OGY - Krónika 3. rész (napirend előtt)

Belföld, 2019.10.21

A képviselők és a kormányfő is az önkormányzati választást értékelték az Országgyűlés hétfői ülésén.



Fidesz: Gyurcsány Ferenc minden idők legkorruptabb kormányának feje volt


Gyurcsány Ferenc minden idők legkorruptabb magyar kormányának feje volt - mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn a parlamentben.

A fideszes politikus a kormányfő napirend előtti felszólalása után, reagálva az ellenzéki frakciók hozzászólására is, arra szólította fel a DK elnökét, hogy szálljon le a magas lóról. Mint mondta, sem a szemkilövetéseket, sem a lovas rohamot soha nem fogják neki elfelejteni. Minden idők legkorruptabb magyar kormányának volt a feje és minden idők legnagyobb korrupciós ügye is ekkor történt, a négyes metró kapcsán - szögezte le.

Arra, hogy Hadházy Ákos független képviselő megpróbálta megzavarni a miniszterelnök felszólalását, azt mondta, ilyet egy "anarchista fajankó" csinál, nem egy felelős politikus. Jakab Péter (Jobbik) szenvedélyes elnöki székfoglalót tartott a Jobbik tisztújítása előtt - közölte. Azt mondta: kérdezze meg a mellette ülő elnök-elődjét, milyen érzés cigányt verni, beleköpni a Duna parti cipőkbe, erőszakot alkalmazni, utcán masírozni, közösségeket vegzálni félkatonai alapon. Az milyen erőszak képviselő úr? - kérdezte. Megjegyezte: a polgármesterjelöltjeik még a párt logóját sem tüntették fel a szórólapokra.

Ha a 30 év alatt bűnbe esett politikusok közösségére haragszik, mellettük ülnek azok, "akikkel közösen Demszky Gábort segítették vissza hatalomba, azokat az embereket, akiket a budapestiek egyszer már elűztek". Ön beszél kokainozásról, miközben egyetlen tényszerűen bebizonyított esetről hallottak a kampányban Lackner Csaba szocialista képviselő kapcsán - tette hozzá.

Hiányolta a szocialista hozzászólásból, hogy nem szólt Wittinghof Tamás budaörsi polgármester ügyéről. Azt buta játékot játszották Lackner Csaba ügyében, hogy meg sem ismerték a saját munkatársukat - fogalmazott.

Szabó Tímeának (Párbeszéd) azt mondta, politikai bravúrként elismeri, hogy egy nulla százalékos párt tagját sikerült megválasztatniuk Budapest főpolgármesterének. Szerinte tőről metszett kommunista módszereket alkalmaznak, amikor egy kis részhatalmat kapnak, és egyből újságokat záratnak be.

Kocsis Máté jelezte: a kormánypárti frakciók az előttük álló időszakban segíteni fogják a kormány által meghatározott munkát, ezt az utat jelölték ki a választók, és ők ezt fogják járni.



Orbán: a polgármesterek keressék az együttműködés lehetőségét a kormánnyal!


Orbán Viktor miniszterelnök kiemelte: az összes ellenzéki hozzászóló arra szólította fel a polgármestereket, hogy a településeik ügyének szolgálata helyett folytassanak harcot a magyar kormánnyal szemben. A kormányfő azt kérte az ellenzéktől, hogy "ezt az ötletet gondolják át", az újonnan megválasztott polgármestereknek pedig azt javasolta, hogy "ne ezt az utat járják", hanem keressék az együttműködés lehetőségét a kormánnyal, hogy együtt szolgálhassák az ott élők érdekét.

A miniszterelnök a Jobbiknak azt mondta: Magyarországon szabad magyarok élnek, és "nem tűrjük el, hogy "jobbágynak nevezzék" őket. "Kereszténységből és erkölcsi kioktatásból, bár jó tanácsokra mindig szükségünk van, kisnyilasoktól ilyeneket nem fogadunk el" - fogalmazott.

Úgy vélte, a sajtószabadság korlátozhatatlan a szociális média világában, nevetséges a 21. században a szabad sajtót hiányolni, miközben a szociális média mindenkinek elérhető.

Orbán Viktor a szíriai helyzetről közölte: a legnagyobb NATO-szövetségesünk, az Egyesült Államok kivonult egy területről, egy másik pedig bevonult, és az Egyesült Államok tűzszünetet kötött vele. Most két lehetőség van: Törökország 3 millió szíriait visszavisz a hazájába, ott élhető körülményeket teremtenek nekik, vagy Törökország nem Szíria felé nyitja meg a kapukat, hanem az EU felé, és akkor "nekünk komoly gondjaink lesznek" - magyarázta.

Kifejtette: Törökország és az EU területe között 96 ezer migráns van, és ha ők Európa felé indulnak meg, vagy Magyarország, vagy Horvátország felé jönnek, és egyik sem jó. Olyan külpolitikára van szükség, amely lehetővé teszi Törökországnak, hogy a szíriai menekülteket Szíriába vigye vissza - vélekedett.

A miniszterelnök kijelentette: a DK-tól sem fogadnak el erkölcsi kioktatást.

Elmondta: azért választották meg az emberek a polgármestereket, mert remélik, hogy jobban fognak dolgozni, mint az elődjük, de aggasztó jelek is mutatkoznak. Ilyennek nevezte, hogy kitüntetni készülnek Demszky Gábort, miközben - mondta - az ő főpolgármestersége alatt szétlopták a fővárost.

Közölte: 2010 óta 1850 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg a fővárosban kormányzati pénzből, és 4853 milliárd forintnyi fejlesztés van folyamatban. A kormány betartja az előző főpolgármesterrel kötött megállapodását, és a folyamatban lévő beruházások esetében várják a közgyűlés döntését, hogy melyiket szeretnék és melyiket nem - tette hozzá.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a kormány minden településen csak olyan fejlesztéseket hajt végre, amelyet az ott élők és a településvezetők szeretnének.

Megjegyezte: "vicces", hogy az MSZP beszél arról, hogy a nyugdíjasoknak nyújtott emelések mértéke elégséges-e, hiszen ők egyhavi nyugdíjat elvettek. A nyugdíjak értékéből egy forint sem tűnhet el, "nem feledkezünk el" a nyugdíjasokról - fogalmazott.

A kormányfő kitért rá: az új fővárosi vezetés azzal kezd, hogy betiltanak újságokat, kitiltják azokat a lapokat, amelyek nem tetszenek nekik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!