OGY - Krónika 4. rész (interpellációk)

Belföld, 2020.02.24

A kkv-k támogatásáról, az önkormányzatokról és a gyöngyöspatai ügyről is kérdezték a kormány tagjait a képviselők az Országgyűlés hétfői ülésén.



LMP: a kkv-ket kellene támogatnia a kormánynak


Demeter Márta (LMP) hangsúlyozta: a kis- és közepes vállalkozásokat (kkv-k) kellene támogatnia a kormánynak, mert ezek több embert foglalkoztatnak, mint a külföldi multinacionális cégek és a néhány hazai nagytőkés tulajdonában lévő vállalatok. A kormánynak érdemben kellene csökkenteni a kkv-k terheit és támogatni a munkahelyteremtésüket - vélekedett.

Úgy látja, ma a magyar gazdaságban kiugró egyensúlytalanság van, hiszen szinte kizárólag a multinacionális vállalatokat és a hazai nagytőkés szereplőket tünteti ki támogatásokkal a kormány, miközben kevés támogatás jut a kkv-knek. Új egyensúlyi helyzetre van szükség a magyar gazdaságban, ehhez pedig ki kell alakítani a kkv-k célzott és hatékony támogatási rendszerét - jelentette ki.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára közölte: a magyar kkv-k jól teljesítettek az elmúlt években, kivették a részüket a gazdasági növekedésből és sikeresen tartották az iramot a nagyvállalatokkal, ami a kemény munkájuknak és a kormány támogatási programjainak közös eredménye. A kormány megbecsüli és minden lehetséges eszközzel segíti a kkv-ket - mondta.

A képviselő az államtitkár válaszát nem fogadta el, viszont az Országgyűlés 112 igen szavazattal - 43 nem ellenében és 1 tartózkodás mellett - elfogadta.


Párbeszéd: a kormány a helyieket bünteti, ha forrásokat von el az önkormányzatoktól


Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) arról beszélt, hogy ha a Fidesz a vállalkozók támogatását az önkormányzatok pénzén kívánja megvalósítani, azzal nem az önkormányzatokat, hanem a helyieket bünteti, mert a kieső bevételeket az önkormányzatok a helyiekre fordítanák.

Közölte: ezek szerint csak elterelés volt az a kommunikáció, hogy a Fidesz együttműködne az ellenzéki önkormányzatokkal, ehelyett "sunyi lépéseket" tervez a háttérben. Továbbá szembemegy azzal a deklarációval is, hogy a Budapestet érintő fontos kérdésekben nem döntenek a Fővárosi Közgyűlés felett - tette hozzá.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: a kormány valóban tárgyal az önkormányzatokkal, végigveszi, mi az érdekük, amint azoknak a cégeknek az érdekeit is vizsgálja, amelyeket a Versenyképességi Tanács képvisel. Mivel az iparűzési adó még magasnak mondható, a tanács olyan rendszert alakítana ki, amely a cégeken keresztül lehetővé teszi még több munkahely létrehozását és a meglévők megőrzését - magyarázta. Hozzátette: az érdekek vizsgálata után döntenek arról, milyen tervet terjesztenek az Országgyűlés elé.

Megjegyezte: annak idején a kormány csőd közeli helyzetben segített az önkormányzatoknak, ezért - mondta a képviselőnek - "ne tőlünk féltse" az önkormányzatokat.

Kocsis-Cake Olivio nem fogadta el a választ, a képviselők azonban 113 igen szavazattal - 45 nem ellenében és 1 tartózkodás mellett - elfogadták.


Fidesz: méltatlan politikai provokáció, ami Gyöngyöspatán történt


Horváth László (Fidesz) elmondta: a gyönygyöspatai ügyben hozott bírói ítélet sokak igazságérzetét bántotta meg, és Gyöngyöspatán sokan érzik úgy, hogy méltatlan az a politikai provokáció, amely egy egész települést bélyegez meg. Tudatosan megszervezett akcióról van szó, és ennek eredménye a mostani helyzet - vélekedett.

A képviselő közölte: aki ezt megszervezte, egy Soros György által támogatott szervezet, amely a pénz ígéretével "csábította perbe" az érintetteket. A cigány családok csak eszközök, az igazi cél az, hogy Magyarországot meg lehessen vádolni, fel lehessen jelenteni, újfent eljárást lehessen kicsikarni ellene - hangsúlyozta.

Kitért rá: az iskolai erőszak ügye is figyelmet érdemel, meg kell vizsgálni, milyen eszközökkel garantálható az iskolák biztonsága, hogyan lehet elérni, hogy minden gyermek a lakóhelyén lévő iskolában biztonságos körülmények között tudjon fejlődni.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára válaszában kiemelte: az az út, amelyet a gyöngyöspatai ügyben érintett alapítvány képvisel, nem vezet ahhoz, hogy mindenki biztonságban tudja a gyermekét és békésen élhessenek egymás mellett az emberek, ezzel szemben a feszültség mesterséges szításához vezet. A kormánynak azonban vannak olyan programjai, amelyek valóban segíthetnek a képzés, a foglalkozatás és szociális segítségnyújtás révén - mondta.

A választ a képviselő elfogadta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!