OGY - Krónika 3. rész (napirend előtt: gyermekvédelem, Brüsszel, romapolitika)

Belföld, 2024.04.09

A gyermekvédelemről, a Brüsszel által Magyarország ellen indított támadásról és a romapolitikáról is beszéltek képviselők a parlamentben kedden reggel, a napirend előtti felszólalások során.



DK: valódi gyermekvédelmet!


Valódi gyermekvédelmet követelt felszólalásában Barkóczi Balázs (DK), aki hangsúlyozta, abba nem tartozik bele, hogy pedofilokat tüntetnek ki vagy engednek szabadon.

A politikus arról beszélt: bő két hónapja leplezte le a sajtó az "orbáni pedofilhálózatot", ám azóta nem tudható, milyen indokkal jegyezte ellen Varga Judit igazságügyi miniszterként a kegyelmi kérelmet.

Magyarországon továbbra is súlyos politikai, gazdasági és erkölcsi válság van - jelentette ki a képviselő. Hozzátette, "a jobbioldali hatalommal szorosan összefonódó magyar klérus" nem hajlandó az áldozatok mellé állni, majd a jelenleginél hatékonyabb fellépést és súlyosabb büntetéseket szorgalmazott az ilyen cselekmények esetében.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszában arról beszélt: vannak, akik börtönbe juttatják, és vannak, akik szabadon engedik a pedofilokat, megjegyezve, ma nyolcszor annyian töltik ilyen cselekmény miatt büntetésüket, mint a baloldali kormányok idején.

Példaként, a pedofil cselekmények el nem évülésének ügyét hozva fel, hangsúlyozta: a képviselő döntése, hogy nem szavaz meg egy javaslatot, mert azt a kormányzat nyújtotta be, vagy politikai oldalakon átívelő módon támogatja a gyermekek védelmét. Hozzátette, amit e téren az ellenzék tesz az "józan ész alapján nem érthető". A gyermekvédelem, a pedofilok ügye olyan kérdés, amiben nem kéne, hogy ellentét legyen kormányzat és ellenzék között - hangsúlyozta az államtitkár.


KDNP: Brüsszel támadást indított Magyarország ellen


Nacsa Lőrinc (KDNP) felszólalásában azt emelte ki: Brüsszel, a dollárbaloldal hathatós segítségével, támadást indított Magyarország ellen, mert pár hónapja a parlament elfogadta a nemzeti szuverenitásról szóló törvényt annak érdekében, hogy lehetetlenné tegyék a külföldről érkező politika finanszírozását.

Felidézte: két éve a baloldali pártok - egy szabályozási kiskaput kihasználva -, külföldi szervezetektől elfogadott több mint négy és fél milliárd forintból akartak hatalomhoz jutni.

A baloldalt felvásárolták, megvették őket kilóra külföldi pénzügyi körök - hangsúlyozta, hozzátéve, ezzel kockára tették Magyarország szuverenitását. A baloldallal szemben mi a nemzeti érdeket képviseljük - fogalmazott a kereszténydemokrata képviselő.

Zsigó Róbert, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában arra emlékeztetett: 1990 óta konszenzus volt a magyarországi politikai erők között abban, hogy nem vonnak be külföldi forrást a kampányokba; ezt rúgta fel a baloldal, és ez a rendkívül súlyos, szuverenitásunkat példátlan módon sértő cselekedet hívta fel a figyelmet arra, hogy a hatályos szabályozás nem megfelelő.

Az államtitkár kiemelte: a kormányzat számára mindig fontos volt Magyarország szuverenitása, a külföldi befolyástól mentes szabad, tisztességes választás és az elszámoltathatóság garantálása.

Hozzátette: az Európai Parlament baloldali többségének határozott szándéka, hogy az ország elleni támadással segíteni tudják "magyarországi elvbarátaikat", a dollárbaloldalt, miközben törvénytelenül visszatartják a nekünk járó támogatásokat.


Fidesz: megbukott az EU romapolitikája


Az Európai Unió romapolitikájának bukásáról beszélt napirend előtti felszólalásában Sztojka Attila (Fidesz), aki azt hangsúlyozta: az előző évtized közepén még a romák 80 százaléka élt az adott állam szegénységi küszöbe alatt, s ha javult is a helyzet, még mindig nagyon magas ez a mutató.

Ezzel azt állította szembe, hogy Magyarország kormánya segítette a hátrányos helyzetű közösségeket, elkötelezett volt a romák felzárkózásának támogatásában, egész Európában páratlan eredményeket érve el, hiszen 2010 óta egymillióval csökkent a szegények, ugyanennyivel nőtt a foglalkoztatottak száma.

Megemlítette: hatalmon a baloldal nem ismerte fel a hátrányos helyzetű embertársakban rejlő lehetőségeket, képzés és munka helyett segélyt adtak ezeknek az embereknek.

Rétvári Bence államtitkár válaszában azt hangsúlyozta: a hazai cigányság egyre jobban megtalálja a számítását Magyarországon, körükben tíz év alatt kétszeresére - 23-ról 47 százalékra - nőtt a dolgozók aránya.

A legjobb szociálpolitika a munkahelyteremtés - fogalmazott, megjegyezve, ezen eredmények eléréséhez szükség volt új munkahelyekre és azokra a programokra is, amelyek könnyebbé tették ezeknek az embereknek az elhelyezkedését.

Az államtitkár szólt arról is: a társadalom peremén élők problémái iránt érzéketlen brüsszeli döntéshozók a kohéziós alapok pénzeit Magyarországnak ide sem adják, emellett arra készülnek, hogy az uniós források egy részét "átcsoportosítanák migrációs célokra".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!