OGY - Krónika 4. rész (digitális állam)

Belföld, 2024.04.09

A digitális állammal összefüggő törvénymódosítások általános vitáját kezdte meg az Országgyűlés kedden.



Államtitkár: lehetőség lesz a digitális állampolgársági előregisztrációra



Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki kabinetiroda államtitkára expozéjában emlékeztetett: tavaly év végén fogadta el a parlament a digitális államról szóló törvényt, amely szerint az igazolványok és az ügyintézés fokozatosan mobilra költözik, az állam ugyanis mindenki számára elérhető mobilalkalmazást hoz létre, amellyel sorban állás vagy postai levelezés nélkül, egyszerűen intézhetők az egyes ügyek.

Közölte: a most tárgyalt törvényjavaslat célja, hogy a teljes jogrendszeren átvezesse az ehhez szükséges módosításokat, illetve azokat a változásokat, amelyek hatályon kívül helyezik a korábbi elektronikus ügyintézési törvényt.

A törvényjavaslat megteremti a digitális állampolgárság előregisztrációjának lehetőségét - jelentette be az államtitkár. Hozzátette, hogy a kormányablakokban a személyi azonosság igazolását követően az ügyfél megkaphatja az előregisztrációhoz tartozó adatokat egy mobiltelefonnal olvasható kód formájában, és eltárolhatja azt a későbbi aktiváláshoz.

Dömötör Csaba közölte azt is: a javaslat a rendőrségről szóló törvényt is módosítja, annak érdekében, hogy egy igazoltatás során a személyazonosító adatainkat a telefonunk segítségével egy vizuális kód felmutatásával is igazolhassuk. Ez teljesen egyenértékű lesz a fizikai okmányok bemutatásával, így azokat nem kell majd magunknál tartanunk - jelezte.

Az előterjesztés emellett arra is javaslatot tesz, hogy jövő júniustól a telekommunikációs cégek is kötelesek legyenek biztosítani az e-azonosítást és az e-aláírást az ügyfelek számára.

A törvényjavaslat kimondja azt is, hogy a felhasználói profil és a digitális állampolgár azonosító a 14 év feletti korosztály számára lesz elérhető.

A módosítás szerint az újfajta digitális hatósági erkölcsi bizonyítvány igénylése is lehetséges lesz mobilon keresztül, ami az államtitkár szerint mintaként szolgál majd további okmányok digitális térben való megjelenéséhez.

Hangsúlyozta: a kormány célja, hogy csökkentse az állampolgárok ügyintézési terheit, és a mobilalkalmazás segítségével a magyar emberek minden eddiginél könnyebben és gyorsabban intézhetik majd el az ügyeiket.



Fidesz: minden, az állampolgárok életét megkönnyítő törekvés támogatandó



Herczeg Zsolt, a Fidesz vezérszónoka azt mondta: a digitális állampolgársági program lényege, hogy az ügyintézés, a hivatalos igazolványok, illetve az aláírás is mobilra költözik. Ez az állami mobilalkalmazás megteremti az egyszerű és hatékony kommunikációt az állampolgárok és a kormányzat különböző szervei között, valamint a piaci szolgáltatók részéről is igénybe vehető - tette hozzá.

Kijelentette: az internet és a digitális világ korában támogatandó minden olyan törekvés, amely az állampolgárok életét megkönnyíti.


A DK támogatja a digitalizációt, de aggódik a személyes adatok védelméért



Gréczy Zsolt, a DK vezérszónoka pártja nevében támogatta a digitalizációt és minden olyan kezdeményezést, amely segíti az állampolgárokat a gyorsabb ügyintézésben, de aggódott az állampolgárok személyes adatainak védelméért.

Szerinte Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter eddig nem tudta eloszlatni az aggályokat, hogy törvénytervezete, a digitális állampolgárságról szóló javaslat nem veszélyezteti a személyes adatok biztonságát.

Attól lehet tartani, hogy az ígért kényelemnek a személyes adataink láthatják a kárát, és egy olyan országban, ahol kémprogrammal újságírókat, politikusokat lehetett megfigyelni, van okunk az aggodalomra - jegyezte meg.

Szerinte a javaslat alapján az állampolgárokról összeállna egy személyiségprofil, ami sértheti a személyiségi jogokat, átvilágíthatóvá teszi a felhasználók magánszféráját, és egyenlőtlen kommunikációs helyzetet teremt, amelyben az érintett nem tudja, hogy az adatfeldolgozó mit tud róla. Ráadásul a szolgáltató nemcsak állami szervezeteknek fog adatokat továbbítani, hanem ügyintézéshez kötötten, akár egyes piaci szereplőknek, például bankoknak, biztosítóknak, közszolgáltatóknak - tette hozzá.

A jelenlegi szabályozás egyelőre nem megnyugtató, a DK szerint további garanciákra van szükség - mondta.


KDNP: igen a javaslatra



Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka felidézte, hogy a Gyurcsány-kormány idején ellenzéki vezetőket figyeltek meg és hallgattak le. Pont a DK az, akinek nem kellene adatbiztonságról beszélnie - jegyezte meg.

Fontos törvényről van szó - húzta alá. Kiemelte: a mai digitalizált környezetben elengedhetetlen, hogy az állampolgárok az állammal összefüggő ügyeket kényelmesen, egyszerűen és gyorsan intézhessék el. Ehhez bürokráciacsökkentésre, digitalizációra és az adminisztrációs terhek csökkentésére van szükség, valamint a papíralapú ügyintézés visszaszorítására - fejtette ki.

Nacsa Lőrinc rámutatott: az elmúlt években számos lépés történt ebbe az irányba.

Kitért arra is, hogy a tavaly elfogadott törvény átfogó és komplex digitalizációt hajt végre az állampolgári ügyintézés területén és teljesen új alapokra helyezi a magyar államot. Ezzel a lépéssel számos, nálunk gazdagabb uniós államot fogunk megelőzni a digitális állam megvalósításában.

Az új koncepcióban az ügyintézés elsődleges színterének a digitális teret tekintik és alapvetően a mobiltelefonon könnyen elérhető közszolgáltatásokra fektetik a hangsúlyt - közölte. Jelezte: a törvényjavaslat megteremti 2024. május 18-tól a digitális állampolgárság előregisztrációjának feltételeit a kormányablakokon keresztül.

A javaslatot a KDNP támogatja - közölte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!