OGY - Krónika 4. rész (kérdések)

Belföld, 2021.12.06

A fogyasztóvédelmi ellenőrzésekről, vidéki útfelújításokról, a pedagógusok oltásáról, a nyugdíjemelésről és a járványkezelésről is kérdezték a képviselők a kormány tagjait hétfőn az Országgyűlésben.




KDNP: mit tesz a fogyasztóvédelem a karácsonyi időszakban a vásárlók védelmében?


Móring József Attila (KDNP) a karácsony előtti vásárlói roham idején a fogyasztók problémáira hívta fel a figyelmet, hangsúlyozva, hogy ilyenkor a fogyasztóvédelemre is nagyobb feladat hárul. Külön kitért az online vásárlásra, az elemes és villogó gyermekjátékok veszélyes hibáira, és a fényfüzérek minőségére.

A fogyasztóvédelem időnként egy-egy látványos lebukás bemutatásával int arra, hogy ne dőljünk be a megtévesztésnek - mondta azt kérdezve, mit tesznek a karácsonyi időszakban a vásárlók védelmében.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára a kérdésre reagálva elmondta: a minisztérium advent első vasárnapjától szilveszterig tartó országos fogyasztóvédelmi ellenőrzési sorozatot rendelt el, melynek kiemelt célja a fogyasztók biztonsága, és az üzletek mellett a webáruházakat, illetve az adventi vásárokat is érintik.

Közölte: tavaly év végén hétszáz üzletben százezer terméket ellenőriztek, ebből hétezret próbavásárlással. Tavaly száz webáruház ellenőrzésekor mintegy 7,5 millió forintos bírságot kellett kiszabni - tette hozzá.


Független: mi lesz az egyre rosszabb állapotú vidéki utakkal?


Farkas Gergely (független) Bács-Kiskun megye déli térsége útjainak állapotáról szólva azt mondta: bár a két számjegyű utakon történt előrelépés, az alsóbbrendű utak rossz állapotban vannak. Sem 2020-ban, de még 2021-ben sem történt szemmel látható előrelépés ezeken a szakaszokon, ezért azt kérdezte: mire számíthatnak a térségben élők?

Schanda Tamás válaszában jelezte: a kormány folyamatosan dolgozik a magyar közúthálózat fejlesztésén. Magyarország 32 ezer kilométeres úthálózatán 2010 előtt a baloldali kormányok felelőtlensége miatt jelentős karbantartási elmaradás halmozódott fel, ezeket folyamatosan pótolják.

Közölte: 2010-2020 közt 6600 kilométert újítottak meg, idén pedig további 1250 kilométeren történt fejlesztés, majd részletesen ismertette az idei Bács-Kiskun megyei útfelújításokat.


Jobbik: mit tesz a kormány, hogy ne omoljon össze a közoktatás?


Csányi Tamás (Jobbik) azt mondta: a koronavírus-járvány által az egyik leginkább érintett terület a közoktatás. Bár a kormány az állami fenntartású intézményekben elrendelte a kötelező oltást, az egyházi és alapítványi iskolákban nem tették kötelezővé azt.

Információi szerint 15 ezer pedagógus nincs még beoltva, és jelentős részük nem is tervezi. Ezért azt kérdezte: nem tart a kormány attól, hogy januártól veszélybe kerül a közoktatás?

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára válaszában felidézte: a pedagógusok szakszervezete tavasszal azt követelte, hogy minden iskolai dolgozó kapja meg a koronavírus elleni oltást. Azt, amit a kormány most előír - tette hozzá kiemelve, hogy a gyermekek biztonsága a legfontosabb.

Ennek érdekében a kormány kétmillió, a legfiatalabbak számára is beadható vakcinát rendelt, így öt éves kor felett mindenki kaphat vakcinát Magyarországon - hangsúlyozta.


MSZP: miért csak három százalékkal emelik januárban a nyugdíjakat?


Korózs Lajos (MSZP) arról beszélt: a bérek dinamikus növekedésével radikálisan leszakadtak a nyugdíjak az elmúlt években. Elhibázottnak nevezte az inflációkövető nyugdíjemelés technikáját, és azt mondta: 520 ezer olyan nyugdíjas van, akinek ellátási összege a százezer forintot sem éri el.

Ha minden így marad, a bérektől még radikálisabban leszakadnak a nyugdíjak - jegyezte meg.

Zsigó Róbert családokért felelős parlamenti államtitkár rámutatott: a baloldal ellenzékben folyamatosan csak ígérgetett a nyugdíjasoknak, amikor kormányon voltak, mindig csak elvettek az idősektől.

Kiemelte: a kormány azonban visszaadja az időseknek a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat. Emellett novemberben 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot fizettek, több mint tíz százalékkal nőtt a nyugdíjak vásárlóértéke az elmúlt időszakban, és a rezsicsökkentéssel is megvédi a kormány az energiaárakat - tette hozzá.


DK: a kormány járványkezelése negyedjére is megbukott



Varga Zoltán (DK) arról beszélt: a kormány járványkezelése negyedjére is megbukott, több mint 35 ezren haltak meg a járványban, világrekorder lett Magyarország a lakosságarányos halálozásban. Ha valaki megbetegszik, akkor jóval nagyobb eséllyel veszti életét itt, mint bármelyik másik EU-s tagországban - mondta.

Két győzelmi jelentés között mit éreznek, ha tükörbe néznek, hogy számolnak el a lelkiismeretükkel több mint 35 ezer emberi életért? - kérdezte.

Kontrát Károly belügyi államtitkár közölte: a kormány azon dolgozik, hogy a magyar emberek egészségét szolgálja, összefogva az egészségügyi és a rendvédelmi dolgozókkal, az önkormányzatokkal.

Szerinte a baloldal ezzel szemben poltikai haszonszerzésre törekszik, és nem a magyar emberek érdekeit tartja szem előtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!