OGY - Krónika 4. rész (turizmus)

Belföld, 2018.11.15

Az ellenzéki felszólalók a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló törvény módosításának visszavonására szólították fel a kormányt a javaslat csütörtöki vitájában, mert aggályosnak tartják a szálláshelyek adatszolgáltatási kötelezettségének kiterjesztését, valamint "fideszes üzleti köröket" látnak az új rendelkezések mögött. A Fidesz és a kormány képviselője viszont azzal érvelt, hogy nemzetközi gyakorlat átültetéséről van szó.



Párbeszéd: "gigantikus adatbázist" hoz létre a javaslat



Javaslattal egy "orwelli világ kezd kirajzolódni" - értékelt Szabó Tímea, a Párbeszéd vezérszónoka, aki adatvédelmi szempontból bírálta az előterjesztést. Szerint a javaslat értelmében az állami hivatalnokok is pontosan tudhatják majd, ki mikor és hol nyaral Magyarországon. Úgy vélte: a javaslat egy "gigantikus adatbázis" létrehozására irányul, holott a szálláshelyeken a statisztikai célú adatszolgáltatást már korábban bevezették, így a szektor kifehérítése már megvalósult. Érthetetlennek és elfogadhatatlannak nevezte, hogy miért kell a vendégek minden adatát elkérni és rögzíteni. Egy hotel recepciója ezzel törvényjavaslattal sokkal inkább fog hasonlítani egy közúti igazoltáshoz vagy egy reptéri biztonsági ellenőrzéshez, mint vendégfogadáshoz - fogalmazott.

A képviselő a javaslat visszavonására szólította fel a kormányt és úgy vélte: a kabinet annyira retteg a következő választás elvesztéséről, hogy minden lehetőséget megragad arra, hogy a választókról adatokat gyűjthessen és ezzel zsarolhassa az embereket.

Elismerte, hogy Ausztriában, Németországban, Franciaországban vagy Szlovákiában is rögzítik az adatokat a szálláshelyeken, azonban szerinte a magyarországi szabályozással kapcsolatban komoly aggályok merülnek fel, mert a javaslat nem tér ki arra, hogy az adatokat az érintett kérésére haladéktalanul törölni kell.



Fidesz: nemzetközi példákat követ a javaslat



Bánki Erik, a Fidesz vezérszónoka az ellenzéki kritikákra reagálva, arra hívta fel a figyelmet, hogy a javaslat nemzetközi példákat követ, célja pedig az, a magyar gazdaság szürke és fekete zónáját tovább csökkentse.

Hangsúlyozta: a javaslat megteremti a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ működéséhez szükséges jogszabályi hátteret, amely garantálja, hogy minden szolgáltató eleget tegyen az adatszolgáltatási kötelezettségének, illetve, hogy az adatkezelés a törvényben foglalt szabályoknak megfeleljen. Szerinte a javaslat a nyugat-európai gyakorlattól semmilyen módon nem tér el, hiszen Németországban és Ausztriában is 24 órán belül kell adatokat szolgáltatni a szálláshelyeknek, ugyanakkor az adatok megőrzésének időtartamában vannak különbségek az országok között.

A képviselő nevetségesnek és valótlannak nevezett minden olyan ellenzéki felvetést, amely szerint a javaslat lehetőséget ad a magyar és a külföldi vendégek adataival való visszaélésre, adatbázisépítésre.

Hangsúlyozta: a vendégek adatainak rögzítése valamennyi magyar állampolgár védelmét is szolgálja, hiszen ezeket az adatokat a bűnüldöző szervek terror- vagy bűncselekmény megelőzése céljából használhatják fel.

Kitért arra: a kiemelt turisztikai beruházások szabályainak módosítása az állami tulajdonban lévő ingatlanok fejlesztését szolgálja.



Jobbik: aggályos a javaslat



Potocskáné Körösi Anita, a Jobbik képviselője aggályosnak tartotta, hogy a javaslat a Központi Statisztikai Hivatal részére egyedi azonosításra alkalmas módon biztosítja a szálláshelyek által begyűjtött adatokat. Bízott abban, hogy a kormány visszavonja vagy módosítja a javaslatot és szigorítja benne az adatkezelésre vonatkozó rendelkezéseket.



DK: "fideszes üzleti körök" gyarapodhatnak a javaslattal



Gréczy Zsolt, a DK képviselője a javaslatban foglalt adatgyűjtést egy új III/III-as rendszernek nevezte, amelyet arra fognak használni, hogy zsarolható állapotba hozhassanak állampolgárokat, politikai ellenfeleket vagy azok családtagjait.



Államtitkár: nemzetközi gyakorlatot ültet át a kormány



Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára az ellenéki kritikákra reagálva azt mondta: a kormány nemzetközi gyakorlatot ültet át Magyarországra. hangsúlyozta, hogy az adatokhoz csak azok férhetnek hozzá, akiket a törvény erre felhatalmaz és egy év után törlik az adatokat. Hozzátette: a kormány az előterjesztés benyújtása előtt egyeztetett a Nemzeti Adatvédelmi Hatósággal és írásos javaslatait beépítette.

Hangsúlyozta: a javaslat minden pontja azt szolgálja, hogy szintet lépjen a magyar turizmus, ami azért is közös érdek, mert a turizmus nemcsak a gazdaság húzóágazata, hanem hazaszeretet egyik kiemelt terepe is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!