OGY - Krónika 3. rész (napirend előtt, kérdések)

Belföld, 2021.10.25

A 65 évvel és a 15 évvel ezelőtti eseményekre is emlékezett napirend előtt a Fidesz felszólalója. A napirend előtti felszólalások után kérdések megvitatásával folytatta munkáját a parlament.



Fidesz: Gyurcsánynak már távoznia kellett volna a politikából


Révész Máriusz (Fidesz) a kommunista hatalomátvételt idézte fel, amelynek eseményei elvezettek az '56-os forradalomhoz. A többi közt azt elevenítette fel, hogy családokat telepítettek ki Budapestről, így lett az Apró-családé a szemlőhegyi villa.

Azt is felidézte, hogy a 2002 utáni baloldali kormányok szinte csődbe vitték az országot, majd trükkök százaival végig hazudták a 2006-os kampányt.

Az ezt követő megmozdulások kezelésénél a magyar jogállam csődöt mondott, a rendőri brutalitások szerinte csak politikai támogatás mellett történhettek. Gyurcsány Ferencet "őrült Néróhoz" hasonlította és azt mondta: a politikusnak emiatt már rég távoznia kellett volna a politikából. Ehelyett pártokat zsarol, fenyegetőzik és ő vezeti az ellenzéki összefogás legerősebb pártját - mondta.

Völner Pál, az igazságügyi tárca államtitkára úgy felelt: a magyar baloldal a 20. században a bolsevik birodalom exportterméke volt, de a 21. században is ezzel kell együtt élni. Történelmi zsákutcának nevezte a kommunizmust, erre adott választ az 56-os forradalom - mondta.

Mint mondta 2006-ban Gyurcsány Ferenc hazugságokkal szerezte meg a hatalmat, erőszakkal tartotta meg, és ugyanúgy gazdasági káoszba vitte az országot, ahogy elődjei.

Egységet szeretnének demonstrálni, ami pusztán a hatalom megszerzésének kísértéséről szól, csak győzelmet ígérnek, fejlődést nem - értékelte az ellenzéket. Szerinte a globális tőke uralmát hoznák el, amitől meg kell menteni az országot.


Kérdések


Jobbik: magára marad-e a zöldség-gyümölcs ágazat?


Magyar Zoltán (Jobbik) azt kérdezte az agrárminisztertől, magára marad-e a zöldség-gyümölcs ágazat, példaként a hazai iparizöldség-vetésterület háromötödét elfoglaló zöldborsó- és csemegekukorica-ágazat problémáit hozva fel.

Farkas Sándor, a szaktárca parlamenti államtitkára azt emelte ki válaszában: a kormányzat komplex agrárpolitikai eszközökkel támogatja az iparizöldség-ágazatot érő kihívások kezelését, termelés- és jövedelembiztonságot nyújtva a gazdálkodóknak.

Hozzátette: ágazati szereplőkkel együttműködésben zajlik a szektort stabilizáló intézkedések tervezése.


MSZP: miért nem csökkentik a fuvarozók terheit?


Az MSZP-s Szabó Sándor arról tudakozódott az innovációért és technológiáért felelős minisztertől, miért nem csökkentik az amúgy is nehéz helyzetben lévő fuvarozó ágazat terheit.

Példaként hozta fel, hogy a szakmai ismereteket felújító tanfolyammal válthatnák fel a hivatásos járművezetők ötévente kötelező, vizsgával záruló továbbképzését.

Válaszában a közlekedésbiztonság szempontját, a balesetszám csökkentésének fontosságát emelte ki Schanda Tamás, a tárca parlamenti államtitkára, jelezve, a képzések során a terület piaci, technológiai és jogi változásait ismerik meg a sofőrök.

Hozzátette, a korábbinál egyszerűbbé tették a vizsga lebonyolítását, amelynek időpontja is rugalmasabbá vált.


DK: hogyan készül a kormány a robotizációra?


Oláh Lajos (DK) arra várt választ az innovációért és technológiáért felelős minisztertől, hogyan készül az Orbán-kormány a robotizáció által okozott kihívásokra.

Schanda Tamás jelezte: a robotizáció terjedésére reagál az új Nemzeti alaptanterv is.

Megemlítette: az informatikát a lényegesen szélesebb fókuszú digitális kultúra tantárgy váltotta fel, amelynek alapvető témái között szerepel a robotika; a diákok tanulnak mozgásvezérlést, szenzoros adatgyűjtést, eseményvezérlést, térinformatikát és háromdimenziós megjelenítést is.


LMP: mire számíthatnak a gyermekvédelemben dolgozók?


Ungár Péter (LMP) az emberi erőforrások miniszterét kérdezte arról, mire számíthatnak a gyermekvédelmi dolgozók.

Rétvári Bence, a szaktárca parlamenti államtitkára elmondta: az emelés az alapbér és az ágazati pótlékok összességére vonatkozik, a szociális és a gyermekvédelmi területen is 20 százalékos lesz, és érvényes az állami, önkormányzati, egyházi és civil fenntartású intézményekben is.

Hozzátette: 2010 óta 170 százalékkal, 371 ezer forintra emelkedett az átlagbér az ágazatban.


A Fertő-parti fejlesztésekről kérdezett a Párbeszéd képviselője


A Fertő-parti fejlesztésekről érdeklődött Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) a Miniszterelnökséget vezető minisztertől,
Felvette, egy hónapja levélben kérte, hogy beléphessen a Fertő-tavi beruházás területére, de mindeddig nem kapott választ a kormánytól.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára arra bíztatta a képviselőt: tegyen újabb kísérletet a belépésre, be fogják engedni.

Ugyanakkor felvetette, ellenzéki képviselők korábbi viselkedése miatt fordulhatott elő, hogy nem engedték be, mert "féltik tőlük a területet", vagy azért, mert lehet, hogy ők "inkább az osztrákoknak drukkolnak", mint amikor Magyarországgal szemben Soros György, Brüsszel vagy a "hálózat" érdekeit képviselik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!