OGY - Krónika 3. rész (agrártörvények)

Belföld, 2024.04.11

Az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló, huszonhárom jogszabályt érintő kormányzati törvényjavaslat általános vitájával folytatta munkáját az Országgyűlés csütörtökön.



Előterjesztő: hatékonyabb közfeladat-ellátást céloz a javaslat


Nagy István agrárminiszter jelezte: felmerült az a jogos igény, hogy uniós agrártámogatásokkal kifejezetten ösztönzött horizontális, azaz a termelők közti mellett a vertikális, azaz a termelők és feldolgozók közti piaci kapcsolatokat is erősítsék.

Erre reflektál a termékpiaci törvény módosítása azzal, hogy a mezőgazdasági vállalkozási szerződéseknél kötelezően előírja a kockázatmegosztással kapcsolatos rendelkezések szerződésbe foglalását. Adásvételeknél ez a megállapodás a gyümölcs- és zöldségfélék, valamint a sertés- és baromfihús-ágazatoknál kötelező, ha az adásvételt a vetés vagy a termés-betakarítás évének első napja előtt, illetve a tenyésztésbe vétel előtt kötötték meg - ismertette Nagy István.

Hozzátette: a módosítással bevezetendő termeltetői együttműködés a termeltető és a termelő kölcsönös gazdasági érdekein alapuló, önkéntesen választható együttműködési forma lesz, amely kiszámíthatóvá teszi a termelők helyzetét, továbbá a feldolgozók alapanyag-ellátottságának biztonságához is hozzájárul. A javaslat létrehozza és szabályozza a termeltetőkről és az általuk kötött termeltetői szerződésekről vezetett nyilvántartást.

Nagy István fontos változásnak nevezte, hogy késedelmes fizetéskor a felek eddig csak bíróság előtt érvényesíthették igényüket, de a módosítással bevezetik a közvetlen jogkövetkezmények rendszerét. Így a mezőgazdasági igazgatási szerv ágazatfelügyeleti bírságot szabhat ki a meg nem fizetett ellenérték tíz százalékában, de legalább egymillió forint értékben.

A törvényjavaslat rendelkezéseket állapít meg a mezőgazdasági termékek nagykereskedelmével kapcsolatban is, eltiltva azoknak a kereskedelmi vállalkozásoknak tulajdonosait és vezetőit, amelyek nemcsak a termelőktől megkapott áru ellenértékét nem fizették meg, hanem ennek fedezetét is elvonták a felszámolás vagy végelszámolás megkezdése előtt.

Az agrárminiszter kiemelte: szükség van a piaci árinformációs rendszer átalakítására, mert az uniós tagságból fakadó ár- és készletjelentési feladatokat csak megfelelő adatbázis birtokában lehet felelősséggel és magas színvonalon teljesíteni.

Kitért arra is, hogy a jövőben a vadászatra jogosult a vadászati napló és teríték-nyilvántartás vezetését elektronikus alkalmazással is végezheti.

Emellett pontosítják a tartós telepítésű kerítésekre vonatkozó szabályozást is - tette hozzá.

Módosítani kezdeményezi a kormány a növényfajták állami elismeréséről és a szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról szóló törvényt is, a termőföldvédelmi jogszabály módosításának célja pedig megteremteni a lehetőséget az időleges, más célú hasznosításra vonatkozó engedélyekben foglaltak ellenőrzésére és szankcionálására.

A közös agrárpolitika stratégiai tervben foglaltak szerint a termőföld védelméről szóló törvényben a tájképi elemek kapcsán speciális szabályokat állapítanak meg.

A módosítás az örökösnek egyéves időszakot biztosít a földtulajdonszerzés feltételeinek teljesítésére.

Pontosítanák a volt haszonbérlőt megillető előhasznonbérleti joggal kapcsolatos rendelkezéseket. Az nem tartalmazhat kötelezően alkalmazandó agrotechnikára, növénykultúrára vagy termelési módszerre vonatkozó kitételeket - közölte a miniszter.

Az osztatlan közös tulajdon felszámolásáról, és a földnek minősülő ingatlanok jogosultjai adatainak ingatlan-nyilvántartási rendezéséről szóló törvény módosításának lényege, hogy a hagyatéki eljárásban az államnak átadhatók legyenek azok a kis értékű - egymillió forint alatti forgalmi értékű és legfeljebb ötezer négyzetméteres - mező- illetve erdőgazdasági hasznosítású földek, amelyek bejegyzett tulajdonosai évekkel ezelőtt meghaltak.

A generációs megújulást ösztönözve a gazdaságátadási szerződés hatósági jóváhagyása iránti eljárás a jövőben díj- és illetékmentes lesz. Az illetékekről szóló törvény értelmében a gazdaság átadó nem veszti el az illetékmentességet, ha olyan termőföldet ruház át, amelynél a megszerzést követően öt év még nem telt el. A mezőgazdasági igazgatási szerv a jövőben a jóváhagyott gazdaságátadási szerződésekről nyilvántartást fog vezetni - tette hozzá.

Nagy István hangsúlyozta: a változtatások az egységes jogalkalmazás elősegítését, az adminisztráció csökkentését és a közfeladatok hatékonyabb ellátását szolgálják.


Fidesz: az elmúlt évek tapasztalatai alapján történnek a módosítások


Horváth István (Fidesz) azt mondta: a törvényjavaslat az elmúlt időszakban felgyülemlett tapasztalatok alapján huszonhárom törvényt módosít. A javaslat a törvények rendelkezéseit egyértelműsíti, pontosítja és kiegészíti, bizonyos hatósági jogalkalmazást és feladatellátást segít elő technikai jellegű változtatásokkal.

A nagyobbik kormánypárt vezérszónoka felsorolta, mely törvényeket módosítja a javaslat, majd azok több pontját is részletesen ismertette. Felszólalásának végén a törvényjavaslatot a Fidesz támogatásáról biztosította.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!