazdaságpolitika, amit meg kell védeni - jelentette ki.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára úgy válaszolt: az elmúlt tíz év a magyar gazdaság legsikeresebb évtizede volt. Az unió szégyenpadjáról mintaország lettünk - értékelt. Teljesült az egymillió új munkahely ígérete és jelenleg 4 százalék alatt van a munkanélküliségi ráta.

Csökkent az államadósság is, ami messze az uniós átlag alatt van. Növekedett az állami vagyon és a családok megtakarítása is. Uniós összehasonlításban is itt a legmagasabb a beruházási ráta, ami a legfontosabb alapja a gazdasági növekedésnek.



Fidesz: nincs kompromisszum a nemzeti érdek érvényesítésében


Bánki Erik (Fidesz) kijelentette, hogy Magyarország nem ismer kompromisszumot a nemzeti érdek és az önvédelem érvényesítése terén. Emellett fontosnak nevezte a béke mielőbbi visszatérését Európába.

Kijelentette azt is, hogy az olajembargóval lehetetlen lenne beszerezni az ország számára szükséges kőolajat. "Nem fogunk semmilyen intézkedést megszavazni, ami veszélyezteti az ország energiaellátását" - hangoztatta.

A polgári kormány fenntartja a rezsicsökkentést és az árstopokat. Arra kérték a baloldalt, ne Brüsszel oldalára álljon, hanem támogassák a kormányt az infláció megfékezésében.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára arról beszélt, hogy Európában megduplázódtak, megháromszorozódtak a rezsiárak, ezzel szemben Magyarországon biztosított az energiaellátás.

Kijelentette: az olajembargó valóban "atombomba" lenne a magyar gazdaságra nézve, katasztrófát idézne elő megoldási javaslat nélkül.

Bár a kormány jelezte Brüsszelnek, hogy szükség van egy 15-18 milliárd eurós összegre a magyar energetikai szektor átalakítására, a tárgyalások nem ebbe az irányba haladnak. Ha ez nem érvényesül, a szankció csak a tengeri kőolajszállításra vonatkozzon, a vezetékes szállításra ne - mondta.


A felszólalásokat követően a Ház elfogadta napirendjét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!