OGY - Krónika 3. rész (napirend előtt: ellenzéki reakciók)

Belföld, 2023.09.25

A kormányzati politikát bírálta a Momentum frakcióvezetője, a KDNP frakcióvezetője a külpolitikai, gazdasági, családtámogatási intézkedések helyessége mellett érvelt, míg a DK felszólalója a kormány "háborúját" sérelmezte hétfőn az Országgyűlésben a miniszterelnök napirend előtti felszólalására válaszolva.Momentum: végre a magyar emberek bajaival kellene foglalkozniGelencsér Ferenc (Momentum) szerint a kormánynak a brüsszelezés, a sorosozás és a genderezés helyett végre a magyar emberek érdemi bajaival kellene foglalkoznia.

Szerinte a kormány mindenről hazudik az embereknek, ennek az az ára, hogy az EU-ban Magyarországon a legmagasabb az infláció, hogy 2022 óta ötven megszorítást vezettek be, a választások óta pedig hússzor emeltek adó. Közölte, a kormány további megszorításokat tervez, pedig a magyarok nem tudnak több adót fizetni.

Közölte, egyes családoknak nincs mitől félnie, Orbán Viktor családjának nem kell aggódnia, mert a miniszterelnök ötmillió forintra emelte a saját fizetését.

Elmondta, tragédia, hogy a kormány nem tudja, hogyan állítsa meg a rossz kormányzás okozta megélhetési válságot. Kijelentette, a Momentum szerint emberközpontú gazdaságra, esélyteremtő oktatásra, klímabiztonságra és európai elköteleződésre van szükség, ez Magyarország útja.

Akkumulátorgyárak építése helyett szoftverfejlesztők és informatikusok képzését sürgette. Ne a munka léte, hanem annak eredménye és az emberek megbecsülése számítson - javasolta, kezdeményezve, hogy olyan vállalatokat telepítsenek be, amelyek jól fizető munkahelyeket teremtenek. Az új munkahelyek száma helyett a kifizetett munkabértömeghez és juttatásokhoz kell kötni az állami támogatását - fejtette ki.KDNP: kulcsfontosságú a keleti nyitás elindításaSimicskó István, a KDNP frakcióvezetője napirend előtt kulcsfontosságú lépésének nevezte a külpolitika váltását, a keleti nyitás elindítását. Meglátása szerint ez a lépés jelentősen növelte Magyarország mozgásterét, és segít biztosítani az ország energiaellátását.

Kiemelte: a KDNP nagyra értékeli a kormány gazdaságpolitikai helytállását a rendkívül nehéz nemzetközi környezetben. Egy olyan Európában kell helytállnunk, amely az indulásakor magáénak vallott és évtizedeken keresztül sikerre vitt kereszténydemokrata értékeket lassan feladni kényszerül. Ebben a "brüsszeli forgatagban" kell a magyar kormánynak stabil értékrenddel kiállni a magyar érdekek és a keresztény értékek mellett.

Simicskó István jelezte, a KDNP szerint a kormány a háború kérdésében is helyesen jár el, hiszen mindvégig a béke pártján állt, az azonnali fegyverszünetet és a béketárgyalások megkezdését sürgetve.

Kitért arra is, a migráció kérdésében a KDNP szintén támogatja a kormányt, hogy továbbra se fogadja el a Brüsszelben akart migránsgettókat, keményen és határozottan álljon ki a migrációs nyomással és a "brüsszeli bürokraták buta döntésével szemben".

A kereszténydemokrata politikus hangsúlyozta: pártja számára a legfontosabb a magyar családok további védelme. Hozzátette: arra biztatják a kormányt, hogy továbbra is tartsák fenn a családok támogatásának rendszerét, az otthonteremtési támogatást, a gyermekvállalási támogatásokat és a családok védelmét tekintse a biztonságpolitika, az energiabiztonság és a gazdaságpolitika mellett a legfontosabb célkitűzésének.


A DK szerint "Dobrev Klára kormánya kell"


Új kormányra van szükség, szociáldemokrata kormányra, Dobrev Klára kormányára. Más politika kell és más kormány - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc (DK) a miniszterelnöknek adott válaszában.

Bírálta a kormány Európa és a vele egyet nem értők ellen folytatott "háborúját". Azt mondta: ez a háború nem igazolható, hiszen célja nem a nemzet felemelése, hanem a kormány hatalmi rendszerének megerősítése.

Gyurcsány Ferenc ezen háború eszközeit is tisztességtelennek nevezte, mondván, az emberek pénzét használják, "ellopják" ahhoz, valamint "hazugságból és erőszakból ötvözött fegyvereket használnak".

A háború ráadásul nem hozott több megbecsülést sem az országnak, sőt inkább olyanoktól távolította el az országot, akikkel közös a történelmi sorsunk - jelentette ki.

Sorolta a problémákat: a diákok teljesítménye romlik, a tanárok a megbecsülés hiányától szenvednek. Magyarországot számos téren megelőzték olyan országok, amelyek korábban mögöttünk kullogtak. Az emberek nem élnek jobban, a forint értéke romlik - mondta. "Rosszabbul élünk, mint egy éve" - jelentette ki.Fidesz: emlékszünk a Gyurcsány-korszakra és nem kérünk belőle


Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a DK frakcióvezetőjének felszólalására és az ellenzéki párt új szlogenjére úgy reagált: emlékszik még, hogy a haza a Gyurcsány-kormányok alatt annyira vigyázott a magyarokra, hogy elvette a 13. havi bérüket, a 13. havi nyugdíjat, a csőd szélére sodorta az országot, az összes családtámogatási formát elvette, és ha "mindez nem tetszett, akkor még ki is lőtték a szemünket".

"Emlékszünk, elnök úr, nem kérünk abból a hazából" - jelentette ki. Arra, hogy a DK szerint ők hazahoznák az uniós forrásokat, úgy reagált: Gyurcsány Ferenc ezzel elismerte, hogy a brüsszeli elit politikai nyomásgyakorlásra és zsarolásra használja a források visszatartását. Szégyen, hogy ebben vesz részt a DK a saját hazája ellen - jegyezte meg.

A svéd NATO-csatlakozással kapcsolatban a Fidesz frakcióvezetője leszögezte: szeretnének egy konszolidált viszonyt, de ez úgy nem megy, hogy a "svédek folyamatosan köpnek egyet Magyarország felé". Hangsúlyozta: azt kérik a svéd politikai elittől, hogyha ha együtt kívánnak működni a NATO csatlakozás kapcsán, akkor ne ellenségként, hanem partnerként tekintsenek Magyarországra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!