OGY - Krónika 4. rész (bizottsági jelentések)

Belföld, 2022.05.23

    Budapest, 2022. május 23., hétfő (MTI) -  Az ellenzéki képviselők bírálták hétfőn az Országgyűlésben a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről szóló törvényjavaslathoz benyújtott, a munkaerőkölcsönzésre és a pedagógussztrájkra vonatkozó módosító indítványokat.



Jobbik: segíteni kellene az inaktív munkavállalókat



Z. Kárpát Dániel (Jobbik) azt mondta, értetlenül áll a törvényjavaslat előtt, amellyel szerinte a kormány végleg szélesre tárná a kaput a harmadik világból érkező, indonéz, mongol, fülöp-szigeteki, vietnami munkavállalók előtt. Hozzátette: a kormány harcosan küzdött a migrációval, de a valóságban tétlenül szemléli több százezer magyar kényszerű kivándorlását, ezzel párhuzamosan felfedezte, hogy óriási a munkaerőhiány és a harmadik világból hoz munkavállalókat.

Felhívta a figyelmet arra, hogy negyedmillió magyar inaktív, közülük százezren már álláskeresési támogatást sem kapnak. Ők átképzési programokkal betölthetnék az üres állásokat - tette hozzá.

Azon véleményének is hangot adott, hogy a munkaerőkölcsönzés miatt erősödik a magyar munkavállalók kiszolgáltatottsága, mivel ha "problémázik", jön helyette egy harmadik világbeli munkavállaló.



Momentum: nem marad semmi a pedagógusok kezében


Szabó Szabolcs (Momentum) ismertette a törvényjavaslathoz benyújtott ellenzéki módosító indítványokat, amelyek a többi között kivették volna az előterjesztésből a harmadik országbeli munkavállalókra vonatkozó könnyítéséket és a honvédelemben dolgozók árváinak ellátását rendezték volna. Ezek a javaslatok tökéletessé nem tették volna, de jobb irányba változtattak volna a törvényjavaslaton - tette hozzá.

Bírálta, hogy a pedagógussztrájkra vonatkozó szigorított szabályokat "visszacsempészik" a törvénycsomagba. Ennek értelmében a pedagógusoknak pont ugyanezt kell csinálnia a sztrájk alatt, mintha nem lenne sztrájk. Kijelentette: a munkavállalók érdekérvényesítő képessége attól függ, milyen hatékonyan tudnak sztrájkolni, ha ezt kiveszik a kezükből, semmi sem marad náluk.

Jelezte, nem támogatják a törvényjavaslatot.



DK: nem a sztrájkjog korlátozására



Kordás László (DK) elmondta, hogy öt szakszervezeti konföderáció elítélte a törvényjavaslatot és arra kérte a képviselőket, hogy ne szavazzák meg azt a pedagógussztrájkra vonatkozó rendelkezések miatt. Azt kérte, hogy ha a kormány változtatni akar az elégséges szolgáltatásokra vonatkozó rendelkezéseken, akkor kövesse a jogalkotási törvény rendelkezéseit és egyeztessen a szakszervezetekkel.

Frakciótársa, Dávid Ferenc arról beszélt, hogy a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fóruma nem tárgyalta a munkaerőkölcsönzésre vonatkozó szabályokat.

Javasolta, hogy fokozottan ellenőrizzék a munkaerőkölcsönzéssel foglalkozó cégek működését, mivel Magyarországon ez egy nagyon ingoványos terület. Azt is kezdeményezte, hogy csak azokban a szakmákban lehessen munkaerőt kölcsönözni, ahol égető a munkaerőhiány.

Hozzátette: a közvetítőktől és a foglalkoztatóktól is meg kell követelni a rendezett munkaügyi kapcsolatok érvényesülését.

Szerinte a közvetítőnél és a foglalkoztatónál elbocsátási tilalmat kellene rögzíteni, hogy ne történhessen meg az, hogy egy ezer fős nagyvállalat elbocsát ötszáz munkaviszonyban lévő embert, majd felvesz ezer kölcsönzöttet.



LMP: mi szükség volt Mészáros Lőrinc szállodáinak támogatására?



Keresztes László Lóránt (LMP) szerint a kormány a magyar munkavállalók egyre nehezebb helyzetbe hozásától remél befektetést és ennek következménye az elvándorlás.

A koronavírus miatti veszélyhelyzetről szólva azt firtatta, mi szükség volt Mészáros Lőrinc szállodáit 18 milliárd forinttal támogatni, miközben a vállalkozó 12 milliárd forint osztalékot vett ki az építőipari cégeiből. Ennek mi köze volt a magyar emberek egészségének és biztonságának megőrzéséhez? - kérdezte, ugyanezt tudakolva az önkormányzatokat érintő elvonásokkal kapcsolatban is.

Jelezve azt, hogy frakciója nem támogatja a törvényjavaslatot, elmondta, voltak olyan fideszes polgármesterek - például a szekszárdi és a komlói - , akik visszaéltek jogaikkal és egyszemélyben hoztak olyan döntéseket, amelyek felülírták a testületi határozatokat.


Mi Hazánk: a kormány nem tud mit kezdeni az oktatással



Dúró Dóra (Mi Hazánk) szerint a kormány ismét bebizonyította, hogy nem tud mit kezdeni az oktatással, a pedagógusok tiltakozásával.

Szerinte a kormánynak a kétharmados felhatalmazása miatt jogi értelemben lehetősége van arra, hogy ellehetetlenítse a pedagógussztrájkot, szőnyeg alá söpörje a problémákat és úgy tegyen, hogy minden rendben van, de ettől még a problémák nem fognak megszűnni.

Azokról a szakmai, finanszírozási és munkajogi kérdésekről kellene a parlamentben beszél, amiért a pedagógusok sztrájkolnak - mondta.


KDNP: jók a hazai mutatók



Nacsa Lőrinc (KDNP) hangsúlyozta: ellenzéki politikusok korábban úgy nyilatkoztak, hogy a veszélyhelyzet szabályozása visszaélésre nyújt lehetőséget, de nem emelték fel a szavukat, amikor a saját politikai oldalukhoz tartozók éltek ilyen eszközökkel.

Hozzátette: Magyarországon csökken a munkanélküliség, még a fiatalok körében is, mert lehet állást találni a piacon, sőt egyes területeken már munkaerő-hiány uralkodik. Helyesnek nevezte, hogy Magyarország munkalehetőséggel is segíti az Ukrajnából a háború miatt menekülőket.


Jobbik: tárgyalják újra a stratégiai partnerségeket!


Z. Kárpát Dániel (Jobbik) felszólalásában a kormány által kötött stratégiai megállapodások újratárgyalását sürgette annak érekében, hogy engedjék ezek a nagy cégek a dolgozók önszerveződését, valamint tegyenek ígéretet alkalmazottak bérfelzárkóztatására.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!