OGY - Krónika 3. rész (napirend előtt: szociális rendszer, migráció, szankciók)

Belföld, 2022.12.06

A DK a szociális ágazat "kivéreztetése" miatt bírálta a kormányt, a KDNP a migrációs nyomásról, a Fidesz pedig a szankciós politika elutasításáról beszélt kedden napirend előtt az Országgyűlésben.



DK: a kormány kivéreztette a szociális ágazatot



Gy. Németh Erzsébet (DK) a szociális rendszer helyzete miatt bírálta a kormányt. Úgy vélte: mérhetetlen cinizmus, ahogyan az Orbán-kormány a megélhetési válságban "nekiesik" a szociális ellátórendszernek, miután az elmúlt 12 évben kivéreztette az ágazatot.

Szerinte a kormány hátrányos megkülönböztetést alkalmaz a szociális ellátás szereplői között, mert kizárólag az egyházi fenntartású intézményeknek ad rezsitámogatást, az állami, az önkormányzati vagy civil fenntartású szociális intézményeknek nem.

Rétvári Bence, a belügyi tárca parlamenti államtitkára úgy reagált: a kormánynak fontos a szociális intézmények munkája, legyenek bármilyen fenntartásúak, ezért mindenkinek növelték a támogatását. Hozzátette: 2010 óta a kormány 1100 milliárd forinttal növelte a szociális ellátás támogatását, míg a korábbi, baloldali kormányok alatt az ágazat állami finanszírozása csökkent.

Arra is felhívta a figyelmet: az elmúlt 12 évben jóval kevesebb a nélkülözők aránya, egymillióval több embernek lett munkája.

Arra szólította fel a baloldalt, ne vádaskodjon azzal, hogy az állam kivonul a szociális ellátásból, hiszen valójában éppen azt rögzítik törvényi szinten, hogy senki nem marad ellátatlanul, az állam mindenkiről gondoskodik.



KDNP: a migrációs nyomás új veszélyességi szintre lépett



Szászfalvi László (KDNP) arról beszélt: Magyarországon a migrációs nyomás új veszélyességi szintre lépett, a migránsok egyre agresszívabban viselkednek, fegyverekkel rendelkeznek és használják is ezeket. Felhívta a figyelmet arra a novemberi esetre, amikor Budapest közelében iraki embercsempészek tüzet nyitottak a magyar rendőrökre.

Magyarország töretlenül védi az Európai Unió határait, Brüsszel azonban nem tesz semmit a migrációs krízis megoldása érdekében - értékelt. Kijelentette: nem kezelni, hanem megállítani kell a migrációt, sürgős intézkedésekre van szükség, mert Európa megmaradása a tét.

Jelezte: Szerbia, Ausztria és Magyarország megállapodott arról, hogy közös erővel lép fel az illegális bevándorlás ellen, a KDNP pedig támogatja a kormány ez irányba tett erőfeszítéseit.

Rétvári Bence válaszában arra hívta fel a figyelmet: Magyarország számára több milliárd forintos költséget jelent a határvédelem és az is, hogy a magyar börtönökben több mint 2500 embercsempész tölti büntetését. Ehhez nem ad segítséget EU - mutatott rá a parlamenti államtitkár.

A magyar baloldalról azt mondta, hogy mindig is migrációpárti álláspontot képviselt.

Rétvári Bence Ferenc pápát idézve kiállt az orosz-ukrán háború ellen, békét szorgalmazott, és áldott, békét hozó karácsonyt kívánt mindenkinek.



Fidesz: Magyarország nem támogatja a szankciós politikát



Németh Szilárd (Fidesz) az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban azt mondta: Magyarország számára stratégiai kérdés, hogy minél előbb béke legyen. Minél később lesz béke, annál nagyobb lesz a béke ára, a szankciós politika pedig csak mélyíti a háborút - hangsúlyozta.

A szankciókkal Európa lábon lőtte önmagát, a szankciók nem hozták el ukrajnai háború végét, Oroszország nem esett térdre - értékelt. Hangsúlyozta: Magyarország sosem támogatta és nem is fogja támogatni ezt a szankciós politikát, mentességet harcolt ki a földgáz és az olaj esetében, azonban a szankciók árfelhajtó hatása alól nem tudja magát kivonni.

Szerinte ebben a helyzetben mindent meg kell tenni, hogy az ország energiaellátása biztosított legyen, és kulcskérdés a rezsicsökkentés megőrzése.

A baloldalt azzal vádolta, hogy egyre agresszívebben háború- és a szankciópárti, és elutasítja a rezsicsökkentést. Úgy vélte: a "dollárbaloldal" azért teszi ezt, mert "komolyan megfizették és meg is fizetik őket".

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt mondta: a háborúra adott válaszok csak tovább tetézték a járvány miatt amúgy is nehéz helyzetbe került európai gazdaságot. A bürokraták mindent a szankciókra tettek fel, és az európai gazdaság nem áll nyerésre, recesszió fenyeget, emelkedik az infláció és a munkahelyek nincsenek biztonságban - mondta.

Szerinte nem látszik az EU-ban az irányváltás, sőt, újabb szankciók vannak napirenden, amelyek még nagyobb károkat okozhatnak. Ezeket a károkat mi is érezzük a magasabb ernergiaköltségekben és élelmiszerárakban vagy éppen abban, hogy "nem mindig lehet annyit és úgy tankolni, ahogy szeretnénk" - fogalmazott.

Úgy folytatta: reméli, hogy jövőre a béketárgyalások elkezdődnek, Brüsszel figyelembe veszi, hogy mi jó Európának, a baloldalnak pedig lesz ereje leválni a "dollárinfúzióról", és arról a reflexről, hogy mindig az ellenkezőjét követeli, mint amit a kormány tesz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!