OGY - Krónika 3. rész (napirend előtt: gyermekvédelem, EP-választás, romák)

Belföld, 2024.02.27

A gyermekvédelemről, az EP-választás tétjéről és a roma közösség helyzetéről is szó volt napirend előtt az Országgyűlésben kedden.DK: erkölcsileg bukott meg a kormány


Arató Gergely (DK) arról beszélt, hogy a kormánypártokat nem érdekli a gyermekvédelem, az csak propaganda számukra; amikor "lebuktak", csak az érdekelte őket, hogyan tudnak a kommunikációs problémából kimászni, pedig erkölcsileg buktak meg.

Szerinte a 2010 előtti időszakban vagy nem tudták - ahogy senki más -, hogy V. János pedofil bűnöző, vagy tudták, de nem szóltak. Hozzátette: Orbán Viktor támogatta a Fidesz jelöltjeként V. Jánost Bicskén, majd 2010 után az ügyet eltussolták, megvédték a bűnöst, megalázva és tönkretéve a gyerekeket.

Van még az országban, aki elhiszi, hogy Novák Katalin, Balog Zoltán és Varga Judit nem kérdezte meg Orbán Viktor véleményét? - kérdezte. Kijelentette: politikai felelőssége van a kormánynak a gyermekvédelem tönkretételében. Erkölcsileg már megbuktak, politikailag és jogilag is megfognak bukni - mondta a kormányoldalról.

Répássy Róbert, az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára felidézte, hogy Arató Gergely a Gyurcsány-kormány államtitkára volt, az addig tartó időszakban a nevelési és oktatási ügyekért komoly, személyes felelősség terheli.

Felidézte, hogy 2010 óta az Országgyűlésben számos alkalom lett volna, hogy kifejezzék a gyermekvédelem támogatását, de nem szavazták meg az új Btk.-t, amely számos szigorítást tartalmazott a gyermekvédelem területén. Nem szavazták meg a kapcsolati erőszak büntetését, és magát a gyermekvédelmi törvényt sem, ami pedofil bűncselekmények esetén nyilvánosan lekérhető listákat állított volna fel.

Úgy fogalmazott, a DK képviselői részéről erkölcsi felelősségről beszélni önmagában egy vicc. Az Apró-villa és a 2006-os szemkilövetés árnyékából erkölcsi felelősségről oktatnak bennünket? - kérdezte, és felidézte Gergényi Péter akkori rendőrkapitány kitüntetését a történtek után.


KDNP: sorsdöntőek az EP-választások


Juhász Hajnalka (KDNP) felidézte, hogy két évvel ezelőtt támadta meg Oroszország Ukrajnát. Magyarország gyászolja a háború áldozatait, és történelme legfontosabb humanitárius segélyprogramjával támogatja a földönfutóvá és menekültté vált milliókat.

Harctéri megoldása nincs a konfliktusnak - emelte ki, hozzátéve: Brüsszel Ukrajna-stratégiája megbukott, Európa versenyképessége megroppant, miközben a béke sem valósult meg.

Brüsszel iránytévesztéseként jelölte meg az európai agrárgazdaság kivéreztetését, de kárhoztatta a brüsszeli migrációs paktumot, amely megnyitja a kaput az illegális migrációval szemben, valamint a Brüsszelből érzékelt ideológiai zsarolást is.

Ezért sorsdöntőek az EP-választások - figyelmeztetett, hozzáfűzve: a következő időszak a konzervatív, keresztény értékrend megerősödését hozhatja.

Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta: ha bármelyik tagállam nem ért egyet a háború, a migráció vagy a gender kérdésében, Brüsszel zsarolni kezdni. A kormány azonban békét akar Ukrajnában, nem hajlandó illegális migránsok befogadására, és ragaszkodik ahhoz is, hogy a társadalom a családokra épül - jegyezte meg.

Egy év kemény tárgyalásai után az Európai Bizottság elkezdte a hazánknak járó források folyósítását, továbbra is vannak azonban konfliktusok a bizottsággal - közölte.


Fidesz: a baloldal nem tett a romák megvédéséért


Sztojka Attila (Fidesz) felidézte, tizenöt évvel ezelőtt történt a 2008-2009-es roma gyilkosságsorozat legdrámaibb tragédiája, amikor Csorba Róbertet és ötéves kisfiát lelőtték Tatárszentgyörgyön.

Jelezte, abban az időszakban a gazdasági válság is nagyban érintette a roma közösséget, körükben a munkanélküliség 40 százalékos volt, mindezt súlyosbította a Jobbik gyűlöletbeszéde, egyenruhás masírozása. Az akkori baloldali kormányzat nem tett ez ellen semmit, nem védte meg állampolgárait - nehezményezte.

Azóta sincs olyan bátor és felelősségteljes kiállás a baloldaltól, amely erkölcsi jóvátételt hozhatott volna a roma közösségnek - mondta, a jelenlegi kormányt arra kérve, továbbra is tegyen meg mindent azért, hogy a romák biztonságban érezhessék magukat.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az elhangzottakra úgy reagált, nemrég volt olyan időszak Magyarországon, amikor cigány honfitársaink nem érezhették biztonságban magukat.

Baloldali kormányok idején a hasonló bűncselekmények sokkal gyakoribbak, a Magyar Gárda is baloldali kormányzás idején jött létre, és csak a jobboldali kormány tudta kezelni - idézte fel.

A jelenlegi kormány zéró toleranciát hirdetett a rasszizmus ellen, nincs helye erőszakos cselekményeknek, bevezették a gyűlöletbeszéd büntethetőségét, valamint az önjelölt rendfenntartó csoportokat is illegálissá tették - hívta fel a figyelmet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!