OGY - Krónika 4. rész (kérdések)

Belföld, 2023.05.30

Az inflációról, az uniós támogatásokról, a demenciával küzdők segítéséről, az autózásról és az oktatásról is kérdeztek képviselők az Országgyűlés keddi ülésén.



DK: miért kell négymillió magyarnak szűkölködnie?


Gy. Németh Erzsébet (DK) közölte: sok pénzt vesz ki az átlagember zsebéből az "orbáni infláció", a magyar infláció igazi hungarikum. Az alacsonyabb jövedelműek helyzete még rosszabb, 2022-ben a helyzetük tovább romlott, csekély jövedelmük nagyobb részét kell rezsire, élelmiszerre költeniük - mondta.

Kiemelte: a kormány úgy döntött, hogy e legszegényebbekre hárítják a gazdasági csőd terheit. Miért kell négymillió magyarnak szűkölködnie? - kérdezte.

Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára úgy válaszolt, hogy a baloldal 2010 előtt elvett az emberektől egyhavi nyugdíjat és munkabért, ezzel szemben a mostani kormány a jobb életkörülmények megteremtésén dolgozik. A kormány törekvéseinek helyességét visszaigazolják az Eurostat számai is - jelentette ki.

Közölte: a háború és a szankciók okozta infláció ellen a kormány több lépést is tett.


Momentum: mikor érkeznek meg az EU-s pénzek Magyarországra?


Fekete-Győr András (Momentum) arról beszélt, hogy Navracsics Tibor már több ígéretet tett arról, hogy pontosan mikor érkeznek az uniós pénzek Magyarországra, de ez máig nem történt meg. A területfejlesztési miniszter sok különböző programon vett részt az elmúlt időben, biztos mindent megtesz az uniós pénzek hazahozataláért? - vetette fel.

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség területfejlesztésért felelős parlamenti államtitkára közölte: a képviselő egy súlyos tévedésektől hemzsegő cikkre alapozta a kérdését. Navracsics Tibor vezetésével azon dolgoznak, hogy az uniós források megérkezzenek, és Magyarország további sikeres fejlődését szolgálják - hangsúlyozta.

Megjegyezte: a képviselő párttársa, Cseh Katalin az uniós források megérkezése ellen dolgozik európai parlamenti képviselőként.


MSZP: mit tesz a kormány a demenciával küzdő betegekért?


Hiszékeny Dezső (MSZP) kifejtette: a demencia, vagyis a szellemi leépülés a személyiség megváltozását és az önellátás képességének fokozatos elvesztését jelenti, egyszerre társadalmi, egészségügyi és szociális probléma, de sem az egészégügyi, sem a szociális rendszer sem képes ellátni e sérülékeny csoport igényeit. A demenciával küzdők nagy része saját otthonában él, és szerettei gondozzák - mutatott rá.

Intézkedéseket igényelne a probléma, mert nincs felkészülve erre az ellátórendszer - jelentette ki.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára azt mondta: valóban egyre több család szembesül ezzel a problémával, ez egy világtendencia.

Magyarország korszerű agykutatási programot indított, sok megelőző intézkedést hoztak, egészségfejlesztési irodák hálózatát hozták létre, továbbá fejlesztették a szakellátást - sorolta.


Jobbik: miért tekint luxusként a jelenlegi fideszes kormány az autózásra?


Brenner Koloman (Jobbik) elmondta: az autózást mindig komoly bevételi forrásnak tekintették a kormányok, de a mobilitást nem sarcolni, hanem támogatni kellene. A környezetszennyezés valós, komoly probléma, viszont a technikai fejlődésnek pozitív hatásai is vannak - mutatott rá.

Kitért arra: az EU-ban sok olyan politikai erő van, amely bűntudatot akar kelteni az emberekben azért, mert szeretnének normális életet élni. Az autózás nemcsak környezeti, hanem gazdasági és kulturális kérdés is - jelentette ki az ellenzéki képviselő, aki szerint az autózásra nem luxusként kell tekinteni.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte: ez a kormány maximálta az üzemanyagárakat, amikor szükség volt rá, és fenntartotta ezt az intézkedését, amíg az ellátásbiztonság ezt lehetővé tette. Ha luxusnak tekintené az autózást a kormány, ezt nem tette volna meg - jelentette ki.

Az elmúlt időben változatlan a gépjárműadó és a regisztrációs adó mértéke, és több más, az autózáshoz kötődő költség is változatlan - hívta fel a figyelmet.



Mi Hazánk: miért akarják lehúzni az autósokat?


Szabadi István (Mi Hazánk) közölte: május 1-jétől szigorúbban büntetik a sebességtúllépést, de úgy tűnik, a rendőrség nem a balestek megelőzésére, hanem a bevételek növelésére törekszik. Ha a rendőrség valóban tenni akar a balesetek csökkentéséért, inkább az úthibák megszüntetéséért kellene fellépnie - vélekedett.

Rétvári Bence úgy válaszolt, a rendőrség célja, hogy minél kevesebb baleset legyen az utakon, és minden közúti ellenőrzésnek, előírásnak ez a célja. A szigorú szabályok betartatásának köszönhető, hogy jelentősen csökkent a balesetek száma, ezzel pedig sokak életét sikerült megmenteni - jelentette ki.



Párbeszéd: elveti a kormány a bosszútörvény benyújtását?


Tordai Bence (Párbeszéd) arról beszélt, egymást érik a diák- és pedagógustüntetések az oktatási rendszer tarthatatlan állapota miatt. A kormány válasza a felvetett problémákra a bosszútörvény, amely csak súlyosbítja a helyzetet; mindez lemérhető azon is, milyen kevesen jelentkeznek tanárszakokra - mondta.

Mit tesz a kormány a 17 ezer fős tanárhiány csökkentése érdekében? Elveti a kabinet a bosszútörvény benyújtását? - kérdezte.

Rétvári Bence államtitkár válaszában azt mondta, a kormány fontos célkitűzése, hogy a diákok minél inkább olyan tudást kapjanak az iskolákban, amely felkészíti őket az életre, és hogy a magyar oktatás versenyképes legyen.

Közölte, ehhez nagyon fontos az új életpályatörvény, amely magasabb bért ad azoknak a tanároknak, amelyek többet tesznek bele az oktatásba.

Szerinte az ellenzéki pártok az ellen dolgoznak, hogy 2025-re a pedagógusok átlagfizetése 800 ezer forint legyen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!