OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt: kultúra, külhoni magyarok, migráció)

Belföld, 2019.12.09

Az LMP frakcióvezetője a kulturális tárgyú törvénymódosítás visszavonására szólította fel a kormányt, a KDNP képviselője a kettős állampolgárságról szóló népszavazásra emlékeztetett, a Fidesz politikusa pedig a kötelező kvóta elutasításáról beszélt napirend előtt hétfőn az Országgyűlésben.



LMP: vonja vissza a kormány a kulturális tárgyú törvénymódosítást



Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője "gyalázatos törvényjavaslatnak" nevezte a hétfőn benyújtott kulturális tárgyú kormányelőterjesztést, amely szerinte alapvetően felforgatja a magyar kulturális életet.

A kormányoldalt azzal vádolta, hogy minden értéket megtagadott már, nem konzervatív, nem nemzeti és nem keresztény, hanem "bolsevik" politikát folytat. Szerinte a kormány a kulturális törvényjavaslat benyújtásával olyan területre tévedt, ahol nincs helye a politikának. "Aczél György is büszke lehetne önökre" - fogalmazott a frakcióvezető. Felszólította a kormányt, hogy vonja vissza "a diktátumként benyújtott" előterjesztést, amiről nem egyeztetett az érintettekkel. Azt ígérte: ott lesznek a javaslat miatt hétfő estére hirdetett tüntetésen is.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára szerint a kormány javaslata "köszönőviszonyban sincs" a képviselő által hangoztatott "liberális felbujtással", miszerint vége az autonómiának a kulturális életben.

Hangsúlyozta: a javaslat nem érinti önkormányzatok kötelező és önként vállalt feladatait, így ezután is lesz lehetősége az önkormányzatoknak, hogy kulturális intézményt tartsanak fenn. Hozzátette: a Nemzeti Kulturális Alap (NKA)rendszerében sincs módosulás, az NKA nem szűnik meg, és nem csökkenek a források sem. Semmifajta félelme nem lehet sem a független, sem más színházaknak - jelentette ki.

A Gothár-ügyre hivatkozva ugyanakkor jelezte: az állam hiába finanszíroz önkormányzattal közösen egy színházat, törvénytelenség esetén jelenleg nem léphet fel.

Az LMP-t elhagyó politikusokra utalva megjegyezte: az LMP annyira hű volt ahhoz az elvhez, hogy legyen más a politika, hogy most Gyurcsány Ferenc "szekerét tolja".



KDNP: 15 éve volt a kettős állampolgárságról szóló népszavazás



Vejkey Imre (KDNP) a 15 évvel ezelőtti, kettős állampolgárságról szóló népszavazásról emlékezett meg, hangsúlyozva, hogy az akkori kormány, Gyurcsány Ferenc vezetésével nemzetellenes kampányt folytatott 2004-ben. Így vált Trianon után 2004-es népszavazás a magyar nemzet újabb sötét éjszakájává - mondta. Kiemelte: Fidesz-KDNP 2010-ben újra egyesítette magyar nemzetet, lemosva ezzel azt a szégyenfoltot, hogy egy kormány nemet mondott saját nemzet tagjaira.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára hangsúlyozta: a kormány mindent megtesz azért, hogy gyógyítsa a balliberálisok által 15 éve okozott sebeket. Úgy vélte: "őrült önzés" jellemezte az akkori baloldali kormányt, ennek jutalma pedig az volt, hogy a plakátokon szereplő Bangóné Borbély Ildikó képviselői helyet kapott az MSZP-frakcióban és tovább hordozza a gyűlöletet a baloldallal együtt.

Kiemelte: az akkori kormány gyűlöletet szított magyar és magyar között, azt üzenve a szomszédos országok nacionalistái felé, hogy bármit megtehetnek a magyarokkal. Szerinte ennek következményei ma is tapasztalhatóak. Úgy vélte: a baloldali pártok nem tanultak a népszavazásból és továbbra is szembemennek a külhoni magyarok érdekeivel.



Fidesz: egyre nagyobb a migrációs nyomás Európán



Böröcz László (Fidesz) arról beszélt: egyre nagyobb migrációs nyomás van Európán és Magyarországon is, tengeren és szárazföldön is egyre többen érkeznek, ami tovább növeli a terrorfenyegetettséget is. Beszédesnek nevezte, hogy a migránsok 90 százaléka életerős, 30 év alatti katonakorú férfi. Felhívta a figyelmet a bihácsi táborban a migránsok között tapasztalható konfliktusokra, és arra is, hogy a helyi lakosok nem érzik biztonságban magukat.

Kiemelte: a hírek szerint újabb, kötelező kvótáról szóló tervezet jelent meg az Európai Unióban, amelyben automatikus betelepítési kvótáról írnak. Kijelentette: Magyarország, a kvótanépszavazás eredménye alapján továbbra is elutasítja a kötelező kvóták bevezetését. Megjegyezte: ezzel szemben a bevándorláspárti ellenzék a kvóta mellett áll.

Németh Szilárd, a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára arról beszélt: a déli határkerítésnél embercsempész bandák jogi és technikai munícióval is ellátják a migránsokat, többek között egyszer használatos telefonkártyákkal és okostelefonokkal, hőkamerákkal, éjjellátó készülékekkel, drónokkal, talajvizsgáló eszközökkel és olyan szerszámokkal is, amelyekkel a kerítés átvágható.

Elmondta: 2018-ban 6506 migránst fogtak el a határkerítésnél, ami napi 17 fős átlagot jelent, míg 2019 novemberéig már több mint 12 ezer főt fogtak el, ami 37 fős átlag.

Kijelentette: a műszaki és a jogi határzár működik, ez garantálja a magyar emberek biztonságát, szabadságát. Úgy vélte: a bevándorláspártiak nem tettek le arról, hogy a Soros-tervet végrehajtva bevezessék a kötelező kvótát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!