OGY - Krónika 3. rész (napirend előtt: egészségügy, szankciók, nemzeti érdek)

Belföld, 2023.03.28

Az egészségügy helyzetéről, a szankciók hatásairól és a nemzeti érdek védelméről is beszéltek képviselők az Országgyűlés keddi ülésén, napirend előtt.



DK: újabb gondok várhatók a szakrendelők államosításával


Komáromi Zoltán (DK) arról beszélt, hogy siralmas állapotok vannak az egészségügyben, és ez akkor kezdődött, amikor a kormány elvette a kórházakat az önkormányzatoktól; a kórházak színvonala azóta folyamatosan romlik, egyre tragikusabb állapotba kerülnek. Az egészségügyet csak az ott dolgozók áldozatkész munkája tartja életben - vélekedett.

Közölte: most a szakrendelőket is meg akarná szerezni a kormány, de sok önkormányzat nemet mondott a szakrendelők államosítására, mert szerintük ezzel újabb gondok várhatók. Jelenleg is az önkormányzatoknak köszönhető, hogy működnek a szakrendelők - jelentette ki a képviselő, aki szerint a betegeknek és a dolgozóknak is rossz lenne a szakrendelők államosítása.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára úgy válaszolt, hogy amikor a baloldal hatalmon volt, jóval kevesebbet fordított az egészségügyre, mint a jelenlegi kormány. A baloldal akkor a vizitdíjról, a hálapénz legalizálásáról beszélt, miközben ez a kormány olyan béremelést valósított meg az egészségügyben, amellyel kivezethető lett a hálapénz - mondta. Hozzátette: a baloldal kormányon egészségügyi intézményeket zárt be, most mégis rombolásról beszél a kormányt bírálva.


KDNP: kudarcot vallottak a szankciók


Szászfalvi László (KDNP) kifejtette: ideje belátni, hogy a brüsszeli stratégia, amelynek célja Oroszország térdre kényszerítése volt, kudarcot vallott, Európa "saját magát szankcionálja", a szankcióknak káros követkeményei lettek és nem hozták meg a várt eredményt. Béketárgyalásokra, tűzszünetre és a szankciók felülvizsgálatára lenne szükség - jelentette ki.

Szerinte Brüsszelnek esze ágában sincs megvédeni az európaiak érdekeit, az európai gazdaságot.

Azt mondta: ezzel szemben a kormány célja a családok, vállalkozások és munkahelyek megvédése, az ország biztonságának megőrzése, ennek érdekében hozza meg intézkedéseit.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára azt mondta: a kormány szerint "ha munka van, minden van", ezért tartja fontosnak a munkahelyek védelmét.

2010 előtt csak egy válság volt, de a baloldali kormány akkor tönkretette az országot - közölte. Hozzátette: 2010 után a kormány egyik legfontosabb célja a munkahelyek létrehozása, a munkanélküliség leszorítása volt.

Kiemelte: most is a munkahelyek megőrzése a cél, és egymillióval többen dolgoznak jelenleg is - a válságok ellenére -, mint 2010-ben.



Fidesz: meg kell védeni a nemzeti érdeket


Csöbör Katalin (Fidesz) hangsúlyozta: sokan hivatkoznak a nemzeti érdekre, ami a kormánypártok szerint egyértelműen a magyar érdeket jelenti. Magyarországnak lehet érdeke az uniós és a NATO-tagság, de ebből nem következik, hogy minden, ami az EU vagy a NATO érdeke, az Magyarország érdeke is - fejtette ki.

Megjegyezte: Magyarország érdekei átnyúlnak a határon, ettől válnak nemzeti érdekké, Magyarországnak kötelessége segíteni a határon túli magyarokat is.

Kiemelte: a kormány folyamatosan igyekszik segíteni a családokat, vállalkozásokat, fejleszteni a településeket. A kormány nem megszorításokkal reagált a nehézségekre, hanem innovatív megoldásokat keresett, hogy győztesen jöhessen ki az ország ebből a helyzetből - mondta.

Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára erre azt mondta: a nemzeti önrendelkezés nemcsak alkotmányos jogainkban létezik, hanem a nemzeti iparban, a magyarok foglalkoztatási lehetőségeiben is. 2010 óta olyan gazdasági eredményeket értek el, amelyek példa nélküliek voltak, ezek közül a legjelentősebb a foglalkoztatás terén elért siker - emelte ki.

Közölte: a kormány további célja az ipari teljesítmény növelése, ehhez újabb beruházások, fejlesztések kellenek. A fejlesztések fő célterülete az ország keleti része, hiszen ott áll rendelkezésre a szükséges munkaerő-tartalék, amelyre építeni lehet - mondta Fónagy János.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!