OGY - Krónika 4. rész (börtönzsúfoltság)

Belföld, 2020.02.20

Vezérszónoki felszólalásokkal folytatódott csütörtökön az Országgyűlésben a börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélések megszüntetéséről szóló törvényjavaslat általános vitája.



KDNP: el kell gondolkodni az emberi jogi egyezmény felmondásán


El kell gondolkodni a strasbourgi bíróság hatályának felfüggesztésén, az Európai Emberi Jogi Egyezmény felmondásán - mondta a KDNP egyik vezérszónoka.

Vejkey Imre ezt a "börtönbizniszt" érintő ügyekkel kapcsolatos strasbourgi ítéletekkel, valamint a migrációval kapcsolatos emberi jogi bírósági döntésekkel is indokolta.

Azon határozott álláspontjának adott hangot, hogy az alapjogvédelem megfelelő szintje Magyarországon biztosított. Közölte azt is: a strasbourgi döntések súlyosan sértik a szuverén Magyarország kompetenciáját, "úgy tűnik, hogy a strasbourgi ítéletek mögött globális hatalmi érdekek és csoportok érdekei húzódnak meg".

"Itt az idő, hogy elgondolkodjunk az Európai Emberi Jogi Egyezmény felmondásáról, vagy legalább bizonyos pontjainak felfüggesztéséről" - fogalmazott.

Kijelentette: "bűz van Strasbourgban", mert olyan precedensértékű ítéleteket hozott, amelyekkel "áldozatok adóforintjából a bűnözők oldalára álltak".

Ezért kell igazságot szolgáltatni a törvénytisztelő magyarok millióinak - hangsúlyozta.

A "börtönbiznisz" szerinte a joggal való visszaélés, ezért a jogot, az igazságosságot és a méltányosságot vissza kell állítani a kifizetések haladéktalan felfüggesztésével.

A jövő nem Brüsszelé, Strasbourgé és Sorosé - jelentette ki.

"Az ellenzék falaz a börtönbiznisznek, az ellenzék falaz a baloldalhoz és a Soros-hálózathoz köthető ügyvédeknek", hiszen nem támogatták a javaslat sürgősségi tárgysorozatba vételét - jelentette ki frakciótársa, Nacsa Lőrinc.

Bírálta Vadai Ágnest, aki szerint a kormány szabadon engedné a bűnözőket. Leszögezte: több ezerrel haladja meg a börtönben lévők száma a szocialisták idején tapasztaltakat, miközben a regisztrált bűncselekmények száma a felére csökkent. Hangsúlyosan szólt a szigorú büntetőpolitika szükségességéről.

Az ellenzékhez fordulva a kifizetésekről azt mondta: 8,5 milliárd forintból 35 CT-t lehet venni.


MSZP: a Fidesz-KDNP fogadta el a fogvatartottak kártérítését lehetővé tevő jogszabályt


Egyedül a Fidesz-KDNP képviselői támogatták 2016-ban azt a jogszabályt, amely alapján az utóbbi években kifizették a börtönkörülményekre hivatkozva megítélt kártérítési összegeket - mondta Varga László MSZP-s vezérszónok.

A kormánypárti képviselők elhibázott döntésének "isszuk most a levét" - fogalmazott a szocialista képviselő, azt javasolva, hogy fizessenek a "károkozók", vagyis ezután a Fidesz- és a KDNP-frakció állami támogatásából állják a kártalanítási összegek kifizetését.

Azt is megjegyezte, hogy a sajtóban megjelentek szerint a kártérítési ügyek legnagyobb haszonélvezője egy Fideszhez közeli ügyvédi iroda volt, amely 1880 elítélt ügyében látott el képviseletet, és összesen 814 millió forint kártérítést ítéltek meg ezek alapján.

Közölte: egyetért mindenkivel, akit felháborít, hogy a magyar adófizetők forintjaiból kártalanítást kell fizetni elítélt bűnözőknek. Ez a helyzet szerinte joggal irritálja a magyarokat, de a felelősség a kormánypártoké.

A börtönzsúfoltság csökkentésére vonatkozó kormányzati terveket Varga László úgy kommentálta: fontos lenne tudni, hogy a kabinet ezt milyen eszközökkel akarja helyreállítani. A börtönépítési elképzelésekre úgy reagált: hogy akarják ezt megvalósítani, ha tíz év alatt nem sikerült lépéseket tenni az ügyben.

Kérte továbbá a kormányt, nyugtassa meg a társadalmat azzal kapcsolatban, hogy nem tervez amnesztiát hirdetni.

Az pedig csak statisztikai megoldás lenne, ha csökkentenék az egy rabra jutó négyzetméterek számát - tette hozzá.

Varga László egyúttal botrányosnak nevezte, hogy az előtte felszólaló KDNP-s Vejkey Imre arról beszélt, el kell gondolkodni az Európai Emberi Jogi Egyezmény felmondásán. Az MSZP képviselője arra szólította fel Varga Judit igazságügyi minisztert, mondja el a véleményét, mit gondol erről a kijelentésről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!