OGY - Krónika 3. rész (napirend előtt, interpellációk)

Belföld, 2021.05.17

A napirend előtti felszólalásokat követően interpellációkkal folytatta munkáját hétfő délután a parlament.



Roma szószóló:


Farkas Félix roma nemzetiségi szószóló a roma bátorság és ifjúság napjáról emlékezett meg napirend előtt, felidézve, hogy 77 éve e napon több mint hatezer ember állt ellen a kivégzőosztagnak az auschwitzi haláltáborban.

Semmi mást nem akartak, csak élni - fogalmazott, hozzátéve, ha csak időt nyertek is, nem túlélést, de példát mutatnak a társadalomnak.

A szószóló arról beszélt: a náci korszak borzalmaira emlékeztetni, emlékezni kell, hogy ezek a rémtettek ne ismétlődhessenek meg.

Nemet mondunk most is a cigányellenességre, nemet mondunk az antiszemita, rasszista eszmék jelenlétére - fogalmazott, hozzátéve, az a Jobbik készül most kéz a kézben a szocialistákkal a választásokra, amely korábban cigányellenes megnyilatkozásokkal botránkoztatta meg a társadalmat.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a lehetetlennek tartott ellenállás egyik nagyszerű példájaként méltatta a 77 éve történteket, az emlékezés mellett a cselekvés, az ellenállás értékét hangsúlyozva.

Felidézte: félmillió romát, a népcsoport négyötödét ölték meg a totalitárius rendszerek, "az elfeledett holokauszt" pedig 1982-ig kimaradt a történelemkönyvekből.

Hozzátette: Magyarország alaptörvénye védi a nemzetiségek érdekeit, értékeit. Megemlítette: a Jobbik mindmáig nem kért bocsánatot, amiért képviselői nem is olyan régen félelmet keltettek a roma közösségben.


Határozathozatal


A parlament plénuma - 125 igen és 22 nem szavazattal - úgy határozott, hogy a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslat általános vitáját az Országgyűlés 30 órás időkeretben tartja meg.


Interpellációk


Jobbik: van-e valós szándék a bajbajutottak megmentésére?


Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) arról beszélt: Veresegyházon a Gyermekliget Lakópark két üteme "bedőlt", a beruházó cégeket felszámolásuk során stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a kormány, azonban a várt állami segítségnyújtás elmaradt. Veszélybe került 220 otthon, melyből 100-ban laknak is már - mondta. Az ellenzéki képviselő szerint a beruházás első ütemében 130-140 millió forintra, a második ütemben 1,6 milliárd forintra lenne szükség a bajbajutottak megmentésére.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára válaszában közölte: a veresegyházi esetben a lakhatásra alkalmas lakóparkok lakói beszámítási és elővásárlási joggal élhetnek, az állami felszámoló megindította a szükséges eljárásokat. Visszaszerezték a lakóparkok építési engedélyét, és a felszámoló mindent megtesz a használatba vételi engedély megszerzése érdekében is - ismertette.

Az interpelláló nem fogadta el a választ.


MSZP: mennyire fontos a MÁV-nak Zugló?


Tóth Csaba (MSZP) interpellációjában a zuglói Francia út melletti MÁV-ingatlanokon folyamatosan újratermelődő illegális hulladékról beszélt. A vasúttársaság több tonna szemét elszállítását rendelte meg, csak idén az elszállított mennyiség meghaladta a száz köbmétert - mondta. Azt kérdezte, mikorra lehet véglegesen biztosítani a zuglóiak számára a szemétmentes, tiszta környezetet, milyen fejlesztéseket tervez a MÁV Zuglóban, és mikorra várható Rákosrendező területének hasznosítása.

Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár válaszában megjegyezte, hogy a MÁV mintegy 7300 kilométer vasút melletti terület és több tízezer földrészlet rendbentartásáért felelős. A klíma- és természetvédelmi akcióterv segítségével ma már látható eredményeket értek el az illegális hulladék felszámolásában - tette hozzá.

Hangsúlyozta: a MÁV a Francia úti garázsokkal érintett területek bérleti szerződését felmondta, a hulladékszállítást folyamatosan végzik, és a vasúttársaság továbbra is nyitott a kerületi önkormányzati rendőrséggel kötött együttműködésben meghatározott felhatalmazás kiterjesztésére. Kitért arra is, hogy tavaly a zuglói vasúti megállóhely perontetője új burkolatot kapott, és további fejlesztéseket is terveznek. A rozsdaövezeti területek a kormány városi otthonteremtési programja segítségével újulhatnak meg - mondta.

A választ a képviselő nem fogadta el.



DK: emelni kell a szociális dolgozók bérét


Oláh Lajos (DK) szerint a koronavírus-járvány okozta súlyos problémáktól függetlenül is megérdemelnék a béremelést a szociális ágazatban dolgozók, de az elmúlt egy évben nyújtott hősies teljesítmény végképp indokolja ezt.

A szociális dolgozók jelenlegi bérét méltánytalannak nevezve azt mondta: a DK támogatja a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete által indított petíciót, ami minden szociális ágazatban dolgozó 30 százalékos béremelését követeli január 1-jéig visszamenőleg.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára válaszában rámutatott: a DK és más baloldali pártok politikusai korábban elvettek egyhavi bért a szociális dolgozóktól, de a szociális munka napját sem szavazták meg a parlamentben.

A szociális dolgozók bérét emelni kell - hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette: az elmúlt években 110 százalékkal nőtt a szociális dolgozók átlagbére, a kormány ezt a folyamatot kívánja folytatni a továbbiakban is.

Az interpelláló a választ nem fogadta el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!