OGY - Krónika 4. rész (interpellációk)

Belföld, 2018.12.10

Csak kormánypárti interpellációk hangzottak el az Országgyűlés hétfői ülésén, miután az ellenzékiek kivonultak az ülésteremből. Az elhangzottak között budapesti útfejlesztésekről, az Otthon Melege programról, valamint a kárpátaljai magyarok helyzetéről esett szó.



Az interpellációk sorát Z. Kárpát Dániel (Jobbik) kezdte meg, aki azonban először a Házban lezajlott korábbi, a napirend elfogadásával kapcsolatos szavazásról szóló ügyrendi vitára reflektált. A házelnök, Kövér László arra szólította fel: térjen az interpellációja tárgyára.

Miközben az ellenzéki képviselők sípolva hagyták el az üléstermet, Z. Kárpát Dániel azt mondta: senki sem gondolhatja komolyan, hogy ilyen körülmények között el lehetne mondani egy interpellációt, "ezért a magyar demokrácia emlékei iránti tisztelet okán" nem kívánt élni a lehetőséggel, és frakciójával együtt szintén elhagyta az üléstermet.


Fidesz: mekkora közútfejlesztés lesz a fővárosban?


Szatmáry Kristóf (Fidesz) arra várt választ: jövőre mekkora közútfejlesztés valósulhat meg Budapesten? Mint mondta, fővárosiak tízezrei élnek még lebetonozatlan utcákban.

Elmondta: a fővárosi Fidesz csaknem egy éve döntött arról, hogy kezdeményezi a belterületi földutak ellátását szilárd burkolattal. A kormány csaknem 10 milliárd forintos forrást különített el a jövő évi büdzséből, a kerületi önkormányzatok november végéig jelentkezhettek támogatásra.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára azt felelte: hamarosan döntés születik a beérkező pályázatokról, amelyek tizennégy kerületből futottak be 8,86 milliárd forint értékben összesen 188 útszakaszra. Ezek teljes hossza 45 kilométer. Vagyis a beérkező igényeket a kormány teljesíteni fogja - hangsúlyozta.

A fejlesztéseket a jövőben ütemezetten valósítják meg, 2022-ig minden földút lebetonozása megvalósulhat - folytatta. Budapesten 260 kilométernyi szilárd burkolat nélküli út van, ezek korszerűsítését 50 milliárd forint szolgálja majd a következő években.

A képviselő a választ elfogadta.


KDNP: milyen energiatakarékossági programok várhatók?


Móring József Attila (KDNP) azt kérdezte: milyen lakossági energiatakarékosságot ösztönző program várható a jövőben?

Rámutatott: az elavult háztartási eszközök energiatakarékosra cserélését szolgáló Otthon Melege Program eddig több mint 200 ezer családon segített. A program környezetvédelmi célokat is szolgál, annak hatására jelentősen csökken éves szinten a szén-dioxid-kibocsátás.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára úgy felelt: eddig tíz alprogramot hirdettek a lakóépületek és a háztartások energiahatékonyságának javítására. A novemberben megnyitott háztartásigépcsere-programra a tavalyinál kétszer annyian, 119 ezren jelentkeztek. Bár a keret kétmilliárd forint volt, a kormány biztosítani fogja az igényelt ötmilliárd forintnyi támogatást.

A kormány az Otthon Melege Program keretében eddig több mint 320 ezer háztartásnak nyújtott támogatást mintegy 35 milliárd forint értékben, ezek eredményeként évente 300 millió kilowattórányi energia-megtakarítás köszönhető, ami mintegy százezer háztartás éves fogyasztásával egyenértékű.

A háztartások átlagosan 10 és 180 ezer forintnak megfelelő összeget spórolnak a programnak köszönhetően, évente mintegy 10 milliárd forint értékben.

A tárca folyamatosan vizsgálja az újabb pályázati lehetőségeket, újabb alprogramok meghirdetésére készülnek - hangsúlyozta.

A képviselő a választ elfogadta.



Fidesz: hogy állnak az ukrán-magyar kapcsolatok?



Zsigmond Barna Pál (Fidesz) azt kérdezte: a magyar-ukrán kapcsolatok alakulása fényében hol tartunk most a kárpátaljai magyarság jogainak megvédése terén? Várható-e a kialakult konfliktus feloldása, hogy az ukrán kormány belássa: a nemzeti közösségek szerzett jogai elidegeníthetetlenek?

Azt mondta: a határon túli magyar közösségek közül a kárpátaljaiak helyzete a legnehezebb, szerzett jogaikat az ukrán kormány folyamatosan csorbítja. Sorolta az ott élő magyarokat ért visszásságokat, hozzátéve: az Európai Unió és a NATO tagállamai folyamatosan kitérnek az állásfoglalás elől.

Örömét fejezte ki, hogy a magyar kormány és a külügyi tárca eddig is határozottan kiállt a kárpátaljai magyarság védelme érdekében. "Az Ukrajna elnöke által sürgősséggel beterjesztett állampolgársági törvénytervezet visszavonása nagy mértékben köszönhető a miniszter, a minisztérium, de a tejes magyar politika és közélet erőfeszítéseinek".

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára azt felelte: a helyzet további párbeszédért kiállt. Felidézte: a kormány hangosan támogatta Ukrajna vízumliberalizációs törekvéseit és az unióval kötött társulási megállapodást, "ezért is éltük meg hátbaszúrásként a sorozatos magyarellenes lépéseket" - mondta.

Bírálta az új nyelvtörvény-tervezetet, amely visszalépés a korábbihoz képest - mondta.

Hangsúlyozta: Magyarország és a kormány korrekt partnere Ukrajnának, fenn kívánja tartani a párbeszédet, de a jogfosztás befejeztéig, az elvett jogok visszaállításáig Magyarország nem tudja támogatni Ukrajna euroatlanti törekvéseit.

A választ a képviselő elfogadta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!