OGY - Krónika 3. rész (napirend előtt: NATO, EU)

Belföld, 2023.03.27

A finn és svéd NATO csatlakozás jóváhagyásáról, és a kormány uniós politikájáról is beszéltek a képviselők  hétfőn napirend előtt az Országgyűlés ülésén.        



Momentum: a kormánypártok "hülyének nézik" a magyarokat a finn és svéd NATO-csatlakozással kapcsolatban előadott "bábjátékkal"



Gelencsér Ferenc, a Momentum frakcióvezetője a finn és svéd NATO-csatlakozás jóváhagyásának halogatása miatt bírálta a kormányoldalt, és úgy vélte: az, hogy az ügy ennyi ideig húzódott, Vlagyimir Putyin orosz elnök érdekét szolgálja.

Szerinte mára az EU és a NATO tagállamai számára is egyértelmű lett, hogy a magyar kormány teljesen megbízhatatlan, cserben hagyja szövetségeseit.

Azzal vádolta a kormánypárti frakciókat, hogy "hülyének nézik a teljes magyar nemzetet" "azzal a bábjátékkal", amelyet az ügyben előadnak, azt állítva, hogy éppen a finn és a svéd NATO-csatlakozás miatt alakult ki vita a Fidesz- és KDNP-frakciókban. Európapárti és atlantista fordulatot sürgetett, szerinte ugyanis a kormányoldal politikája veszélyezteti Magyarország biztonságát.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára úgy reagált: hozzáállásbeli különbség van a kormányoldal és az ellenzék között a magyar külpolitikát illetően, mert míg a baloldal mások elvárásaihoz alakítaná a külpolitikát, addig a Fidesz és a KDNP minden esetben Magyarország érdekeit nézni, akkor is, ha ez másoknak nem tetszik.

Megerősítette: a kormány az orosz katonai beavatkozást elítéli.

Hangsúlyozta: a baloldal háborúpárti álláspontot képvisel, ha rajta múlna már "nyakig benne lennénk" a konfliktusban. Arra hívta fel a figyelmet: a kárpátaljai magyar lakosság miatt az ukrajnai háború már így is sokkal közelebb van Magyarországhoz, mint kellene, ezért is fontos az a békepárti határozat, amelyet a parlament fogadhat el. Ha ezt nem támogatja a baloldal, akkor a magyarok akaratával megy szembe, és ennek viselnie kell minden következményét - figyelmeztetett.


DK: a kormányoldaltól kell félteni az EU-s és NATO tagságot


Kálmán Olga (DK) arról beszélt: 2023-ra oda jutott Magyarország, hogy az EU-s és NATO tagságunkat kell félteni a kormányoldaltól. Azzal vádolta a kormányt, hogy az elmúlt években szisztematikusan leépítette az EU-s kapcsolatokat, "pár rubelért" kiárusította az európai értékeket. A kormány ingyenpénzt szeretne továbbra is az uniótól, de az európai értékekből, a demokráciából, a szabad sajtóból nem kér - tette hozzá.

Magyarország Európa sereghajtója lett, rekord inflációval, és egy magányos, EU-ellenes kormánnyal, amelyre Putyin csatlósaként tekintenek - fogalmazott. Szerinte a szabad világ országai a magyar miniszterelnököt már akkor hívják meg, ha "magyarul is meg akarják hallgatni az orosz álláspontot", Orbán Viktort már csak "Türkmenisztán alsón látják szívesen".

Ugyanakkor - folytatta - van másik alternatíva: a Dobrev Klára vezette árnyékkormány az egyetlen remény arra, hogy Magyarország Európához tartozhasson.

Dömötör Csaba államtitkár leszögezte: Magyarország uniós tagsága nemzeti érdek, de - folytatta - nem ilyen EU-ról álmodtak, ahol a kelet-európai államokat csak másodosztályú tagnak tekintik.

Hangsúlyozta: a korábbi baloldali kabinet "dobta oda" a MOL-t Putyinnak, és adta el a gáztározókat, míg a jelenlegi kabinet tette lehetővé, hogy a Magyarországra máshonnan is érkezhessen gáz.

Úgy vélte: az árnyékkormány fegyvereket küldene a háborúba, támogatná a migrációt, adót emelne és megszorításokat vezetne be. Ez a politika csak maradjon az árnyékban - jegyezte meg.


KDNP: a Vatikán és Magyarország a béke pártáján áll


Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában úgy értékelt: a Vatikán és Magyarország a béke pártáján áll, míg más országok a háborús uszításnak engedve még komolyabb fegyvereket, még több emberélet kioltására alkalmas eszközt küldenének a frontra.

Sokan - köztük Henry Kissinger amerikai diplomata, politikus - már a harmadik világháborúról írnak.

Mi - ahogy minden jóérzésű és józan gondolkodású ember - ezt el akarjuk kerülni. Ezért van szükség kellő nyugalomra, kellő bölcsességre, hogy lássuk, hová fajulhatnak a háborús folyamatok, ha nem teszünk semmit.

A kereszténydemokrata politikus feltette a kérdést: Kínában és a Vatikánban megfogalmaztak már béketervet az orosz-ukrán háborúhoz, de hol van az Egyesült Államok és Brüsszel béketerve? Mi az oka annak, hogy ők a háborút szítják, miközben a béke minden civilizációban érték?

Jelezte, a KDNP támogatja a kormányt a béke melletti kiállásában.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára válaszában úgy értékelt: ez az ülésnap is világosan megmutatja, hogy a kormány és a kormánypártok azonnali tűzszünetet és békét akarnak, a baloldal ezzel szemben háborúpárti.

Hangsúlyozta, hogy a harmadik világháborúhoz soha nem voltunk olyan közel, mint amennyire közel jelenleg vagyunk.

Rendkívül veszélyesnek nevezte, hogy a baloldal "elkezdte címkézni" a békét, azt állítva, hogy ha jelenleg békét kötnének, az nem lenne igazságos, nem lenne tisztességes, nem lenne fair. Ezzel szemben a képlet egészen egyszerű: a béke jó, a háború meg rossz, és aki nem akar azonnali békét és azonnali tűzszünetet, aki azt mondja, hogy a béke tisztességtelen, az valójában a háború folytatását akarja, tehát háborúpárti.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!