OGY - Krónika 3. rész (nemzetiségek)

Belföld, 2020.09.22

A Magyarország területén élő nemzetiségek helyzetéről szóló beszámoló megvitatásával folytatta munkáját az Országgyűlés kedden.



Kormány: mindent megteszünk a Magyarországon élő nemzetiségekért



Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kijelentette: a kormány mindent megtesz a Magyarországon élő nemzetiségekért.

Emlékeztetett: a nemzetiségek jogairól szóló törvény előírja, hogy a kormány kétévente áttekintse a Magyarországon élő nemzetiségek helyzetét és beszámoljon arról. A 2017-2018-as időszakról szóló beszámoló célja átfogó képet nyújtani mindarról, ami történt ezen a területen, összegezni a nemzetiségi politika eredményeit, a kormány kezdeményezéseit, továbbá kitérnek a nemzetközi kötelezettségek végrehajtására is - fejtette ki.

Az államtitkár közölte: kormányzati szerkezeti átalakítás miatt változás következett be a nemzetiségi szakpolitika hatásköreiben, és az is újdonság, hogy a 2018-as választás során több nemzetiség új szószólót választott.

Elmondta: a beszámoló összeállításához adatokat kértek több társszervezettől, intézménytől és szakértőtől. A dokumentumban a nemzetiségpolitikai folyamatokról, az oktatásról, a kultúráról, továbbá a médiában és az önkormányzati szférában zajló folyamatokról adnak információkat és adatokat - mutatott rá.

Soltész Mikós kitért az oktatáshoz és a kulturális élethez nyújtott segítségre, a finanszírozásról pedig közölte: jelentősen növekedett a nemzetiségek támogatása. Fontosnak nevezte továbbá a hitélet támogatását és azt, hogy a médiában a nemzetiségeknek fontos témákat bemutatták.

Úgy vélte, a vizsgált két évben végzett munka a kétoldalú kapcsolatokra is alapvetően pozitívan hatott, ami különösen fontos a Kárpát-medencében. A távolabbi országok tekintetében egyértelműen jó a kapcsolat a nemzetiségek szempontjából - tette hozzá.



Az igazságügyi bizottság elfogadásra javasolja a beszámolót



Vejkey Imre (KDNP), az igazságügyi bizottság előadója elmondta: a testület a beszámoló elfogadását javasolja az Országgyűlésnek.

Közölte: a kormánynak a törvény szerint kétévente át kell tekinteni a Magyarországon élő nemzetiségek helyzetét és be kell arról számolnia az Országgyűlésnek.

A bizottság álláspontja szerint a beszámoló a jogszabályoknak megfelelően kellő alapossággal tájékoztatja az Országgyűlést a nemzetiségpolitikai folyamatokról és a nemzetiségi oktatásban, kultúrában és médiában bekövetkezett történésekről, valamint a nemzetiségi önkormányzatokban zajlott folyamatokról - mondta a képviselő.



Nemzetiségi szószóló: a nemzetiségi identitás gazdagítja a társadalmat



Szuperák Brigitta ukrán nemzetiségi szószóló kiemelte: a nemzetiségi identitás olyan érték, amely gazdagítja a magyar társadalmat és amelyet ezért védeni, segíteni kell. A beszámoló által vizsgált időszakban hozott intézkedések is ezt célozzák - értékelt.

Azt mondta, a dokumentum részletes áttekintést ad a nemzetiségek helyzetéről és a kormány vonatkozó intézkedéseiről, és valamennyi nemzetiség esetében előrelépésről, fejlődésről lehet beszélni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!