OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt: oltások, előválasztás)

Belföld, 2021.05.03

A koronavírus-járvány kezelésről, a baloldali előválasztásról és a vakcinabeszerzésről is szó volt hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben.



Jobbik: az ellenzék nem oltásellenes


Csányi Tamás (Jobbik) kijelentette: az ellenzék nem oltásellenes, korábban azért kezdeményeztek vizsgálóbizottságot, hogy tisztázzák a kínai vakcina kérdéseit. A testület felállítását azonban nem támogatta a kormányoldal, így az előterjesztés "szavatossága lejárt". Mégis szerinte egy "vaskos csúsztatással" annak visszavonását követeli a kormányoldal, holott az lezárt javaslatnál nem is lehetséges. Áder János államfő húsvéti szavait idézte, amely szerint nem lehet a politikai haszonlesés ideje a járvány.

Bírálta a kormányt, amiért változtatgatja a döntéseit az iskolába járás ügyében. Azt is kérdezte: ha május 10-étől újra járnak majd iskolába a diákok, miért nem lehetek szóbeli érettségik?

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára úgy felelt: "önök nyitást követeltek a harmadik hullám elején", majd szövetségeseik kritizálták az újraindítást.

Az érettségiről közölte: minden ilyen döntés a járványügyi szakemberekkel folytatott konzultáció után születik.

Az ellenzéki határozattal kapcsolatos szavakat "vékony magyarázkodásnak" ítélte. Azt mondta: az összes baloldali párt aláírásával nyújtottak be egy javaslatot, amelynek elfogadásával nem lehetne kínai vakcinát használni. Oroszrulettnek nevezték a kínai oltást, és emberkísérletnek azok beadását - emlékeztetett.



KDNP: a baloldal támadja a koronavírus elleni védekezést



Hollik István (KDNP) arról beszélt, hogy a hétvégén az ország az élet újabb szeletét kaphatta vissza, mivel a beoltottak száma elérte a négymilliót. Szégyenteljesnek nevezte ugyanakkor azokat a jobbikos képviselőket, köztük Szilágyi Györgyöt, akik a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban sárga csillagot és koncentrációs tábort emlegettek. Szerinte ez bizonyítja, hogy a jobbikosok "hiába dörgölőztek hozzá Gyurcsány Ferenchez (DK)", a Jobbik egy antiszemita párt maradt.

Elmondta, miközben mindenki a koronavírus-járvány elleni védekezéssel van elfoglalva, a baloldal a Gyurcsány Ferenc által koreografált előválasztásnak nevezett bohózattal foglalkozik, emellett támadja a védekezést, nem fogja megszavazni a veszélyhelyzet meghosszabbítását. Az ellenzéki képviselők keleti vakcinákkal kapcsolatos nyilatkozatait idézve oltásellenességgel vádolta az ellenzéket.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára emlékeztetett arra, hogy Gyurcsány Ferenc korábban élesen elhatárolódott a Jobbiktól, most viszont azt kérte a párttól, támogassák az előválasztáson feleségét, Dobrev Klárát, a DK miniszterelnök-jelöltjét.

Közölte, a Jobbik - ami azért jött létre, hogy Gyurcsány Ferencet elszámoltassa - most azon dolgozik, hogy Gyurcsány Ferencnek minél tovább mentelmi joga legyen, soha ne legyen elszámoltatható.

Szerinte a baloldalnak nem fontos a járvány elleni védekezés, sőt inkább azt szeretné, hogy minél inkább elhúzódjon a járvány, mert annál nagyobb eséllyel nyerhet a 2022-es választáson.

A személyes érintettség okán megszólaló Szilágyi György (Jobbik) szerint Hollik István olyan dolgokat adott a szájába, amiket ő nem mondott. Hozzátette: volt egy félreérthető Facebook-bejegyzése, egy nem megfelelő hasonlatot használt, ezért ha bárkinek is megsértette az érzékenységét, bocsánatot kér.



Fidesz: mindenki oltassa be magát!



Zsigmond Barna Pál (Fidesz) is megemlékezett arról, hogy szakaszhatárhoz érkezett a koronavírus-járvány elleni védekezés. Most már van annyi vakcina Magyarországon, amely összességében minden felnőttnek elegendő - közölte, azt kérve, aki még nem tette, az jelentkezzen a koronavírus elleni oltásra.

Szerinte ez a kedvező helyzet nem lett volna lehetséges, ha a vakcinabeszerzésnél kizárólag Brüsszelre hagyatkoznak, a brüsszeli bürokraták ugyanis végzetesen elhibázták a vakcinabeszerzést.

Magyarország azért áll jól, mert nem engedte magát lebeszélni az önálló vakcinbeszerzésről - hangoztatta. Kitért arra is, a baloldal oltásellenes kampánya nem volt hatástalan, pártpolitikai szimpátia alapján jelentős különbség van a kormánypártiak javára az oltási hajlandóságot tekintve. Hozzátette: a baloldal az oltóanyagok ellen határozati javaslatot is benyújtott, amelyet azóta sem vont vissza.

Szerinte a baloldalon most az a taktika, hogy sunyin megkérdőjelezik az oltások hatékonyságát.

Varga Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium polgári hírszerzésért felelős államtitkára közölte, a brüsszeli beszerzésből kevés vakcina érkezik és az is késve, mert Brüsszel késve szerződött és rossz szerződéseket kötött. Elmondta, május végére 3,5 millióval kevesebb ember lenne beoltva, ha Magyarország Brüsszelre, illetve "a brüsszeli érdekek teljes kiszolgálása mentén politizáló oltásellenes" baloldalra hallgat.

A magyar kormány szerint az ország nem Brüsszel gyarmata, az ország vezetése kész és alkalmas önálló döntések meghozatalára - hangoztatta.

Beszámolt arról, hogy nyár végére várják az uniós szakemberek, hogy beoltják az EU lakosságának 70 százalékát. Ezt az eredményt Magyarországon a kormány nyár elejére tervezi elérni - jegyezte meg.

Arra kérte a baloldalt, fejezze be az oltásellenes hangulatkeltést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!