OGY - Krónika 3. rész (bizottsági jelentések)

Belföld, 2019.12.09

A napirend elfogadása után bizottsági jelentések vitájára tért át a parlament hétfőn.



Bősz Anett a DK-frakcióba ül



Az elnöklő Lezsák Sándor bejelentette: a nap folyamán Bősz Anett független képviselő arról tájékoztatta a házelnököt, hogy csatlakozott a Demokratikus Koalíció (DK) frakciójához.


Kivételes eljárásban tárgyalják a kulturális törvénycsomagot


A plénum 124 támogató és 46 ellenszavazat mellett, tartózkodás nélkül fogadta el a kormány azon kezdeményezését, hogy a parlament kivételes eljárásban tárgyalja a hétfőn benyújtott kulturális törvénycsomagot.


Alaptörvény-módosítás



Az alaptörvény Párbeszéd által kezdeményezett módosításáról szólva a fideszes Herczeg Tamás a törvényalkotási bizottság előadójaként az önálló közigazgatási bíráskodás megszüntetéséről szóló javaslatról elmondta: a kormányzat úgy döntött, nem kívánja bevezetni ezt az új bíráskodási rendszert, így a nemzeti jogrendszer koherenciája érdekében van szükség a módosításra. "Mindenképpen és egyértelműen, mindannyiunk számára támogatandónak" nevezte a javaslatot.



Egyfokú járási hivatalok


Az egyes törvényeknek az egyfokú járási hivatali eljárások megteremtésével összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat összegző módosító javaslatáról előterjesztőként Salacz László (Fidesz) azt mondta, a változtatások többsége terminológiai, technikai jellegű.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára azt jegyezte meg: az indítvány a bírák és ügyészek bérrendezését is tartalmazza.

Keresztes László Lóránt (LMP) jelezte: az illetményemelést támogatják, de a módosításokkal a javaslat többi része csak távolabb került az elfogadhatóságtól, egyebek mellett az egyeztetés elmaradása miatt, ami lehetetlenné tette az együttműködést.

Völner Pál jelezte: a közigazgatási törvény egyeztetésre vonatkozó előírásait a kormányzat betartotta.


Nemzeti Filmintézet


A Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt. létrehozásával összefüggő módosítási csomagról Herczeg tamás (Fidesz), a törvényalkotási bizottság előadója elmondta: az indítvány célja az államilag támogatott mozgóképágazat egységesítése annak érdekében, hogy több sikeres tartalom szülessen, amely erősíti a nemzeti identitást.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára közölte: az indítvány jól szolgálja a magyar filmipar igényeit és a nézők érdekeit.


Hatósági eljárások digitalizálása


Az egyes eljárások egyszerűsítéséről és digitalizálásáról szóló törvénycsomagról a törvényalkotási bizottság előterjesztőjeként Herczeg Tamás elmondta: az előterjesztés a jogosítványszerzés, a születési anyakönyvezés, a házasságkötéskor felvett név átvezetése és halálozással kapcsolatos ügyintézés terén egyszerűsíti a működést.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a vita lezárása után megjegyezte: módosító indítványok nem érkeztek, a részletes vita után csak jogtechnikai módosításokra volt szükség, amiből arra lehet következtetni, hogy a legszélesebb körű egyetértés születhet a végszavazás során.


Családvédelmi akcióterv



A családvédelmi akciótervvel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló bizottsági jelentés vitájában a jobbikos Z. Kárpát Dániel a családtámogatási rendszer lehetőségeinek bővítését szorgalmazta. Rétvári Bence Emmi-államtitkár elmondta: minden módosítás a családok igényeihez igazodik, a kormány rugalmas szabályozást hoz létre.



Iszlám Állam elleni fellépés


A Magyar Honvédségnek az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet elleni nemzetközi fellépésben való további részvételéről szóló javaslat bizottsági jelentésével kapcsolatban Németh Szilárd honvédelmi államtitkár elmondta: harmadszor hosszabbítják meg a missziót, most 2021. december 31-ig.



Vagyongazdálkodási törvények



Egyes vagyongazdálkodási tárgyú törvények módosításáról szóló bizottsági jelentés vitájában Z. Kárpát Dániel (Jobbik) egy nemzeti vagyonleltár létrehozását sürgette. Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár elmondta: a javaslat a nemzeti vagyonnal kapcsolatos szabályozást rendezi.


A kormányhivatalok működésének egyszerűsítése


A fővárosi és megyei kormányhivatalok működésének egyszerűsítése érdekében egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatról a törvényalkotási bizottság előadójaként Salacz László (Fidesz) elmondta: a javaslat támogatandó, mert ezzel az adminisztratív terhek csökkennek, az ügyintézés hatékonyabbá és gyorsabbá válik. Közölte: a cél a szolgáltató állam megteremtése. Az ügyintézés kiemelt szereplői a fővárosi és megyei kormányhivatalok, mert ők állnak a legközelebbi kapcsolatban az állampolgárokkal és vállalkozásokkal - tette hozzá.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára hangsúlyozta: jobb, hatékonyabb és letisztultabb eljárásokra tesznek javaslatot. A fővárosi és megyei kormányhivatalok eljárásainak többsége engedélyezési eljárás, a szabályozás merev, lassú és körülményes, ezen változtatni kell, mert nem szolgálja állampolgárok és a vállalkozások érdekét - mondta. Hozzáfűzte: sok esetben változtatnak, ami segíti a jogbiztonságot és felgyorsítja az ügyintézést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!