OGY - Krónika 4. rész (interpellációk)

Belföld, 2021.05.17

Többször is szóba került az idősek helyzete hétfőn az Országgyűlésben az interpellációk között, de volt kérdés az uniós helyreállítási hitelkeretről és a teniszszövetségről is.



LMP: miért nem emelték a minimálnyugdíj mértékét?



Ungár Péter (LMP) arra az adatra hívta fel a figyelmet, hogy 2019-ben több mint félmillió idős ember 100 ezer forint alatti nyugdíjat kapott. Azt kérdezte, miért nem emelte meg a kormány az elmúlt években a minimálnyugdíj mértékét. Ezt fel kellene emelni, illetve az idősellátásban több fokozatot kellene létrehozni - javasolta.

Azt is firtatta, miért nem emelték meg az otthonápolási díjat azok esetében, akik időseket ápolnak. Az összeg jelenleg 58 ezer forint - tette hozzá. Elmondta, az otthonápolásnak sokszor nincs alternatívája, mert több mint 2 év a várakozási idő a demenciaspecifikus idősotthonokba.

Közölte, nem nőtt a férőhelyek száma az állami idősotthonokban, sőt az egyházakra "testálják" az egész idősgondozást, holott ez állami feladat, hiszen az idősek az államnak fizettek adót.

Zsigó Róbert, a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára közölte, 2010 előtt, a Gyurcsány-Bajnai-kormányok alatt 4 százalékkal csökkentették a nyugdíjak vásárlóértékét, az egekbe emelték a rezsiárakat és elvették az idősektől a 13. havi nyugdíjat. A mostani kormány 2010-ben megállapodást kötött a nyugdíjasokkal, azóta 10 százalékkal nőtt a nyugdíjak vásárlóértéke, de a többszöri rezsicsökkentéssel is érezhető mennyiségű pénzt takaríthatnak meg az idősek - részletezte. Beszámolt a 13. havi nyugdíjak visszaépítéséről, az idei 3 százalékos nyugdíjemelésről, illetve az év közepén várható kompenzációról.

Kijelentette: a kormány minden döntését az idősek iránti felelősség vezérli.

Az ellenzéki képviselő nem fogadta el a választ.


Párbeszéd: fel kell újítani a gangos házakat



Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) azt kifogásolta, hogy a kormány nem akarja felhasználni a háromezermilliárd forintnyi kedvező uniós hitelt. Közben egy hasonló összegű hitel a paksi beruházásra már 4,9 százalékos kamaton "ketyeg", de használják a Budapest-Belgrád-vasútvonalhoz köthető 595 milliárd forintos kínai hitelt is - részletezte. Szerinte nem túl felelős kormányzás az, hogy a méregdrága, nagykamatú kínai és orosz hitel kell a kormánynak, míg az alacsony kamatozású uniós hitel nem kell.

A "gangos házak" felújítását lehetővé tévő programot sürgetett, szerinte ez a háromezermilliárd forintos uniós forrás elég lenne Magyarország összes ilyen házának felújításához.

Orbán Balázs Miniszterelnökséget vezető miniszter emlékeztetett arra, hogy Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközhöz (RRF) a magyar kormány május 11-én nyújtotta be terveit és bízik a gyors elbírálásban. Hozzátette: nem látott még olyat, hogy egy párt a nem szükséges hitelfelvétel és az eladósodás mellett érvelt volna, ez már gyurcsányi tempó.

Ismertetése szerint a kormány az egészségügyi rendszerre, a környezetbarát közlekedésre, az oktatásra és a körforgásos gazdaságra történő átállásra fordítaná a forrásokat.

Kitért arra, hogy a kormány 2010 és 2020 között a társasházak energiahatékonysági felújítására közel 60 milliárd forintot biztosított hazai forrásokból, 240 ezer társasházi lakásban valósulhatott meg ilyen beruházás.

A képviselő nem fogadta el a választ.



Fidesz: milyen döntésekkel segíti a kormány a nyugdíjasok megélhetését?



Selmeczi Gabriella (Fidesz) azt tudakolta, milyen döntésekkel segíti a kormány a nyugdíjasok megélhetését. Elmondta, 2010 óta 43 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, 10 százalékkal a vásárlóértékük. A saját jogon dolgozó nyugdíjasok tavaly év közepétől csak 15 százalékos személyi jövedelemadót fizetnek a munkajövedelmük után - mondta. 2021-re elérte a háromszázezret a Nők negyven programot igénybe vevők száma - sorolta.

Szerinte a baloldal az intézkedések ellenére megpróbálja a kormány ellen hangolni az időskorúakat.

Zsigó Róbert államtitkár válaszában felidézte, hogy milyen volt a nyugdíjasok helyzete 2010 előtt: szerinte akkor nem segítették, hanem folyamatosan nehezítették az idősek mindennapjait.

Elmondta, a mostani kormány állta a szavát, és 2010 óta 10 százalékkal emelkedett a nyugdíjak vásárlóértéke, csökkent a rezsi. Megindult a 13. havi nyugdíj lépcsőzetes visszaépítése is, emellett korábban volt nyugdíjprémium, rezsiutalvány is. Az idősek a továbbiakban is számíthatnak a kormányra - hangoztatta.

A képviselő a választ elfogadta.


Jobbik: mennyibe fog kerülni az adófizetőknek a teniszszövetség által okozott károk megtérítése?


Steinmetz Ádám (Jobbik) arról kérdezett, hogy mennyibe fog kerülni az adófizetőknek a Magyar Tenisz Szövetség korábbi vezetői által okozott anyagi kár megtérítése a gazdasági válság idején.

Közölte: megdöbbentő, hogy a szervezet költségvetési forrásokkal nem tud elszámolni, és több milliárd forint adósságba verte a korábbi vezetés a szövetséget. Kezdeményezni fogják, hogy a jövőben politikus ne lehessen sportvezető - tette hozzá.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára úgy válaszolt, sok baloldali politikus is betöltött sportvezetői tisztségeket, és egy szövetség maga dönti el, kit választ vezetőjének. A törvényességi felügyeletet nem a kormány gyakorolja a sportszervezetek felett - mutatott rá.

A képviselő nem fogadta el az államtitkár válaszát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!