TV műsor

OGY - Krónika 4. rész (határozathozatalok)

Belföld, 2019.12.03

A horgászszövetség adatkezelését érintő változásokat fogadott el kedden az Országgyűlés, amely illetéket vezetett be a külterületből belterületbe vont ingatlanokkal való kereskedésre. Tárgysorozatba vettek ellenzéki javaslatokat a klímavészhelyzet kihirdetéséről, illetve az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó teendőkről.Meghatározták a horgászszövetség által kezelhető adatokatAz Országgyűlés 172 igen szavazattal, egyhangúlag fogadta el a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény módosítását, amelyet fideszes képviselők kezdeményeztek. A változás a Magyar Országos Horgász Szövetség horgásznyilvántartását, illetve a horgászegyesületi tagságot igazoló horgászkártya kiadását érinti.

Eszerint jövő január 1-jétől a horgászszövetség a nyilvántartott személy természetes személyazonosító adatait, lakcímét, kézbesítési címét, illetve telefonos és elektronikus elérhetőségét kezeli, ez utóbbi kettőt viszont csak az érintett hozzájárulása esetén rögzítik.

A javaslat egyik előterjesztője, Szűcs Lajos - aki egyben a horgászszövetség elnöke is - a módosítást azzal indokolta: tavaly elindult a horgászkártyák kibocsátása, amivel a horgászok okmányrendszerét újítják meg, a szabályozás pedig az új okmányokhoz szükséges adatok használatára adja meg a lehetőséget.Illetéket vezetnek be a külterületből belterületbe vont ingatlanokkal való kereskedésreA képviselők 142 igen, 16 nem és 15 tartózkodás mellett elfogadták az illetékekről szóló törvény kormány által kezdeményezett módosítását, amely jövő február 1-jétől fizetési kötelezettséget vezet be a külterületből belterületbe vont ingatlanokkal való kereskedésre.

Az illeték 90 százalékos lesz, alapját az átminősített területek eladásakor a szerzéskori és az eladási ár különbözete jelenti.

A kormány a módosítást azzal indokolta: vissza akarja szorítani a külterületből belterületbe vonással, majd a területek továbbértékesítésével kapcsolatos spekulációs ügyleteket.


Elhalasztottak egy zárószavazástAz Országgyűlés az előterjesztő Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter kezdeményezésére 133 igen, 1 nem szavazattal és 40 tartózkodás mellett elhalasztotta a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló törvény és egyes kapcsolódó törvényi rendelkezések módosításának zárószavazását.Energetikai tárgyú törvények is változnakAz Országgyűlés 143 igen, 17 nem és 14 tartózkodás mellett, a kormány előterjesztésére energetikai tárgyú törvényeket is módosított.

Az indoklás szerint a változtatások egy része európai uniós jogharmonizációt szolgál, illetve a hazai joghatósági tapasztalat alapján született.

A döntés érinti az úgynevezett okosmérők felszerelésének szabályozását, a távhőszolgáltatási engedélyezésre vonatkozó szabályokat, a behozott kőolaj és a kőolajtermékek biztonsági készletezésével kapcsolatos számítási módszertant, illetve megszünteti az energetikai auditálásra kötelezett nagyvállalatok évente szükséges regisztrációs kötelezettségéhez kapcsolódó díjfizetést.Tárgysorozatba vételi döntésekAz Országgyűlés tárgysorozatba vett két ellenzéki előterjesztést: a Párbeszéd klímavészhelyzet kihirdetéséről szóló törvényjavaslatát, valamint az éghajlatváltozási vészhelyzetből fakadó feladatokról szóló összellenzéki határozati javaslatot.


Személyi döntések


A képviselők arról is határoztak, hogy az igazságügyi bizottságban a DK-s Arató Gergely helyét a jövőben Sebián-Petrovszki László (DK) foglalja el, míg Arató Gergely a népjóléti bizottságban folytatja munkáját a polgármesterré vált László Imre helyett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!