OGY - Krónika 3. rész (interpellációk)

Belföld, 2021.04.07

Interpellációkkal folytatta munkáját az Országgyűlés szerda délután. Szóba kerültek földügyek, a népkonyhák, valamint az uniós források felhasználása is.



Jobbik: rossz hírek érkeznek az állami földekről


Magyar Zoltán (Jobbik) azt mondta: miután számos földterületet privatizált el az állam, jelenleg is aggasztó híreket hall erről a területről. Például azt, hogy a kormánypártokhoz szorosan köthető emberek a piaci ár harmadáért bérelhetnek állami földeket. Ez mennyire korrekt és versenysemleges? - kérdezte.

Kijelentette azt is, hogy az országba érkező agrártámogatások 80 százalékát a gazdálkodók 10 százaléka kapja, vagyis a legvagyonosabbak.

Farkas Sándor, az agrártárca államtitkára visszautasította a vádakat, szerinte a Földet a gazdáknak program az egyik legsikeresebb program volt. A földtulajdonosok számát megtízszerezték, mintegy 8000 ember jutott földtulajdonhoz - sorolta az előnyöket.

Hozzátette: a kormány következetes birtokpolitikai célokat jelölt meg, amelyben a gazdáknak jelentős segítséget ad, és meg is tesz mindent a spekuláció, a külföldi befektetők kiszűrése érdekében. A haszonbérleti díjakat pedig egységesen állapítják meg.

A képviselő nem fogadta el a választ.


MSZP: miért nem vizsgálják a rászorultságot a népkonyhákon?



Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) azt kifogásolta, hogy a népkonyhákon nincs rászorultsági vizsgálat, most bárki kaphat ott ételt, pedig szerinte a járványhelyzetben a leginkább rászorulókat kellene támogatni.

Szólt arról is, hogy a Fidesz kormányzása alatt drasztikusan emelkedett a népkonyhák száma, ami cáfolata annak, hogy jobban élnének az emberek. Közölte, ezek kapacitása mintegy harmincszorosára emelkedett.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára meglepőnek ítélte, hogy a baloldal a nélkülözők számára épített népkonyhák leépítését kéri. Felidézte ugyanakkor, hogy a szocialista kormány volt az, amely a szociális válság ellenére nem segítette annak veszteseit. Szerinte nem az a céljuk a baloldaliaknak, hogy segítsenek, hanem függésben, segélyen akarják tartani az embereket.

Kijelentette azt is: "önök 29 milliárdot költöttek a gyermekek étkeztetésére, most erre 80 milliárd van a költségvetésben". Azt kérte, támogassák, hogy a népkonyhákon keresztül minden rászoruló kapjon étkeztetést.

A képviselő nem fogadta el a választ.


DK: nem beszélnek a járvány elleni uniós segítségről


Varju László (DK) azt kifogásolta, hogy a kormány egy szót sem ejt arról, mennyivel támogatja az unió a járvány elleni küzdelmet. Szerinte az összegből nem segítettek a családoknak és a vállalkozásoknak.

Úgy folytatta: kígyót, békát kiabálnak az unóra, közben azonban a pénzükön élősködnek. Beszámolt arról, hogy a következő éveket 17 ezer milliárd forintos támogatással tervezheti az ország. Szerinte számot kell adni, mire akarják felhasználni a forrást.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára úgy felelt: az unió munkahelyvédelmi programot, gazdaságfejlesztést támogat, de van olyan forrás is, amelynek felhasználásával kapcsolatban a kormány az Európai Bizottság döntésére vár.

A szolidaritási alapból 40 millió euró érkezett, ami magas, de eltörpül az ország által védekezésre használthoz képest - folytatta. Kulcsfontosságúnak nevezte a programokat, emlékeztetett azonban arra, hogy az ellenzék éppen azokat próbálta megakadályozni decemberben.

Azt kérte, hogy azt a hamis kommunikációt, hogy a programok előkészítéséről a kormány nem konzultál másokkal, hagyják abba.

A képviselő nem fogadta el a választ.



LMP: miért ilyen kevés az állásukat vesztettek kormányzati támogatása?


Ungár Péter (LMP) arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány miatt nagyon sokan veszítették el egzisztenciájukat, munkahelyüket Magyarországon.

Az ellenzéki politikus teljes mértékben a kormányt tette felelőssé azért, hogy mekkora forrást fordítanak a támogatásukra ebben a helyzetben. Szerinte ez rendkívül kismértékű, és nagyon sok olyan vállalkozás, munkakör van, ahol semmilyen támogatást nem adtak.

Rámutatott: ágazati bértámogatásra 51 milliárd forintot fordítottak, eközben a látványsportok 289 milliárdot, az egyházak 154 milliárdot kaptak. A szépségiparban dolgozók milyen segítséget kaptak? - hozott egy példát.

Schanda Tamás János, az innovációs tárca parlamenti államtitkára szerint ha a baloldalon, illetve képviselőn múlik, akkor semmilyen támogatást nem kapnak a bajba jutott vállalkozások.

Felidézte a parlamenti szavazásokat és kifejtette: ha a képviselőn múlik, akkor nem lenne se bértámogatás, se hitelmoratórium, ami 1,6 millió lakossági ügyfelet és félmillió vállalkozást véd.

Rámutatott: az ellenzéki politikus csak egy támogatási formát emelt ki a többféle lehetőség közül. Csak az ágazati bértámogatás keretében 25 ezer vállalkozó több mint 155 ezer dolgozó után nyújtott be támogatási kérelmet, és 62 milliárd forint megérkezett a nehéz helyzetbe került cégek számláira - ismertette.

A képviselő a választ nem fogadta el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!