OGY - Krónika 2. rész (zárszámadás)

Belföld, 2020.10.21

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének expozéjával folytatódott a múlt évi költségvetés végrehajtásának parlamenti vitája szerda reggel. Domokos László megalapozottnak nevezte a 2019-es zárszámadást.



Domokos: megalapozott a 2019-es zárszámadás



Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a tavalyi központi büdzsé végrehajtásának ellenőrzése során megállapította, hogy a költségvetési intézményrendszer 2019-ben biztosította a közpénzekkel való gazdálkodás szabályszerűségét - közölte az ÁSZ elnöke.

Domokos László a 2019-es zárszámadásról szóló törvényjavaslatot megalapozottnak, az abban szerepeltetett adatokat pedig megbízhatóaknak nevezte.

A 2019-es központi költségvetés végrehajtása a jogszabályi előírások szerint történt - jelentette ki, hozzátéve: a zárszámadási törvényjavaslat a költségvetés végrehajtására vonatkozó pénzügyi adatokat, információkat valósághűen mutatja be, az abban szereplő bevételi és kiadási előirányzatok teljesítési adatai megbízhatóak.

A zárszámadás ellenőrzése során az ÁSZ összesen 41 szervezetnél tárt fel - a törvényjavaslatban szereplő adatok megbízhatóságát és a tavalyi költségvetés végrehajtásának szabályszerűségét nem befolyásoló - szabálytalanságokat, hiányosságokat, amelyekre levélben hívta fel az érintett vezetők figyelmét. A szabálytalanságok a számvitel, a könyvvezetés, a kötelezettségvállalás, valamint a kifizetést megelőző kontrollok működésének témaköreit érintették - közölte az elnök, rendkívül előremutatónak nevezve ugyanakkor, hogy a 41 szervezet többsége már az ellenőrzés során intézkedéseket tett a feltárt hibák kijavítása érdekében.

Makrogazdasági kitekintésében kifejtette: 2019-ben az adórendszer súlypontja továbbra is a fogyasztási-forgalmi típusú, valamint a negatív környezeti hatásokat terhelő és az egészségvédelmi célú adókon volt. A gazdaságfehérítés és az adócsalások elleni küzdelem jegyében több termékcsoport áfakulcsa csökkent, a GDP bővüléséhez pedig közvetett módon hozzájárultak a gazdaság fehérítését célzó, a korábbi években bevezetett és tavaly is folytatódó intézkedések - ismertette Domokos László, példaként említve az online számlázási rendszer kiszélesítését.

Meggyőződése - mondta -, hogy a magyar gazdaság fenntartató kifehérítése - a foglalkoztatás jelentős bővülésével együtt - az elmúlt évek legjelentősebb gazdaságpolitikai eredménye. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a fehérítés sok százmilliárdos bevételt jelent a költségvetésnek.

"A magyar gazdaság fenntartható és európai szinten is kiemelkedő kifehérítése a korrupció elleni rendszerszintű fellépés egyik leglátványosabb és megkérdőjelezhetetlen eredménye" - fogalmazott az ÁSZ-elnök.

Az áfacsökkentéssel kapcsolatos kezdeményezésekre úgy reagált: elemzéseik szerint az áfacsökkentésnek hosszú távon nincs árcsökkentő hatása, az árak alakulását alapvetően egyéb gazdasági és termelési tényezők, főleg a keresleti-kínálati viszonyok határozták meg.

Ezzel szemben a munkát terhelő adók további mérséklését indokoltnak tartja az ÁSZ - jelezte.

Szorgalmazta továbbá a lakosság öngondoskodással összefüggő ismereteinek és képességeinek erősítését.

Domokos László arról is beszélt, hogy történelmi időket élünk, a koronavírus-járvány alapjaiban változtatta meg az életet, nagy nyomást helyez a társadalomra, önkorlátozásra kényszeríti az embereket. Átalakulnak a mindennapok, aminek lenyomata a gazdaságban azonnal megjelenik, például úgy, hogy visszaesik a fogyasztás, és nő a megtakarítás fontossága.

Álláspontja szerint az Országgyűlésnek és a kormánynak mindenekelőtt azt kell mérlegelnie, hogy válságot akar kezelni vagy a változást menedzselné. Ebben a döntésben pedig objektív kiindulási alapot jelenthet a költségvetési és makrogazdasági folyamatok nyomon követése és elemzése. Az ÁSZ az ellenőrzéseivel és elemzéseivel ehhez járul hozzá - mondta.

A számvevőszék elnöke hangsúlyozta: a jelenlegi helyzetben a legfőbb feladat nyilvánvalóan a járvány megfékezéséhez szükséges - gazdasági, pénzügyi, egészségügyi - eszközök biztosítása és a létalapjukat elveszítő állampolgárok megsegítése. Ezután azonban olyan javaslatokat célszerű szerinte megvalósítani, amelyeknek kettős hatásuk van: segítik a járvány okozta nehézségek enyhítését, egyúttal hozzájárulnak ahhoz, hogy a járvány utáni fellendülés során a magyar állami és üzleti szféra versenyképesebb legyen, és fenntartható módon fejlődjön.

A további gazdaságvédelmi intézkedések esetében pedig még fontosabbnak tartja, hogy azok - a szociális problémák enyhítése mellett - ne pusztán költségvetési kiadások, hanem olyan befektetések legyenek, amelyek segítik a magyar gazdaság versenyképes illeszkedését a járvány következtében még gyorsabban átalakuló regionális és világgazdaságban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!