OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt: koronavírus-járvány áldozatai)

Belföld, 2021.04.26

Kocsis Máté kezdeményezésére néma felállással emlékeztek meg a képviselők a koronavírus-járványban elhunytakra és fejezték ki tiszteletüket a védekezésben résztvevők iránt hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt. A felszólalások között szó volt Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő egy kijelentéséről és a baloldal koronavírus-járvány alatt folytatott politikájáról is.



Jobbik: megalázzák a tisztességesen dolgozókat


Jakab Péter (Jobbik) felszólalásában azt kifogásolta, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselője, Deutsch Tamás "lepanelprolizott" mindenkit, aki egyszerű, hétköznapi módon él. Ezek az emberek tisztességesen dolgoznak, és nem urizálnak a kisemberek pénzéből, mégis megalázzák őket - fogalmazott.

Közölte: leprolizzák a kórházi dolgozókat, akik azért túlóráznak rossz körülmények között, hogy az ország túlélje a járványt, a tanárokat, akiket védettség nélkül küldtek vissza az iskolákba, és azokat is, akik elveszítették az állásukat, mert nem segített nekik a kormány.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára kifejtette: a járvány közepén vagyunk, a védekezésnek van egy gazdaság- és munkahelyvédelmi dimenziója is. A komplex gazdaságélénkítő és munkahelyeket védő, teremtő program szakpolitikai kezdeményezéseivel a legkiszolgáltatottabbakat igyekeznek védeni - jelentette ki.

Hangsúlyozta: azonban ezek egyikét sem támogatta az ellenzék, és amikor dönteni kellett, hogy támogatja-e a szükséges intézkedéseket, nem tette, az eszközbeszerzéseknek is ellene ment, a védekezésben részt vevőket és az oltási programot is támadta, valamint a keleti vakcinák ellen hergelte az embereket.



KDNP: ne hallgassanak az oltásellenes baloldalra!



Nacsa Lőrinc (KDNP) közölte, fontos, hogy a koronavírus-járvány idején határozott és cselekvőképes kormány álljon az ország élén. Belegondolni is szörnyű - folytatta - , ha egy "egy kamuvideós, kamustatisztikus, álhírgyártó, a hatóságokat és a szakembereket támadó és oltásellenes szivárványkoalíció vezette volna az egészségügyi és gazdasági védekezést, akik az önkormányzatokban is egyfolytában veszekednek és egyet nem értésben próbálnak evickélni".

Azt kérte, senki ne hallgasson az oltásellenes baloldalra, amelynek piti politikai érdekei fontosabbak a válságkezelésnél és még az emberéletnél is. Szerinte minden Magyarországon engedélyezett vakcina biztonságos és hatékony. Hozzátette: a hétvégén ismertetett kormányzati statisztikából is kiderül, nincsenek első- és másodrendű oltások Magyarországon. A képviselő a koronavírus elleni oltásra történő regisztrációra kért mindenkit, aki ezt még nem tette meg.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte, látszik már a fény az alagút végén, május végére minden magyar állampolgár, aki kéri, megkaphatja az oltást. Hozzátette: keddre 480 ezer vakcinát vár Magyarország Oroszországból, néhány napra rá újabb 400 ezer adag oltás érkezhet Kínából; májusban közel 3 millió adaggal befejezik a keleti beszerzések jelenlegi fázisát. Magyarország nincs kiszolgáltatva Brüsszelnek, a vállalati érdekeknek - hangoztatta.

Kitért arra, hogy az EU legnagyobb és leggazdagabb tagországai marakodnak a vakcináért, ki vannak szolgáltatva "Brüsszel dilettáns vakcinabeszerzési és elosztási stratégiájának". Amikor ősszel Európa országaiban még javában folyik az első oltási kampány, akkor Magyarország már időben el tud kezdeni felkészülni "az újabb esetleges kihívásokra" - közölte.



Fidesz: a baloldal a kormánypártokat akarja legyőzni, nem a járványt



Kocsis Máté (Fidesz) közölte, az ország lassan túl van a koronavírus-járvány harmadik hullámának csúcsán, egyre többen szereznek védettséget, mert a kormány oltási program eredményes. Minden oltás jó - hangsúlyozta.

Magyarország az Európai Unió legsikeresebb oltási programját hajtja végre, időben lépett a kormány és szerezte be a biztonságos vakcinákat - értékelt.

Több adatot is kiemelt, így a 37 százalékos magyar átoltottságot szemben a 21 százalékos uniós átlaggal. Hozzátette: vannak tagállamok, ahol csak az idős, krónikus betegeket oltják, itthon viszont minden korosztály megkaphatja az oltást.

Kocsis Máté szerint az egész járvány elleni védekezést végigkísérte, hogy a baloldal a támadási felületet keresi, a kormánypártokat akarják legyőzni, nem a járványt. Ezt tették a védőfelszerelésekkel, az iskolák nyitásával, a vakcinákkal kapcsolatban. Korózs Lajos kamuvideójával indította el az egész elbizonytalanító kampányt - jegyezte meg.

Nem tudok felidézni egy pillanatot sem, amikor kivették volna részüket a járvány elleni küzdelemből - fogalmazott, majd politikai haszonszerzéssel, szívtelen és lelketlen politikával vádolta az ellenzéket. Azt is firtatta, hányan haltak meg amiatt, mert nem oltatták be magukat, mivel a baloldal elbizonytalanította őket.

Kezdeményezte, hogy néma felállással emlékezzenek a járványban elhunytakra és fejezzék ki tiszteletüket a védekezésben résztvevőknek.

Kövér László házelnök közölte, a jövőben ilyen javaslatot a házbizottságon tegyenek, de a nap folyamán elhangzottakból arra következtet, hogy ez a kezdeményezés konszenzust élvez, ezért megkérte a képviselőket, hogy egyperces néma felállással fejezzék ki tiszteletüket.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a felszólalásra válaszolva emlékeztetett arra, hogy múlt héten az Egészségügyi Világszervezet (WHO) regionális igazgatója méltatta az oltási kampányt. Az igazgató szerint nem politikai, hanem az életmentés eszközeként kell tekinteni a vakcinákra - mondta, hozzátéve, ezeket a kijelentéseket a baloldal sosem hallja meg, szerintük az orosz és a kínai oltóanyagra fordított pénz pénzkidobás. Ez halálkampány! Elfogadhatatlan - hangoztatta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!