OGY - Krónika 3. rész (napirend előtt: EU, háború)

Belföld, 2024.05.13

Az ellenzék és kormány Európa-politikájáról és a háborúra adott válaszokról is szó volt hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben.



DK: erős Európára van szükség


Arató Gergely (DK) bírálta a kormánypártokat azt hangoztatva, Európa-politikájuk Európa szétveréséről és gyengítéséről szól.

Kitért Magyar Péterre, a közelmúltban alakult Tisza-párt vezetőjére is, szerinte róla még kevesebbet tudnak, programja nincs, a vitát kerüli. Annyit tudni, hogy ellenzi a jogállami eljárásokat, nem szeretné, ha egy hatékonyabb Európa lenne. Mintha Orbán Viktort hallanánk napszemüvegben - fogalmazott.

Kijelentette: nincs alku Orbán rendszerével, azt le kell váltani. Nem gyenge, hanem erős Európára van szükség, amely képes a magyar polgároknak és családoknak is jólétet biztosítani és elég erős ahhoz, hogy megvédje Európát a fenyegető veszélyektől. Rámutatott: Putyin és Kína egyaránt veszélyt jelent Európára, a kontinens szuverenitására.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára úgy reagált, a Fidesz és a kormány Európa-politikája arról szól, hogy erős Európát szeretnének és benne erős Magyarországot. Aggodalmaikat az a meggyőződés hajtja, hogy Európa elkanyarodott saját ígéreteitől. Békét és nagyobb jólétet ígértek, de egyiket sem tudják biztosítani - emelte ki.

Kitért arra, hogy míg Európa gazdasági növekedése várhatóan 0,9 százalék lesz, addig az Amerikai Egyesült Államokét 2,5 százalékra, Kínáét 5 százalékra prognosztizálják. Ez közvetlen összefüggésben azzal, milyen döntések születnek Brüsszelben - mondta. Rámutatott: a többi vita arról szól, hogy meghatározó döntéseket szeretnének kivenni Magyarország kezéből, amit szóvá fognak tenni.

Megjegyezte: nem tud példát mondani arra, hogy más országok megválasztott politikai közösségei azért küzdöttek volna, hogy saját hazájuk ne kapják meg az uniós forrásokat. Önök ezt csinálták, ennél nem nagyon van lejjebb - fogalmazott Dömötör Csaba.

Magyar Péterről azt mondta, olyan mintha egy végtelenített DK-generátort hallgatnának. Ez az ember lehallgatta a gyermekei anyját, a saját feleségét, milyen ember az ilyen? - kérdezte, majd hozzátette: örülök, hogy Önök között van és nem a mi környékünkön.


KDNP: Európa vezetői háborús pszichózisban szenvednek


Simicskó István (KDNP) arról beszélt, hogy Európa vezetői háborús pszichózisban szenvednek. Felidézte a II. világháború súlyos veszteségeit, kitért a több mint 30 millió civil áldozatra. Megállapította: elődeink levonták a megfelelő konzekvenciákat, amelyekkel elkerülhetőnek tűnt, hogy ismét bekövetkezzen egy ilyen súlyos pusztítás.

Kitért az ENSZ megalapítására, az unió elődjének, majd magának az uniónak létrehozásra, végül a NATO megalapítására, és azt mondta: ezekhez Magyarország azért csatlakozott, mert ezen keresztül látta a békét és biztonságot garantáltnak.

Ma azonban ismét háborús spirálba került Európa és ha nem állítják meg a háborús pszichózist újból világháború törhet ki - figyelmeztetett, és európai vezetők nyilatkozatát idézte arról, hogy fel kell készülni a háborúra. Kijelentette: elég volt a háborús propagandából, a magyarok békét akarnak.

Dömötör Csaba úgy reagált: közelebb kerültek egy szélesebb körű háborúhoz és távolodtak a béketárgyalásoktól. Kitért arra, hogy európai országok egyre összetettebb fegyvereket juttatnak el Ukrajnába, Amerikában is látványos készülődés zajlik, újabb pénzügyi csomagot készítenek elő, illetve egyre több ország hivatkozik atomfegyverekre.

Nagyon úgy tűnik, nincs fék az eszkalációs vonaton, de ha lenne, akkor sem sokan akarnák meghúzni - mondta.

Európa úgy áll át a hadigazdaságú szemléletre, hogy ez nem a mi háborúnk - húzta alá, megjegyezve: a szankciós politika inkább Európát kényszeríti térdre és a békét sem hozta el.

Ha nem lesz változás, Európa gazdasági értelemben "megy a levesbe" - közölte.


Fidesz: ki kell maradnunk az ukrajnai háborúból


A szomszédságunkban dúló konfliktus, "nem a mi háborúnk, és ebből ki kell maradni" - jelentette ki hétfőn az Országgyűlésben mondott napirend előtti felszólalásában Menczer Tamás (Fidesz).

A politikus hangsúlyozta: súlyos a helyzet, hiszen egyes nyugat-európai és uniós vezetők már a sorkötelezettség visszavezetéséről beszélnek, a francia elnök pedig arról, hogy ha az orosz erők áttörik a frontot, katonai erőt kell küldeni Ukrajnába, és hasonló gondolatokat hallani a háborúpárti amerikai demokrata párti vezetőktől is.

Arra figyelmeztetett: nem lehet kétségünk, ebben az esetben a magyar katonákat is elvinnék a háborúba, miközben világos, hogy Ukrajna nem tud győzni.

A június 9-i választás tétje: háború vagy béke. Aki itt rosszul dönt, az a döntését soha többet nem tudja kijavítani. Ezért mondjuk mi azt, hogy június 9-én csak a béke, csak a Fidesz - fogalmazott Menczer Tamás.

Válaszában Illés Boglárka, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a több mint két éve tartó háborúval kapcsolatban a kormány álláspontja világos: elítéli az orosz agressziót, elismeri Ukrajna önvédelemhez és szuverenitáshoz való jogát és támogatja a menekülőket.

Megjegyezte: a nyugati vezetők nem az emberi életek megmentése, a tűzszünet és a béke megteremtése érdekében dolgoznak, hanem "a háború eszkalációját látják maguk előtt", és akár tíz évre is előre tervezik azt.

Kiemelte: fontos lenne, hogy az Európai Unió térjen vissza eredeti célja, a béke és a jólét biztosításához, a NATO pedig védelmi közösségként nem fenyegetheti a nemzetközi biztonságot.

Az államtitkár mindenkit arra bíztatott, hogy június 9-én "a béke mellett, a kormánypártok mellett foglaljon állást", hiszen "Magyarországon a békét mi tudjuk biztosítani és garantálni".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!