OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt: közlekedés, megszorítások)

Belföld, 2023.09.26

A simontornyai orvosi ügyeletről, a közlekedésbiztonságról és a megszorításokról is szó volt kedden az Országgyűlésben napirend előtt.Jobbik: továbbra is működjön a simontornyai orvosi ügyeletBencze János (Jobbik) azt tette szóvá, hogy Simontornyán bezárják az orvosi ügyeletet, amely 19 ezer embert látott el és több térségen, illetve vármegyén ívelt át. Elmondta, 2015-ben bezárt a térségben egy kis kórház és akkor az volt az ígéret, hogy lesz helyette ügyelet, most ez is megszűnik, a legközelebbi kórház pedig 65 kilométerre van.

Szerinte vannak olyan ellátások, például a stroke, az embólia, az infarktus kezelése, amelyre a mentőszolgákat nem alkalmas. Azt kérte, találjanak megoldást arra, hogy az ügyelet továbbra is működhessenek.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte, ahogy ezeken a településeken korábban is biztosított volt az ügyeleti ellátás, úgy a jövőben is biztosított lesz, csak sokkal jobb színvonalon. Hozzátette: azokból a vármegyékből, amelyek már csatlakoztak az új ügyeleti rendszerhez, nem érkeztek panaszok.

Közölte, megszűnt a korábbi széttagolt ügyeleti rendszer, az új ügyelet kis- és nagyvárosban, az ország nyugati és keleti részén, a szegényebb és gazdag településeken mindenkinek mindig elérhető. Hozzátette: az állam az új rendszerhez többleterőforrást ad, hogy ne az önkormányzatok pénzhiányától függjön az ellátás minősége.Momentum: az ötödik Orbán-kormány a megszorítások kormányaLőcsei Lajos (Momentum) értékelése szerint az ötödik Orbán-kormány a megszorítások kormánya, a 2022-es választások óta ötven megszorító intézkedést vezettek be, hússzor emeltek adót, holott a kormánypártok békét, biztonságot és jólétet ígértek. Azzal vádolta a kormányt, hogy az tudatosan rombolja a kistelepüléseket, elsorvasztotta a falusi kisiskolákat, felszámolta a kispostákat, szétverte az egészségügyet, és vasútvonalakat záratott be.

A választási kampányban szó sem volt a kata eltörléséről, a csok megszüntetéséről, az adóemelésekről, az állami beruházások felfüggesztéséről - mondta. Közölte, a Fidesz torz, átgondolatlan gazdaságpolitikája miatt az uniós átlag háromszorosa Magyarországon az infláció, és a kormány az uniós pénzeket is képtelen hazahozni. Felhívta a figyelmet pártja óriásplakátkampányára, amely az igazságot hirdeti, hogy a mostani a megszorítások kormánya.

Panyi Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára szerint a megszorítások politikája nem ennek a kormánynak, hanem a balliberális kormányzásnak a jellemzője. Közölte, a baloldali kormányok alatt 41-szer emeltek adót, a mostani kormány csökkentette az szja-t, a társasági adót, visszaépítette a 13. havi nyugdíjat.

Elmondta, ez a kormány adott történelmi béremelést az egészségügyi dolgozóknak, emelte a rendvédelmi dolgozók bérét és történelmi béremelést tervez a pedagógusoknak.

A rezsivédelem nem megszorítás, ahogy a családtámogatások három és félszeresére emelése sem - sorolta a kormányzati intézkedéseket. Közölte, a vidéket a Magyar Falu Programmal, a falusi csokkal segítik. Azt kérte, a baloldali európai parlamenti képviselők ne akadályozzák, hogy Magyarország megkaphassa a neki járó uniós pénzeket.MSZP: törvénymódosításra van szükség a közúti közlekedés biztonsága érdekébenMolnár Zsolt (MSZP) a közúti közlekedés biztonsága érdekében törvénymódosítást javasolt, szerinte pontosítani kell a közúti veszélyeztetés tényállását. Azt is felvetette: a 400 lőerő feletti autók vezetését külön alkalmassághoz, pszichológiai vizsgálathoz köthetnék. Kezdeményezését azzal indokolta: az elmúlt időszakban a közutak versenypályákká váltak, büntetőfékezők, ámokfutók, gyorsulási versenyt játszók súlyos baleseteket okoznak.

Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára örömét fejezte ki, hogy ebben a kérdésben az MSZP is "felébredt", és jelezte, hogy a kormány szerint is át kell tekinteni az utoljára 2009-ben módosított KRESZ-t. Erre két fázisban kerül sor: elsőként a gyalogosokkal, kerékpárosokkal, illetve a motoros és elektromos rollerekkel kapcsolatos szabályokat, azután pedig a gyorsforgalmi úthálózatot érintő sebességhatárok mértékét vizsgálják meg.

A cél egy olyan jogszabálycsomag elfogadása, amely hozzájárul a biztonságos közlekedéshez - mondta.DK: fizessenek a milliárdosok!Varju László (DK) a kormány gazdaságpolitikáját bírálta, szerinte az ország három legfőbb gazdasági és pénzügyi vezetője - a jegybankelnök, a pénzügyminiszter és a gazdaságfejlesztési miniszter - "egymásnak üzenget", ellentmondó intézkedéseket sürget. Eközben az idei infláció magasabb lesz a múlt évinél, családok százezrei kerültek padlóra, miközben a kormány tagjai a nyilvánosság előtt vitatkoznak arról, "milyen megszorításokkal szívják pióca módjára a vérünket" - tette hozzá. A DK nevében azt javasolta: "fizessenek a milliárdosok", vállaljanak felelősséget az országért.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára úgy reagált: fontos, hogy a gazdasági és politikai élet meghatározó szereplői elmondják a véleményüket, és nem meglepő, hogy egyes vélemények nem egyeznek egymással. Az infláció elleni küzdelmet elsődlegesnek nevezte, jelezve, minden remény megvan arra, hogy 10 százalék alá csökkenjen.

A DK "fizessenek a gazdagok" javaslatára úgy reagált: "megtalálták az Apró Antal szótárt Dobrev Klára könyvtárában", ezt a jelszót ugyanis már a Rákosi-korszakban is hallhatták. Arra figyelmeztetett: a magasabb jövedelemadó és a vagyonadó rossz terv, amit a Gyurcsány-korszakban már megvalósítottak, de semmit nem oldott meg, csak kárt okozott. Szerinte amikor a baloldal a gazdagok megadóztatásáról beszélt, mindig a középosztály húzta a rövidebbet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!