OGY - Krónika 4. rész (sportfejlesztések támogatása)

Belföld, 2019.11.19

Fideszes képviselők előterjesztésére a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvényt módosítanák a sportfejlesztések megkönnyítésére. Az előterjesztést kedden kezdte tárgyalni az Országgyűlés.



Fidesz: megkönnyítenék a fejlesztéseket a látványsportágakban


Bánki Erik (Fidesz) kijelentette: az előterjesztés rövid, de jelentős, hiszen azoknak a látvány-csapatsportágakat képviselő szövetségeknek, egyesületeknek, alapítványoknak adna lehetőséget a könnyebb beruházásra, fejlesztésre, amelyek a szükséges önerőt eddig nem tudták előteremteni.

Úgy vélte, az a támogatási rendszer, amelyet 2011-ben elindítottak, sok kiemelkedő eredményt hozott, a hat érintett sportág egyesületei, szövetségei alapítványai, amelyek igénybe vehetik a támogatásokat, jelentős eredményeket értek el, az igazolt sportolók száma több, mint a duplájára emelkedett. A sportra érdemes áldozni, mert a sportoló gyermekek órákat töltenek a pályán, nem pedig a számítógép előtt ülnek vagy az utcán csellengnek - fogalmazott.

A képviselő szerint a javaslat a létesítményfejlesztések további erősítését támogatja. A fejlesztésekhez gyakran nehéz előteremteni az önerőt, ezért a módosítás a nagyobb beruházásokat támogatja, azokat az intézményeket, amelyek 300 millió forint feletti beruházásokban gondolkodnak, de nincs lehetőségük az önerőt előteremteni, így viszont akár 0 százalék önerővel nekivághatnak a fejlesztéseknek - magyarázta.

Bánki Erik megjegyezte: a pénzt nem felesleges beruházásokra költik el, hanem olyanokra, amelyeket a sportági szakaszövetségek támogatnak, továbbá kormánykontrollt is biztosítanak.


Államtitkár: a kormány támogatja a javaslatot



Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára a kormány támogatásáról biztosította a törvényjavaslatot. Közölte, a kormány célja továbbra is a látványcsapatsportok támogatásának fenntartása. A törvényjavaslat pedig megoldást nyújt a szükséges önrész biztosításához az ingatlanfejlesztésre irányuló tárgyi eszközberuházás, -felújítás jogcímen jóváhagyott sportfejlesztési programoknál - tette hozzá.

A sportfejlesztési beruházásoknál sokszor akadály, hogy a támogatott szervezet nem rendelkezik a szükséges önerővel - mondta. Hozzátette: 2011 óta az érintett szervezetektől több kérelem is érkezik a minisztériumokhoz a szükséges önrész biztosítására. Ezek az igények azonban nem tervezhetőek előre és jelentősen meghaladják a költségvetésben erre biztosított forrásokat - magyarázta.

Elmondta, ezért fogalmazódott meg az igény, hogy szükség van egy általános megoldásra. Egy nyári törvénymódosítás már megteremtette annak lehetőségét, hogy az amatőr sportszervezetek és a látványcsapatsport fejlesztését célzó alapítványok létesítményfejlesztései százszázalékos támogatást kapjanak - emlékeztetett.

Ezt a lehetőséget indokolt biztosítani a látványcsapatsportágakban működő országos sportági szakszövetségeknek is - közölte. Szerinte a módosítás 10-12 sportágfejlesztési programot érint.



Fidesz: eddig nagy kihívás volt az önrész


Szatmáry Kristóf (Fidesz) szerint a törvényjavaslat egy évek óta működő hatékony rendszer pozitív változását tartalmazza. Értékelése szerint a tao-rendszer a magyar sportban új korszakot hozott, amikor soha nem látott mértékben javult az infrastruktúra. Szerinte a törvénymódosítás nagy segítség lehet a sportegyesületeknek, mert nagy kihívás volt eddig az önrész megszerzése. A képviselő, aki a BVSC társadalmi elnöke is azt mondta, a tao-rendszer 2011-es bevezetése előtt klubjukban 700 utánpótláskorú fiatalt neveltek, ma már számuk 2000 fölött van.


Jobbik: lesz pénz a létesítmények fenntartására



Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) fontosnak nevezte azt, hogy a fiatalok sportoljanak. Rámutatott arra, hogy a tao összegeket nemcsak eszközök beszerzésére költötték, hanem személyi ráfordításokra, szakképzésre, utánpótlásnevelésre is. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szövetségeknek majd fenn is kell tartani a megépült létesítményeket. Milyen költségei lesznek ennek? - firtatta. Kitért arra is, hogy a 2019-es tervezett tao bevétel a kormány szerint 399 milliárd forint, 2020-ban pedig eléri a 501 milliárd forintot. Ez milyen költségvetési vonzatokkal jár? - kérdezte. Az ellenzéki képviselő azt is tudakolta, mi indokolja, hogy hat évre hosszabbítják meg azt az időtartamot, amíg üzembe kell helyezni a megvalósult beruházásokat.


KDNP: könnyebbé válik a tao-rendszer igénybevétele az egyesületek számára



Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka arról beszélt, 2011-ben stratégiai ágazattá vált a sport: javult a terület anyagi helyzete, a sportegyesületek létszáma növekedett, a mindennapos testnevelés segített a sport felé terelni a gyermekeket. Elmondta: a tao-rendszer jelentős része tömegsportot és az utánpótlást támogatta, és kisebb részben a profi sportot. Jelezte: a javaslat a sportegyesületekkel való egyeztetés és az eddigi tapasztalatok alapján készült. A módosítás könnyebbé teszi az egyesületeknek, az amatőr és utánpótlás sportolóknak a rendszer igénybevételét, ezért a KDNP támogatja azt - tette hozzá.



MSZP: hibás a tao-rendszer működése



Varga László, az MSZP vezérszónoka "rendszerhibáról" beszélt a tao-támogatások kapcsán, mert szerinte az eredeti célokkal - a tömegsport és utánpótlás támogatásával - ellentétben, kifejezetten profi sportcélokra nyújtott támogatást a rendszer. Szerinte a rendszerben a fenntarthatósággal és az átláthatósággal is problémák vannak, mert a sportinfrastruktúra fejlesztése során olyan "megalomán látványberuházások" jöttek létre, amelyek nehezen fenntarthatóak, miközben minisztérium titkolózik, nem ad ki bizonyos adatokat. Úgy vélte: a mindennapos testneveléshez szükséges infrastruktúra fejlesztésére kellene többlet forrás.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!