OGY - Krónika 3. rész (zárszámadás: vezérszónokok)

Belföld, 2020.10.21

A 2019-es költségvetés végrehajtásáról szóló szerdai parlamenti vitában a Fidesz képviselője azt mondta, minden magyar ember büszke lehet a 2019-es évre, a Jobbik vezérszónoka pedig úgy értékelt, önfeladásba torkollik a kormány gazdaságpolitikája.



Fidesz: minden magyar ember büszke lehet a 2019-es évre



Szűcs Lajos, a Fidesz vezérszónoka arról beszélt, hogy olyan év áll az ország mögött, amelyre minden magyar ember büszke lehet, a gazdasági növekedés üteme 2019-ben felülmúlta a várakozásokat.

Rámutatott: 2019-ben 4,1 százalékos növekedést jelzett a Pénzügyminisztérium, "a szirénhangok" ennek ellentmondtak.

A tények azonban azt mutatják, hogy 4,6 százalékos volt a gazdasági növekedés, és ehhez a gazdaság minden szektora hozzá tudott járulni - közölte.

Úgy folytatta: a nemzetgazdasági beruházások 12,2 százalékkal emelkedtek, jelentősen meghaladták az előre tervezett 7,5 százalékos bővülést. Jelentős reálbérnövekedés valósulhatott meg, az átlagkeresetek 11,4 százalékkal nőttek az előző évhez képest, és ez egyértelműen éreztette hatását a fogyasztásban is.

Kitért arra is, hogy 5,8 százalékkal bővült az export, a külkereskedelmi mérleg többletet jelzett az előző évekhez hasonlóan. Az önkormányzatok is több pénzből gazdálkodhattak, magasabb helyi iparűzési bevételeik voltak.

Szűcs Lajos hangsúlyozta: a kormány a teljes foglalkoztatásra törekszik, azt vallja, "ha munka van, akkor minden van".

2019-ben további egy százalékkal nőtt a dolgozó emberek száma Magyarországon, a versenyszférában a bővülés kétszázalékos. 4,5 millió ember dolgozott Magyarországon, ami a rendszerváltás óta rekordnak számít - mondta a kormánypárti politikus, aki reményét fejezte ki, ezt sikerül megőrizni, illetve növelni a jövőben, akármilyen pandémiás helyzetről is van szó.

A mostani válságos időkben a kormány fegyelmezett költségvetési politikája még inkább felértékelődik - hangoztatta.

Szólt arról is, hogy Magyarország besorolása a nemzetközi hitelminősítőknél befektetésre ajánlott, ami a jövőre nézve bizakodásra adhat okot.

A kormány a költségvetést kézben tartotta, soha ne legyen rosszabb éve a magyar gazdaságnak, mint 2019-ben - összegzett Szűcs Lajos, aki szerint a tárgyalt költségvetés jogszerű, megbízható és megalapozott.

A fideszes politikus kritizálta az ellenzéket, mondván, a költségvetés elkészítésekor, megszavazásakor nemhogy segítette volna a munkát, inkább gáncsolta és hátráltatta azt.



Jobbik: termelési jelentéssorozatot terjesztettek a parlament elé


Z. Kárpát Dániel, a Jobbik vezérszónoka szerint termelési jelentéssorozatot kellett végighallgatniuk, ami egészen példátlan. A minimális szakmai konszenzus is lehetetlennek látszik - jegyezte meg az ellenzéki politikus.

Kifejtette: mindig elképeszti, amikor a kormány jobboldalinak, nemzeti elkötelezettségűnek nevezi magát.

Elképesztő önfeladásba torkollik az a gazdaságpolitika, amelyet a kormány megvalósít - hangoztatta Z. Kárpát Dániel.

Egy járványügyi veszélyhelyzetben, amikor mindenhol egy nagy kalapba rakják a pénzeket, a bankok az egyetlenek, amelyek nem vesznek részt a közteherviselésben. Amit befizetnek bankadóként, azt az összeget pedig leírhatják - bírált.

Szervilizmusnak és a szolgalelkűség csúcsának nevezte, hogy a kormány szerinte még inkább támogatja a multikat és még kevésbé a kis- és közepes vállalkozói szektort. Felvetette: ha kedvezményt biztosítanak a multiknak, írják elő, hogy ennek az összegnek kétharmadát bérfejlesztésre kell fordítani.

Brutális gazdasági hatásai vannak a szándékos forintgyengítésnek is, amit az exportáló cégek, a multik érdekében tesz a kabinet - folytatta a jobbikos politikus.

Kitért a minimálbéresek helyzetére is, és kiemelte: az adójóváírás megszüntetésével széles tömegek járnak rosszabbul.

A foglalkoztatottak számáról azt mondta: egy statisztikai soron szerepel az ÁSZ elnöke, egy parlamenti képviselő és egy diákmunkás, aki hetente néhány alkalommal vállal munkát.

Ez a statisztikai bűvészkedés alkalmatlan bármilyen tervezésre - vélekedett. Szerinte 5-600 ezres különbség lehet a foglalkoztatottak számát illetően ahhoz képest, amit a kormány a jelentésében megjelölt.

Szóvá tette azt is, hogy az egész régiót tekintve az átlagfizetések Magyarországon a legalacsonyabbak.

Azt firtatta, miért nem gondolkodik el a kormányoldal a csok kiterjesztésének lehetőségén, érdemi segítséget nyújtva sokkal több családnak. Egyúttal ismét állami bérlakásépítési programot sürgetett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!