OGY - Krónika 4. rész (koronavírus-törvény módosítása)

Belföld, 2021.04.29

A koronavírus elleni védekezésről szóló törvény módosításának vitájával folytatta a munkáját az Országgyűlés csütörtökön.



DK: a kormány járványkezelése nem érdemli meg a támogatást



Arató Gergely, a DK vezérszónoka szerint nem érdemli meg pártja támogatását az a kormány, amelyik úgy kezelte a járványt, hogy több mint 27 ezer magyar ember vesztette életét. Magyarországon az elmúlt héten lakosságarányosan négyszer annyian haltak meg, mint az EU-ban - tette hozzá.

Értékelése szerint a kormány nem segít a járvány miatt nehéz helyzetbe került kisvállalkozásoknak és az állásukat elvesztett embereknek, miközben sportlétesítményekre, templomfelújításra, vadászati kiállításra mindig találnak pénzt.

A rendelkezések Orbán Viktor hobbijait szolgálják, ezért kell lehetővé tenni a teltházas futballmérkőzéseket és a sörivást a teraszokon. Sajnos azonban nem tartozik Orbán Viktor hobbijai közé a demokrácia, ezért akarja a kormány fenntartani a veszélyhelyzetet, hogy továbbra se működhessenek az önkormányzatok, ne lehessen megtartani az időközi választásokat és tüntetéseket se lehessen szervezni.



LMP: a kormány visszaélt a rendkívüli jogrenddel



Keresztes László Lóránt, az LMP vezérszónoka szerint a kormány az elmúlt időszakban nem élt, hanem visszaélt a rendkívüli jogrenddel, amelynek meghosszabbítását az LMP nem támogatja.

Példaként említette, hogy a rendkívüli felhatalmazás birtokában a kormány egyik első intézkedése az önkormányzatok megtámadása volt "brutális megszorítások sorozatával". Az önkormányzatok felelnek a legfontosabb közfeladatok ellátásáért, mint az ivóvízellátás, a szennyvízelvezetés vagy a közösségi közlekedés, és a kormány ezen közfeladatok ellátását veszélyezteti, amikor elvonja az önkormányzatoktól a forrásaikat.

Megjegyezte, a megszorítások mögötti szándék, hogy kicsinyes bosszút álljanak, amiért elvesztették a 2019-es önkormányzati választásokat. Ezzel azonban nem az ellenzéki vezetésű városok önkormányzatát büntetik, hanem az ott élő embereket - mondta Keresztes László Lóránt.

Kifogásolta, hogy a kormánypártok az elmúlt időszakban nem támogatták az ellenzéki javaslatokat, például nemet mondtak az álláskeresési járadék időtartamának növelésére, azzal érvelve, hogy nincs rá pénz. Nem volt 86 milliárd forint a legnehezebb helyzetben lévő családok támogatására, miközben 200 milliárd forintot költenek a Budapest-Belgrád vasútvonalra.



Független: ha lecsengőben a járvány, akkor nincs szükség rendeleti kormányzásra


Bencsik János független képviselő arról beszélt, az érdemi vitához el kéne dönteni, hogy "háborúban állunk-e a vírussal vagy sem". Ha igen, akkor indokolt a veszélyhelyzet fenntartása, de azonnal be kell zárni minden, az elmúlt héten újranyitott üzletet. Ha pedig lecsengőben van a járvány, akkor újra lehet nyitni az országot, de nincs szükség a rendeleti kormányzásra.

Javasolta, hogy tegyék újra lehetővé az önkormányzati ülések megtartását, hogy a választott képviselők el tudják látni feladataikat.

Kifogásolta továbbá, hogy az írásbeli érettségit karantén vagy más okból nem teljesítő diákok csak ősszel tehetik le a vizsgát, így lemaradva az egyetemi felvételikről egy évet veszítenek az életükből.


Nemzetiségi szószóló


Szolga József horvát nemzetiségi szószóló elmondta: bizottságuk támogatja a javaslatot. Kitért arra, hogy Európa egyik legeredményes oltási programja zajlik Magyarországon, és remélik ez hamarosan elvezethet a korlátozások feloldásához. Azt kérte, aki eddig nem tette meg, regisztráljon az oltásra.

Hozzátette: részvéttel adóznak a járványban elhunytak emlékének, együttérzésüket fejezik ki az áldozatok családjának, és köszönetüket, elismerésüket tolmácsolta az egészségügyben, közszolgáltatásban dolgozóknak.


Államtitkár: a védekezés "frontvonala" az oltás


Völner Pál, az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára az elhangzottakra reagálva közölte: a védekezés "frontvonala" az oltás, és azt kérik, hogy az ellenzék fejezze be az emberek elbizonytalanítását.

Kitért arra: Magyarországon mindenkit Covid-betegként regisztrálnak, akiben a vírus kimutatható.

Hangsúlyozta: a kormány minden eszközt biztosít ahhoz, hogy a védekezés feltételei adottak legyenek.

Megjegyezte: a 25 ezer fő alatti települések a kieső iparűzési adó helyett teljes kompenzációt kaptak.

Az élet és egészség védelme az első helyen áll, ugyanakkor védeni kell a családok egzisztenciáját is, amihez a gazdaságot működtetni kell. Márciusban 44 ezerrel több foglalkoztatott volt, mint egy éve. A tömeges munkanélküliség az elhangzott formában nem igaz - rögzítette.


Független: az oltási könyv bevezetése diszkriminatív


Dúró Dóra (független) arról beszélt, nem tudnak hozzájárulni, hogy a kormány azt a következetlen járványkezelést folytassa, amit az elmúlt egy évben bemutatott.

Tiltakoznak az oltási könyv bevezetése ellen, az igazságos, álságos, ésszerűtlen és diszkriminatív - mondta. Rámutatott: azt hazudják, az oltási könyv nem lesz kötelező, de a dokumentum lényegében azzá teszi. Azok kapják vissza az életüket, akik úgy döntenek, beoltatják magukat. Ennél még az is egyenesebb lenne, ha azt mondanák, kötelező az oltás - jegyezte meg.

Szóvá tette, hogy a kötelező iskolabezárást elrendelték, de a szülőknek semmilyen pótszabadságot nem adtak.

Feltette a kérdést, ha minden megoldódik az oltással júliusra, ahogy a miniszterelnök mondta korábban, akkor mit szeretnének a felhatalmazással október végéig? Azt kérte, gondolják újra a javaslatot, legalább a határidején módosítsanak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!