OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt: uniós hitel, gazdaság)

Belföld, 2021.06.08

Az uniós hitel felvételével, a gazdaság újraindításával és a jövő évi költségvetéssel is foglalkoztak napirend előtti felszólalások az Országgyűlés keddi ülésén.



Jobbik: az ország élen jár az uniós forrás nem szabályszerű felhasználásában


Balczó Zoltán (Jobbik) az uniós helyreállítási alap felhasználása kapcsán azt mondta: miután a miniszterelnök úgy döntött, hogy az ország nem veszi igénybe a hitelkeretet, semmibe vette az előzetes társadalmi egyeztetést.

Bírálta, hogy a kormány 2,5 milliárd eurós hitelt vett fel novemberben, éppen azért, hogy kiválthassa az uniós hitelt. Ennek felhasználását ugyanis nem ellenőrzi az unió csalás elleni hivatala.

Kijelentette: az uniós hitelkeret hasznos igénybevételéhez fel kellene számolni a korrupciót és meg kellene változtatni a gazdaságpolitikát. Szerinte azonban az ország az uniós források nem szabályszerű felhasználásában élen jár, ezért a kormány azzal tudná egyértelműen kifejezni elkötelezettségét a szabályszerűség iránt, ha csatlakozna az európai ügyészséghez.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára azt válaszolta: minden uniós forrásfelhasználás tekintetében Magyarország az uniós átlag felett teljesít és vezet a visegrádi országok között, ez igaz a megítélt és a leszerződött támogatásokra is - tette hozzá.

A Moody's elemzése szerint az ország GDP-jét évente átlagosan 2,6 százalékkal emelték meg ezek a források, ami a régiós országok legjobb eredménye - hangsúlyozta. Hozzátette, máshol átlagosan 1,6 százalékos volt ez a szám. Kijelentette: a kormány azon dolgozik, hogy a források minél előbb megjelenjenek a magyar gazdaságban, és tarthatatlan az az ellenzéki álláspont, hogy 2022-ig ezek az összegek ne jelenjenek meg.

Sorolta azon tagállamok sorát, amelyek úgy döntöttek: nem csatlakoznak az európai ügyészséghez. Szerinte annak vezetője alkalmatlan a posztra, mert magyar politikusok elleni lejárató eljárásokat folytatott Erdélyben.


KDNP: időt, szabadságot és pénzt nyertünk a gyors oltási programmal


Földi László (KDNP) felelevenítette a járvány okozta kihívást, és kijelentette, már elérkezett a számvetés és a jövőbe tekintés időszaka. Kétségtelen, hogy nem mindenki állt be a csatasorba, az ellenzék abban volt érdekelt, hogy a nemzet minél később, minél nagyobb áldozat árán legyen túl a válságon - vélekedett.

Szerinte a kormány világraszóló előrelátást tanúsított azzal, hogy onnan szerzett be vakcinát, ahonnan csak lehetett. "Időt, szabadságot és pénzt nyertünk azzal, hogy az oltási program jól sikerült" - hangsúlyozta, és szólt a gazdasági eredményekről, amelyek megalapozzák a 2022-es költségvetést.

A képviselő arra kérte a kormányt, hogy továbbra se zavartassa magát azoktól, akik csak haszonszerzésből próbálják letaszítani a nemzetet a helyes irányról.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára azt mondta: a vírus az eddig elért gazdasági eredményekre is veszélyt jelentett, ezért először a védekezést kellett előtérbe helyezni.

Szólt arról is, hogy a kormány talán a világon legnagyobb hitelmoratóriumot hirdette meg, csak ez az egy intézkedés 1,6 millió családot és csaknem félmillió vállalkozás működését védi.

A baloldal azonban ezt sem támogatta, semmit sem segítettek a magyar családoknak és vállalkozásoknak - értékelt, úgy fogalmazva: a baloldal a védekezés helyett is a "Gyurcsány-show-val" van elfoglalva.

Most már a gazdaság újraindítására kell koncentrálni, ezért például a munkaerőtámogatás szélesebb körben elérhető - jegyezte meg.


Fidesz: a munkaerőpiac élénkülését hozhatja a gazdaság újraindítása


Gelencsér Attila (Fidesz) azt mondta: sikerült letörni a koronavírus harmadik hullámát az oltási programnak köszönhetően, így a nyár is biztonságosabb, mint sok más európai országban.

A járvány azonban a magyar gazdaságot is megtámadta, de mára már annyian dolgoznak, mint a válság előtt. A munkaerőpiacon további élénkülést hozhat a gazdaság újraindítása - mondta.

Felidézte, hogy a baloldal hogyan adósította el az országot és vezetett be megszorításokat a kormányzása idején. A jelenlegi kormány azonban a gazdaság újraindítást tűzte ki célul - hangsúlyozta, és felsorolta a választókerületében, Kaposváron és környékén megvalósuló fejlesztéseket.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára válaszában elmondta: a jövő évi költségvetés az ország újraindítását célozza. A kormány gazdaságpolitikája nem változott, a legfontosabb cél a munkahelyek megőrzése és újak létrejöttének segítése, valamint a családok támogatása, a beruházások ösztönzése.

A költségvetés emellett biztosítja a 13. havi nyugdíj visszaépítését és a 25 év alatti fiatalok személyijövedelemadó-mentességét. Eközben a hiánycél még kedvezőbb is az uniós elvárásnál, és az államadóssággal is ugyanez a helyzet, újra elindul az utóbbi csökkentése - hangsúlyozta az államtitkár.

Célnak nevezte, hogy 2030-ra Magyarország az unió öt legsikeresebbje között legyen, ahol legjobb élni, lakni és dolgozni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!