OGY - Krónika 4. rész (gyermekvédelmi és szociális törvények)

Belföld, 2020.11.20

Folytatódott a gyermekvédelmi és szociális tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat tárgyalása pénteken a parlamentben, majd a képviselők áttértek a megváltozott munkaképességűek ellátásairól szóló törvény módosításának megvitatására.



Az intézkedések többségével egyetért a DK


Arató Gergely (DK) a javaslat számos elemét indokoltnak, szükségszerűnek nevezte, ezért a DK az intézkedések többségét is támogathatónak tartja.

Kétségeik legfeljebb amiatt vannak - mondta -, hogy egyes intézkedéseket túl kevésnek tartanak. Példaként említette, hogy a fogyatékossággal élők esetében - bár fontos a tanácsadás - az igazi megoldás a megfelelő foglalkoztatási rendszer lenne. Hiányolta ugyanakkor az adatvédelmi biztossal a törvényjavaslatról folytatott egyeztetés eredményének közlését.

Felvetette továbbá, hogy miből fizessenek az önkormányzatok szociális ellátásokat, ha az állam elvonja a forrásaikat.


LMP: támogatandó a javaslat


Ungár Péter (LMP) támogatandónak nevezte a törvényjavaslatot, külön kiemelte a nevelőszülői hálózattal kapcsolatos módosítást, fontosnak nevezve, hogy azt központi kérdésként kezeli a kormányzat.

Kitért ugyanakkor arra, hogy a koronavírus-járványban az utcai szociális munka megoldandó problémája a hajléktalanellátás.

Az ápolási díjról azt mondta, ennek az önkormányzatokra hárítása téves dolog, az pedig megindokolhatatlan, hogy miért tesznek különbséget a gyermeküket, illetve idős hozzátartozójukat gondozók között.


KDNP: közös feladat a segítségnyújtás a legkiszolgáltatottabbaknak


Nacsa Lőrinc (KDNP) kiemelte: ez egy fontos javaslat, és jó, hogy kezd konszenzus kialakulni erről a Házban, hiszen közös feladat a leginkább rászorultak és kiszolgáltatottak védelme. Természetesen ennél többre van szükség, de ez még nem a vége, nem az utolsó ilyen intézkedés - jelentette ki.

Megjegyezte: az egyházak hatékonyak a szociális feladatok ellátásában, az egyházi fenntartású intézmények magas színvonalon működnek.

A képviselő köszönetet mondott a szociális dolgozók helytállásáért a járványhelyzetben.


MSZP: minden tiszteletet megérdemelnek a szociális dolgozók


Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) szerint olyan nehéz körülmények között végzik munkájukat a szociális ágazatban dolgozók, és olyan alulfizetettek, hogy minden tiszteletet megérdemelnek, amiért még mindig dolgoznak.

Ezt követően az általános vitát lezárták.


Államtitkár: a kormány lépésről lépésre tud haladni


Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára zárszavában közölte: a kormány mindig lépésről lépésre tud haladni ezen a területen, és megérti, hogy a képviselők többet szeretnének, de tavaly is volt ilyen témájú javaslatuk, és a jövőben is lesz.

Azt mondta: az egyeztetést eleve nem is lehetne megkerülni ezen a területen, nincs más megoldás.

Kitért rá: az ápolási díjat illetően olyan élethelyzetek fordulnak elő, amelyeket pénzzel lehetetlen kifejezni, de az elmúlt időben jelentősen emelték az erre a célra fordítandó összeget, és indokolt is e díjak emelése.


A megváltozott munkaképességűek ellátása


Államtitkár: a cél az, hogy aki képes, tudjon dolgozni


Fülöp Attila hangsúlyozta: a javaslat célja, hogy eredményesebbé, sikeresebbé tegyék a megváltozott munkaképességűek munkavállalását, hogy az, aki képes, tudjon munkát végezni és ehhez minden segítséget megkapjon.

Kifejtette: a járvány miatt az élet- és a gazdaságvédelem az év két kiemelt területe, és a járvány ellenére is folyamatosan bővül a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása.

Közölte: a kormány célja a munkahelyek megtartása és újak létrehozása a járvány idején is, mert a munka esélyt, lehetőséget jelent, és ez különösen igaz a megváltozott munkaképességűek esetében. Nem segélyeket kell adni, hanem esélyeket kell teremteni, Magyarországon 2010 óta segélyezés helyett munkaalapú gazdaság épül - emlékezetetett.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a megváltozott munkaképességű emberek is értéket teremtenek munkájukkal. Az elmúlt években hozott intézkedések hozzájárultak, hogy jelentősen bővült a foglalkoztatási ráta e célcsoportban - mondta.

Úgy vélte, fontos támogatni a megváltozott munkaképességűeket az elhelyezkedésben, illetve a meglévő munkahelyük megtartásában. A legtöbb ember számára a megélhetés alapját jelenti a munkavégzés, a megváltozott munkaképességűek esetében azonban nemcsak a megélhetést biztosítja, hanem a társadalmi elfogadottság és az alapvető önbecsülés záloga is - fogalmazott.


A Fidesz üdvözli a javaslatot


Tapolczai Gergely (Fidesz) üdvözölte a javaslatot, és hozzátette: már nagyon várta, mert fontos és előremutató tervezetről van szó.

Megjegyezte: európai szinten is kiemelt cél, hogy minél több megváltozott munkaképességű ember álljon munkába.

Közölte: a jogszabályi keret, a feladatok és a célok adottak, és a rendszerváltoztatás óta hosszú utat tettek meg a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának támogatásában. 2010 után új irányba próbálták terelni ezt a területet azon alapelv alapján, hogy amennyire lehetséges, segélyek helyett inkább munkát adjanak minél több érintettnek, hogy aki képes és akar, az dolgozhasson - idézte fel. Hozzáfűzte: valóban értéket teremt a megváltozott munkaképességűek munkája.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!