OGY - Krónika 4. rész (globális minimumadó)

Belföld, 2022.06.21

A Fidesz támogatja a globális minimumadó elutasítását tartalmazó határozati javaslatot, a Demokratikus Koalíció ellenzi. Az indítványról kedden délelőtt tárgyalt a parlament.



Pénzügyminisztérium: az adóversenyt szüntetné meg a minimumadó


Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára elmondta, hogy a kormány támogatja a gazdasági bizottság javaslatát.

Ismertette: a globális minimumadóról szóló javaslat előírná, hogy ha egy ország a 15 százaléknál alacsonyabb tárasági adót alkalmaz, akkor egy multinacionális nagyvállalatnak az anyaországban kell befizetnie a különbözetet. Ennek célja, hogy a társaságok kizárólag az alacsonyabb adók miatt ne települjenek át egy másik országba.

A javaslat kidolgozásába még 2019-ben kezdett bele a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD). Az alapgondolat az volt, hogy az államok egységes szabályok mentén adóztassák meg a digitális óriásvállalatokat, hogy ne a töredékét fizessék annak, amit egy helyben működő gyártó vállalkozás.

Ezen vállalatok valóban jelentős összeggel rövidítették meg az állami költségvetéseket, így indokolt a fellépés ellenük - hangsúlyozta. Az eredeti cél pedig az volt, hogy ott adózzanak, ahol értéket teremtenek, ahova a fogyasztás köthető.

Mindez azonban teljesen más irányt vett. A fejlett gazdaságok most azon munkálkodnak, hogy a társasági adózásban egy minimumszintet határozzanak meg - ismertette.

Szólt arról, hogy Magyarország szedi a legalacsonyabb társasági adót az unióban, ami jelentős előny a nemzetközi gazdasági versenyben. Ha a szabályokat átültetjük, akkor nyeresége után például egy német multicég Magyarországon 9 százalékos adót fizet majd, míg az itteni tevékenysége után a német államnak 6 százalékot.

Vagyis a legnagyobb gazdaságok célja, hogy megszűnjön a magas adót szedő országok számra kedvezőtlen adóverseny. Ez igazságtalan, amely megpróbálja visszafogni a fejlődésben a Magyarországhoz hasonló országokat - jelentette ki.

Ezért Magyarország továbbra is kiáll amellett, hogy minden állam a lehető legszélesebb szuverenitással rendelkezzen az adóztatás terén - mondta.



A Fidesz támogatja a javaslatot


Szatmáry Kristóf (Fidesz) elmondta, hogy frakciója támogatja az indítványt.

Szerinte a mindenki által támogatható cél - a techcégek megadóztatása - úgy alakult át, hogy az kifejezetten káros a magyar gazdaságnak. Kijelentette: az eredeti célt mindenki támogatná.

Úgy fogalmazott: az európai bürokraták egy jelentős része nem az európai emberek érdekeit nézi, hanem ködös nemzetközi célokat, ahogy tették az orosz-ukrán háború miatti szankciónál is. Bár a második pillér látszólag ugyanazt a célt szolgálja, mégis sok európai gazdaságra károsan hatna.

A cél az volt, hogy ezek a cégek ne tudjanak kibújni az adózás alól, azonban ez mintegy másfél év alatt egy második pillérré alakult. Ez már nem techcégekről beszél, és nem arról, hogy egy adott országban kell befizetni az adókülönbözetet. Egy olyan adóvá alakult, ami semmi mást nem szolgál, mint a nagy gazdasági centrumok piacvédelmi törekvését, más országok adóemelésre kényszerítését - mondta.

A kettes pillér pedig az egyes pillér bevezetését a nem látható jövőbe csúsztatja - mutatott rá. Az ugyanakkor Magyarország számára csak negatív következményeket hoz.

A politikus különbséget tett a Magyarországon jelenleg bevezetett extraprofitadó és a globális minimumadó között. Elmondta: előbbi a válság haszonélvezői profitjának egy részét veszi el hangsúlyosan időlegesen, míg utóbbi szektorsemleges generális adó, és folyamatosan kivetendő lenne a jövőben. A két adózás így szerinte nem összehasonlítható.


DK: a kormány nem tud meglenni konfliktus nélkül


Dávid Ferenc (DK) szerint miközben az egész világ és az EU üdvözli a kezdeményezést a globális minimumadó bevezetéséről, a magyar kormány meg akarja akadályozni, mert nem tud meglenni konfliktus nélkül akkor sem, ha az ország érdekéről van szó, és ezzel súlyos károkat okoz.

Úgy vélte, áttörésnek számít a nemzetközi adóztatásban a globális minimumadó, amely a nemzetközi vállalatcsoportokra vonatkozik. Egy ilyen súlyú kérdés megvitatását alaposan elő kellett volna készíteni, de a Fidesz-többség kierőszakolta a hirtelen döntést - mondta.

Közölte: a kormány a magyar vállalkozások helyett a külföldieket védi, és bár minden európai kormány támogatja a kezdeményezést a globális minimumadóról, az Orbán-kormány lemond az ebből fakadó bevételről. Azzal, hogy elutasítja ezt az adót, úgy tűnik, a kormánynak az a szándéka, hogy az extraprofitadó alanyain túl más nemzetközi vállatoknak ne keletkezzen többletfizetési kötelezettsége, és ezzel a globális nagy multinacionális vállalatok pártjára állt - jelentette ki.

A képviselő felvetette: tényleg az szolgálja-e a magyarok érdekét, hogy miközben elszabadul az infláció, a kormány azért áll ki, hogy a világcégek adója ne nőjön. Azzal, hogy csak a magyar kormány mond nemet az adóra, ismét bizonyítja, hogy nem képes az együttműködésre, és ezzel még jobban elszigetelődik - vélekedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!